22 °

max 22 ° / min 9 °

Subota

27.04.

22° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 16°

Četvrtak

02.05.

19° / 13°

Petak

03.05.

18° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
27. mart - dan kad je Jugoslavija pronašla svoju dušu

Pješčani sat

Tag Gallery
Comments 1

27. mart - dan kad je Jugoslavija pronašla svoju dušu

Izvor: Antena M

Autor: Antena M

  • Viber

27. 03. 2023.

Zaljuljana kraljevina odavno je drhtala i savijala se pod naletima nesloge, nepravde, neriješenih i nagomilanih nacionalnih, socijalnih, političkih i ostalih unutrašnjih pitanja, ali sve je proključalo nakon što su 25. marta 1941. u Beču predsjednik vlade Dragiša Cvetković i ministar vanjskih poslova Aleksandar Cincar-Marković potpisali protokol o saradnji zemlje i njeno pristupanje Trojnom paktu.

Naspram njih bili su ministri vanjskih poslova; Rajha - Oto fon Ribentrop, Italije - grof Ćano i japanski ambasador Ošima. Izgleda da je samo đavo nedostajao.

Dva dana kasnije, 27. marta na ulicama jugoslovenskih gradova su bili svi oni koje je zbog pristupanja silama Osovine bilo sramota, kojima je gnijev bio odgovor na saučeništvo u izdaji zemlje i principa, na sramotu kolaboracije, na predaju bez borbe.

.

Beograd 27. marta 1941.

Ulice Cetinja, Podgorice, Sarajeva, Zagreba, Beograda preplavili su radnici, činovnici, seljaci, oficiri, učenici i studenti. Ulice su rekle šta misle o saradnji sa diktataurom nacizma i fašizma, o kanceru koji je zahvatao Evropu i uveo svijet u najpogubniji sukob u istoriji.

Sarajevo - 27.marta 2941.

Britanski lider Vinston Čerčil izjavio je tada da je 27. marta "Јugoslavija pronašla svoju dušu".

Antifašisti Cetinja na svojoj fejsbuk stranici navode da su demonstracije u crnogorskoj prijestonici počečele, već 25. marta.

U toku ta tri dana cetinjskim ulicama se demonstriralo od ranog jutra do kasno u noć.

Najbrojniji protesti bili su u Beogradu, gdje su parolama “Bolje grob nego rob” i “Bolje rat nego pakt”, rodoljubi jasno rekli šta misle, kao i da znaju šta ih očekuje.

Svoje pristalice izvela je Komunistička partija Jugoslavije koja je u Proglasu, akt pristupanja nazvala aktom nacionalne izdaje.

Grupa oficira predvođena generalom Dušanom Simovićem izvela je državni udar, zbacila vladu Cvetković-Maček i detronizovala kneza Pavla.  

Hapšenje Dragiše Cvetkovića

Bio je to uvod u događaje koji će tok istorije usmjeriti u drugom pravcu. Istupanje Jugoslavije iz Trojnog pakta, navode neki istoričari, izazvalo je odlaganje planiranog nemačkog napada na Sovjetski Savez za četrdesetak dana. Njemci su već bili započeli prebacivanje oklopnih divizija ka Rusiji, ali taj pokret je obustavljen.

Strahovitim udarom 05. aprila počinje njemačka osveta. 

17. aprila zemlja je kapitulirala, a Jugoslavija prestala da postoji. Integralno, teritorijalno i  suvereno.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR