18 °

max 19 ° / min 13 °

Utorak

16.04.

19° / 13°

Srijeda

17.04.

15° / 9°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Oslobađanje od prošlosti" - hrabro protiv diktature, rata, nasilja...

Izvor: Foto: Screenshot YouTube

Kultura

Comments 0

"Oslobađanje od prošlosti" - hrabro protiv diktature, rata, nasilja...

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Knjiga razgovora i intervjua „Oslobađanje od prošlosti“ koje je vodio i priredio za ovu priliku Ljubeta Labović, objavljena je u izdanju Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinja.

Za izdavača ovog vrijednog djela potisan je Goran Martinović, urednik izdanja je Milorad Popvić, a knjigu je liovno opremila Ana Matić, saopšteno je iz OKF-a.

 "U knjizi se nalaze razgovori sa velikanima istorije i umjetnosti kakvi su Ranko Marinković, Čedo Vuković, Mirko Kovač, Princ Nikola II Petrović Njegoš, Filip David, Mihajlo Mihajlov, Sreten Asanović, Mirjana Miočinović, Dimitrije Popović, Laslo Vegel, Latinka Perović, Dr Dušan Bilandžić, Predrag Koraksić – Corax, Miro Glavurtić, Čarls Bernstin, Vidosav Stevanović, Dr Danilo Radojević, Ivan Čolović, Stanislav Hočevar, Dr Ranko Bugarski, Slobodan Šnajder, Eva Lipska, Kolja Mićević, Ljuba Tadić, Dr Slavko Vukomanović, Jovo Kapičić, Vlado Dapčević, Mirko Đorđević…", navedeno je u saopštenju.

 Kako autor kaže , za ovu knjigu odabrao je razgovore koji u oblastima kulture, istorije i politike uglavnom oslikavaju jedno razdoblje dramatičnih zbivanja u našoj regiji Balkana.

 „Osim razgovora s Rankom Marinkovićem i Čedom Vukovićem, svi ostali intervjui su, dakle, hronološki vezani za vrijeme od posljednje decenije prošlog vijeka do današnjih dana. Razgovori su svakako indukovani tim vremenom i dešavanjima, ali se istovremeno u njima razmatraju univerzalni stvaralački procesi i teme. Cilj mi je bio da ovo ne bude samo zbirka pojedinačnih razgovora već da ima jednu unutarnju strukturu i prožimajuća značenja o temama koje su razgovorima obuhvaćene.

Moji sagovornici, pisci, slikari, glumci, pjesnici, političari, istoričari, narodni heroji, jednom riječju – antifašisti, mirotvorci, kroz ove intervjue govorili su otvoreno i hrabro protiv diktature, rata, nasilja, nacionalizma i zločina na području nekadašnje SFRJ. Gotovo u svim intervjuima istaknuto mjesto imaju crnogorske teme, pitanje crnogorskog nacionalnog identiteta, crnogorske kulture, jezika i državne samostalnosti. Ova zbirka intervjua, jedna je, dakle, otvorena skupština gađanskih intelektualaca, kosmopolita, svih onih koji su činili sve što su mogli za mirno i demokratsko rješenje jugoslovenske krize.

S druge strane, pod uticajem metafore čudovišta, ili kako kaže Branko Kukić «svijet je danas zvijer puštena s lanca», mnogo toga je u ovim intervjuima što upućuje na razmatranje univerzalnih umjetničkih i kulturoloških tema... Egzistencijalni nemiri, tjeskoba, stvaralački porivi i drugo, preklopili su se u nekoj vrsti dvostruke ekspozicije, od ličnih umjetničkih i životnih opsesija, uspona i padova, do društvenih okolnosti, dramatičnih zbivanja i političkih nepogoda.

Intervjui u ovoj knjizi su često rasprave o pitanjima, poezije, lingvistike, istorije, književnosti, sociologije, filma, slikarstva i uopšte kulture, ali kroz prizmu moralnih pitanja, politike, cenzure, slobode, ljubavi, smrti i drugih društvenih fenomena. Ovi razgovori su i jedna vrsta mojih dnevnika i dnevnika mojih sagovornika. Jer, bez obzira na velike društvene lomove, u kojima je atmosfera bila krajnje nepovoljna za bilo kakve stvaralačke impulse, može se iz njih sagledati koliko je, uprkos svemu, ipak bilo izazova za pobunu i iskazivanje različitih umjetničkih opservacija i stilova u svim oblastima života“, zapisao je Labović o knjizi.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR