24 °

max 24 ° / min 11 °

Ponedjeljak

13.05.

24° / 11°

Utorak

14.05.

18° / 13°

Srijeda

15.05.

18° / 13°

Četvrtak

16.05.

24° / 14°

Petak

17.05.

21° / 16°

Subota

18.05.

25° / 15°

Nedjelja

19.05.

26° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Za Katnića sjutra može biti kasno

Stav

Comments 13

Za Katnića sjutra može biti kasno

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Mirjana Kostić

Već četrnaest dana bivši glavni specijalni državni tužilac Milivoje Katnić štrajkuje glađu zbog, kako je naveo u pismu iz zatvora, “montiranih, ponižavajućih i nezakonito stavljenih optužbi”. Kao nekadašnji sudija i tužilac skoro tri decenije dijelio je pravdu, a sada se iza metalnih rešetki bori protiv nepravde i broji možda posljednje dane života.  

Lišen je slobode 14. aprila, a njegovi nasljednici u Specijalnom državnom tužilaštvu terete ga za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja. Mada je dio javnosti u Crnoj Gori stekao utisak da je Katnić uhapšen po specijalnom nalogu srpskog propagandnog glasila Vijesti i želji prvostepeno osuđenih lidera nekadašnjeg Demokratskog fronta, koji već osam godina pripremaju osvetničku misiju.

Priprema terena i kreiranje Katnićevog “kriminalnog” dosijea počeli su nakon pokušaja državnog udara u Crnoj Gori 2016. godine, koji je osujećen ponajviše zaslugom tadašnjeg specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića. Vjerodostojnost zlokobnog plana za trajnu destabilizaciju države i sprječavanje njenog ulaska u NATO, potvrdilo je više stranih država, pa čak i Srbija. Samo su Vijesti, pojedine NVO i prvostepeno osuđeni akteri od početka pokušavali da manipulacijama, insinuacijama i dezinformacijama pakleni scenario izvrgnu ruglu i predstave kao farsu.

Zato su od 2016. godine pokušavali da diskredituju i smijene glavnog specijalnog tužioca. Kada to nijesu uspjeli, nova skupštinska većina formirana 2020. promijenila je i zakon i Tužilački savjet kako bi Katnića prijevremeno otpremila u penziju.

Za sedam tužilačkih godina Katnić je sa svojim timom ostvario mjerljive rezultate. Pored suđenja vijeka za pokušaj državnog udara 2016. godine, treba podsjetiti i na sudski epilog hapšenja nekadašnjeg predsjednika Državne zajednice Srbija i Crna Gora i visokog funkcionera Demokratske partije socijalista Svetozara Marovića i budvanskog opštinskog rukovodstva. Za vrijeme Katnićevog mandata optuženo je još 111 članova tadašnje vladajuće koalicije u Crnoj Gori, među kojima su i gradonačelnici više opština.  

Pobjeda je prije nekoliko dana podsjetila i na kontinuiranu borbu Specijalnog državnog tužilaštva protiv organizovanog kriminala koja je u vrijeme Milivoja Katnića rezultirala brojnim osuđujućim presudama. Navodi se podatak da po optužnicama koje je podnio uhapšeni bivši specijalni tužilac sa saradnicima danas višegodišnje zatvorske kazne u Spužu za najteža krivična djela služe više desetina članova kriminalnih klanova i njihove vođe. Specijalno državno tužilaštvo podiglo je 90 optužnica protiv više od 400 pripadnika organizovanih kriminalnih grupa; sudskim odlukama blokirano je više od 200 miliona eura za koje postoji osnovana sumnja da su pribavljeni izvršenjem tih krivičnih djela; SDT je od 3. jula 2015. do 1. januara 2021. godine podnijelo 143 naredbe o sprovođenju istrage, protiv ukupno 1.161 građanina i 279 kompanija...

Red je podsjetiti i da je po nalogu sadašnjeg glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića za nešto više od dvije godine uhapšeno nekoliko njegovih kolega iz pravosuđa, nekoliko bivših i sadašnjih funkcionera i službenika Uprave policije i ANB-a, gradonačelnik Budve. U zatvoru su bili i izvršna direktorka i predsjednik Upravnog odobra Plantaža, direktorica ASK-a, kao i direktor Uprave carina.  Važno je napomenuti da su na spisku optuženih samo dva pripadnika aktuelne vlasti, kao i da se svakodnevnim aferama koje zaobilazi “ruka pravde” ni broja ne zna. I što je najvažnije, uspjeh tužilaštva ne mjeri se brojem spektakulranih hapšenja, već brojem pravosnažnih osuđujućih presuda. A njih, za sada, nema.

Jedino je konačna presuda Katniću, po kratkom postupku, sve izvjesnija.

Kao što je izvjesno da će jednog dana, u nekoj normalnoj Crnoj Gori, Milivoju Katniću stići zakašnjela priznanja, barem za sačuvani mir u državi 2016. godine. Zato je teško pomiriti se s bezdušnim lešinarenjem pojedinih medija, sa zluradim likovanjem pojedinih partija, sa oholom ravnodušnošću tužilaštva, a posebno sa surovom činjenicom da se bivši čelnik ove institucije, sam u svijetu kojem ne pripada, vjerovatno bliži svojoj potonjoj uri. Tvrdoglav do kraja, odlučan da sopstveni život žrtvuje za odbranu dostojanstva, časti i pravde. 

Komentari (13)

POŠALJI KOMENTAR

no novovicu

zasto je i dalje CG covjek jadan, plasljiv i poltron, zasto niko ne pominje novovica, i njegovo prijasnje djelovanje i pomoc oslobadjanju mandica i ostalih kleronacionalista, jer zato je sada tu gdje jeste, podoban i vec obucen