13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ipa projekat Monet: Video sa programa razmjene u Cetinju i Podgorici

Kultura

Comments 0

Ipa projekat Monet: Video sa programa razmjene u Cetinju i Podgorici

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Ministarstvo kulture je, u okviru realizacije IPA projekta MONET, u saradnji sa Centrom savremene umjetnosti i Narodnim muzejom, organizovalo dva dvonedeljna programa razmjene, namijenjena umjetnicima iz Crne Gore, Italije i Albanije, koji su realizovani u Cetinju i u Podgoricu, saopšteno je iz tog resora.

"Program razmjene u Centru savremene umjetnosti podrazumijevao je učešće Franćesca di Tilla, Esmerilde Herovi, Franćeske Macine i Mirjane Marsenić Vujović, dok su u programu razmjene Narodnog muzeja učestvovali Manuel Ialonardi, Alesandro Vangi, Jelena Pavićević i Amir Džaković. Tokom programa obje grupe umjetnika proizvele su radove inspirisane kulturnom baštinom Crne Gore, koji će biti dio međunarodne izložbe čije je prikazivanje planirano u Crnoj Gori, Italiji i Albaniji.

U okviru realizacije IPA projekta MONET planirano je održavanje sedam programa razmjene u kojima će učestvovati 28 umjetnika iz Crne Gore, Albanije i Italije, a uključene institucije su Narodni muzej Crne Gore, Centar savremene umjetnosti, Fondacija Pino Pascali (Polignano a Mare, Pulja, Italija), Arheološki muzej Ribezzo (Brindisi, Pulja, Italija), ARATRO - Arhiv elektronske umjetnosti i laboratorija savremene umjetnosti Univerziteta Molize (Kampobaso, Molize, Italija), Nacionalna galerija umjetnosti Tirana (Tirana, Albanija) i Nacionalni muzej fotografije "Marubi" (Skadar, Albanija)", navedeno je u saopštenju.

Projekat MONET je finansiran u okviru prvog poziva Interreg IPA prekograničnog programa saradnje Italija-Albanija-Crna Gora. Osnovni cilj projekta je stvaranje mreže muzeja i kulturnih lokacija i promocija prirodne i kulturne baštine kroz valorizaciju muzeja u smislu menadžmenta, infrastrukture i usluga.  Ministarstvo kulture je na ovom projektu vodeći partner, dok su ostali partneri iz Italije Muzej Pino Pascali, ARATRO Univerzitet Molize i Regija Pulja, a iz Albanije Ministarstvo kulture i Muzej fotografije Marubi. Pridruženi partner je Opština Leće.

Video sa programa razmjene u Centru savremene umjetnosti možete pogledati ovdje.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR