Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Retrospektivna izložba Toma Pavićevića na Cetinju

| Postavio/la: Ana Ašanin

Retrospektivna izložba Toma Pavićevića na Cetinju

Retrospektivna izložba Toma Pavićevića biće otvorena u utorak, 10. septembra u 20 sati, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju.

Izložbu u organizaciji Narodnog muzeja Crne Gore, na kojoj će biti prikazani radovi iz višedecenijskog Pavićevićevog opusa, otvoriće direktorica NMCG, istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka, Anastazija Miranović.

''Traženje sebe (bukvalno i metaforičko), u korelaciji sa sopstvom i (mikro/makro) svijetom, zajednička je tema svih Tomovih ciklusa i svojevrsna koheziona cjelovitost stvaralačkog opusa. On je uzdiže na nivo univerzalne teme i zapitanosti pred sudbinom čovječanstva, u čijem središtu je pojedinac sa prefiksom „sve što je ljudsko nije mi strano“.

No, Tomo pronalazi i "ono" animalno, instinktivno u čovjeku, ne libeći se da ga (aludirajući značenjsko) targetira kroz svoje umjetničko djelo.

Da nas ogoli do suštine…Tomo svog čovjeka smješta u kuću i sanduk, u ljubav i smrt, on je totem, mumija, i situacija-stanje. Prizor s goblena, tapeta i ukrasnih krpa i/ili krik, nijemih bebolikih duša u uzdignuću, trivijalni mizanscen, kafanska namiguša i/ili duhovnica s kamilavkom.

On je i izanđala žičana šušta stare postelje, s tiglom-kanalicom umjesto glave, napuklom i okrnjenom od bijesa, muke i jada vascijelog svijeta, što ih bremenito nosi kroz uzaludnje bitke u ratovima života'' – zapisala je dr Anastazija Miranović, u monografskoj studiji povodom retrospektivne izložbe Toma Pavićevića.

Izložbu prati monografija u izdanju Narodnog muzeja Crne Gore, čije su urednice istoričarke umjetnosti, dr Anastazija Miranović i Ljiljana Karadžić.

Djela Toma Pavićevića u CGU „Miodrag Dado Đurić“ mogu se pogledati do 15. oktobra.

Tomo Pavicevic je rođen 1952. u Titogradu. Završio je Višu pedagošku školu u Nikšiću.

Član je ULUCG-a od 1978. Živi i radi u Podgorici. Do sada je imao 40 samostalnih, kao i brojne kolektivne izložbe. Dobitnik je više značajnih nagrada i priznanja, između ostalih nagradu Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore i nagradu “Milunovć, Stijović, Lubarda”.

Ostavi komentar

0/300