31 °

max 31 ° / min 23 °

Utorak

04.08.

31° / 23°

Srijeda

05.08.

28° / 23°

Četvrtak

06.08.

29° / 23°

Petak

07.08.

32° / 22°

Subota

08.08.

33° / 24°

Nedjelja

09.08.

33° / 24°

Ponedjeljak

10.08.

33° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Stekli se uslovi za odjavu epidemije, ove mjere ostaju

Izvor: PR Centar

KORONAVIRUS

Comments 0

Izvor: rtcg.me

Autor: Antena M

  • Viber

Stekli se uslovi za odjavu epidemije, ove mjere ostaju

Crna Gora prošla je dva inkubaciona perioda od 28 dana bez novih slučajeva koronavirusa, što znači da su se stekli uslovi da se odjavi epidemija, saopštio je pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ) Senad Begić.

"Stiču se epidemiološkli uslovi da IJZ razmišlja o odjavi epidemije. Ona je zakonski definisana procedura koja kaže da se epidemija može završiti onda kada prođe dupli inkubacioni period. Period nije definisan zakonom, on je više definisan nekim epidemiološkim pravilima. Dvije inkubacije bez novih slučajeva i zaista su se stekli uslovi da se epidemija odjavi", rekao je Begić u Jutarnjem programu Javnog servisa.

Pravno formalno, kako je pojasnio, ovo na terenu ne mijenja puno, jer rizik od obolijevanja i dalje ostaje prisutan.

"Odjava epidemije maltene ne znači ništa. Prvi talas je formalno završen, ali mjere i naredbe Ministarstva i preporuka IJZ i dalje ostaju na snazi. Situacija je bila dinamična, epidemiloška situacija se mijenjala iz dana u dan, pa pretpostavljam da će sličnu sudbinu imati određene obavezujuće mjere koje će biti preispitivane i korigovane spram situacije na terenu", rekao je Begić.

Savim je jasno, kako je rekao, koje mjere ostaju.

"To su fizička distanca, pranje ruku i upotrebu maski. U svim zemljama EU nošenje maski je obavezno kao i kod nas, dakle u zatvorenim, javnim prostorima gdje ne može da se održava fizička distanca od dva metra. Da li će to ostati tako, zavisi od daljeg kretanja obolijevanja. Mi ne prestajemo sa radom na terenu, nastavljamo da uzorkujemo po indikacijama kao što smo radili na početku obolijevanja", rekao je Begić. 

On je podsjetio da u Crnoj Gori ni juče nije bilo novootkrivenih slučajeva infekcije, te da su prošla dva inkubaciona perioda od 28 dana tokom kojih nijesmo imali novih slučajeva. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR