5 °

max 12 ° / min 3 °

Petak

28.02.

12° / 3°

Subota

29.02.

12° / 0°

Nedjelja

01.03.

12° / 3°

Ponedjeljak

02.03.

16° / 11°

Utorak

03.03.

15° / 12°

Srijeda

04.03.

15° / 11°

Četvrtak

05.03.

14° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U Ministarstvu kulture otvorena izložba „Veronesi & more“

Kultura

Comments 0

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

U Ministarstvu kulture otvorena izložba „Veronesi & more“

Izložba italijanske apstrakcije „Veronesi & more“ otvorena je večeras u Ministarstvu kulture na Cetinju.

Kako je saopšteno, na izložbi, koju povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Italije i Crne Gore, predstavlja Ambasada Repubike Italije u Crnoj Gori u saradnji sa Ministarstvom kulture i Modernom galerijom Budve, u okviru Trećeg izdanja Festivala „Oda životu – Ode to Life“, predstavljeni su radovi čuvenih italijanskih umjetnika kao što su Luiđi Veronezi, Mauro Ređani i Fausto Meloti.

Pomenuti umjetnici su, inače, potpisnici „Manifesta prve kolektivne izložbe italijanske apstraktne umjetnosti“, koji je potpisan u Torinu, četvrtog marta 1934. godine.

Otvarajući izložbu ministar kulture Aleksandar Bogdanović je istakao da postavku „Veronesi & more“ čini mnogo unikatnih elemenata, zbog čega je riječ o posebnom događaju u našem kulturnom životu. Kako je dodao, u cijelom procesu prezentacije radova mogu se prepoznati i odlični rezultati saradnje Ambasade Republike Italije u Crnoj Gori, Ministarstva kulture i Moderne galerije u Budvi, kao i organizatora Festivala „Oda životu“, kako bi se našoj publici omogućio uvid u jednu osobenu fazu italijanske apstrakcije.

“Predstavljajući period u kome su mladi futuristi Luiđi Veronezi, Mauro Ređani i Fausto Meloti, potpisavši “Manifest prve kolektivne izložbe italijanske apstraktne umjetnosti” 1934. u Torinu, nadahnuto i mladalački beskompromisno istraživali nove horizonte umjetnosti. Zato se može reći da ova izložba ujedno svjedoči i o svjetskim dostigućima velike kulture kakva je italijanska u segmentu preispitivanja i širenja okvira sopstvenog kulturnog nasljeđa”- dodao je ministar i istakao da izložbu, zbog koje smo se okupili danas na Cetinju, sa aspekta refleksije na prethodnu saradnju Ministarstva kulture i Ambasade Italije, cijenimo kao logičan i neophodan nastavak promocije dijaloga naše dvije zemlje kroz umjetnost i kulturu.

“Posebno imajući u vidu da se održava u godini u kojoj slavimo 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Italije i Crne Gore” - istakao je on.

 Uz ministra Bogdanovića na izložbi je govorio i ambasador Republike Italije u Crnoj Gori Luka Zelioli.

 “Izložba „Veronesi & more“ u samom sjedištu Ministarstva kulture predstavlja veliku čast, jer nam omogućava da upoznamo crnogorsku javnost sa možda manje poznatim italijanskim likovnim pokretom, koji je ipak u velikoj mjeri uticao na umjetnički razvoj savremene Italije. Glavni protagonista ove večeri je prije svega djelo Luiđija Veronezija, ali pored njegovih djela izložena su i zanimljiva djela Fausta Melotija i Maura Ređanija. U pitanju su umjetnici koji su doprinijeli stvaranju i razvoju takozvane "italijanske apstraktne umjetnosti" koja se 1930-ih godina pretvorila u pravi umjetnički pokret. Ti umjetnici su se pozvali na prethodna i originalna iskustva slikara poput Maleviča, Kandinskog, Mondrijana, Klea - vidjećete da nekoliko izloženih radova podsjećaju upravo na njih – pa su na neki način predstavljali  pravi prekid u umjetničkoj panorami tog vremena. Upravo zbog ovog „prekida “ klasičnih šema, italijanski apstrakcionisti nesumnjivo zaslužuju da budu poznati i uvaženi: svojim radom su doprinijeli donošenju novih stilova i novih pravaca, novih inspiracija koje su kasnije uticale na savremeno razvijanje italijanske umjetnosti, od slikarstva do kinematografije pa do pozorišnih predstava” – rekao je on.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR