15 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

18° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Izložba "Nematerijalna kulturna dobra Crne Gore" u Kotoru

Kultura

Comments 0

Izložba "Nematerijalna kulturna dobra Crne Gore" u Kotoru

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Dokumentarna izložba "Nematerijalna kulturna dobra Crne Gore" biće otvorena u četvrtak 5. decembra u 18 sati u Galeriji solidarnosti u Starom gradu, saopšteno je iz OJU "Muzeji" Kotor. 

Izložbu će otvoriti direktor Direktorata za kulturnu baštinu Ministarstva kulture Aleksandar Dajković, a ovom prilikom publici će se obratiti i predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović, vd direktora OJU "Muzeji" Slađana Mijanović i etnološkinja-antropološkinja Danijela Đukić.

Autori/ke izložbene postavke su Anastazija Miranović, Branko Banović, Mileva Pejaković-Vujošević, Tanja Vujović i Tanja Rajković.

U muzičkom dijelu programa nastupiće kotorska klapa "Bisernice Boke" koja obilježava 40 godina rada.

"Izložbom će početi Međunarodna multidisciplinarna naučna konferencija Nematerijalna kulturna baština Boke Kotorske: stanje, izazovi, potencijali (5-7. decembra 2019) u prostorima i organizaciji Opštinske javne ustanove Muzeji Kotor, a uz podršku Sekretarijata za zaštitu prirodne i kulturne baštine Opštine Kotor.

Manifestacije, festivali, običaji lokalnog i nacionalnog značaja, vještine i tradicionalni zanati prepoznati su Konvencijom UNESCO o nematerijalnoj kulturnoj baštini koja je usvojena 2003.

Skupština Crne Gore Konvenciju je ratifikovala 2009. te je, nakon donošenja niza zakonskih akata, nematerijalna baština zakonski prepoznata 2010. (Zakon o zaštiti kulturnih dobara). OJU Muzeji konferencijom obilježava 10 godina od ratifikacije Konvencije UNESCO o nematerijalnoj kulturnoj baštini.

Podsjetimo, stavljanjem na Reprezentativnu UNESCO listu prirodne i kulturne baštine prije ravno 40 godina, a nakon razornog zemljotresa 1979. godine, Kotor i Boka su, zbog jedinstvenog spoja različitih prirodnih i kulturnih uticaja i nasljeđa univerzalnih vrijednosti, postali svjetski poznati prostori čije vrijednosti pripadaju cijelom čovječanstvu", navodi se u saopštenju. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR