14 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vrijeme je za dobru knjigu: Preporuke slikara Aldemara Ibrahimovića

Izvor: Rozaje today

Kultura

Comments 0

Vrijeme je za dobru knjigu: Preporuke slikara Aldemara Ibrahimovića

Autor: Antena M

  • Viber

Naš nagrađivani umjetnik daje predloge kako kvalitetno utrošiti dane pred nama.

Aldemar Ibrahimović završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu 1986. godine, a lani je u Austriji obilježio 50. jubilarnu samostalnu izložbu. 

„Svaka umjetnost pa i ona kojom se i ja bavim, ne bi bila to što jeste da ona nema jake veze i sa drugim vrstama umjetnosti, posebno sa književnim stvaranjem koje je nalik luci u koju se dolazi i iz koje se odlazi“, kazao nam je profesor iz Rožaja.

„Pošto su knjige i druženje sa njima drugi dio mene, ja bih ljubiteljima knjige preporučio nekoliko naslova kojima se uvijek rado vraćam.“

                                                                                   ***

Pjer Frankastel, „Studije iz sociologije umjetnosti“

Knjiga obrađuje problematiku prostora u likovnim djelima. Likovne umjetnosti su izrazito vezane za prostor, bilo kao fizički predmeti koji i postaju likovna djela preko vlastite prostorne materijalizacije, bilo kroz različite oblike iluzioniranja i izražavanja prostora specifičnim sredstvima likovnog izraza.

 Kristofer Klark, „Mjesečari“

Knjiga govori o uzrocima izbijanja Prvog svjetskog rata, u kojoj autor Kristofer Klark iznosi tezu koja odstupa od donedavno opšteprihvaćenog mišljenja da je Njemačka glavni krivac za izbijanje do tada neviđenog sukoba u istoriji čovječanstva. Ova knjiga je podstakla diskusiju o događajima koji su oblikovali istoriju minulog vijeka, ali je ujedno potvrdila da posljedice tih događaja obilježavaju i vrijeme u kojem danas živimo.

 Husein Bašić, „Crnoturci“

Roman govori o primopredaji Nikšića u Veljem crnogorsko-turskom ratu 1876. do 1878. i neizvjesnoj sudbini Bošnjačkog naroda. Bašić u ovom romanu uporedo prati sudbinu naroda i pojedinca, naročito dva brata – Jakuba i Jašara Kuča iz nikšićke Kučke mahale, čiji život personifikuje vječitu dilemu ljudi sa ovih prostora – otići ili ostati.

 Radovan Zogović, „Pjesme nepokorne“

O izboru iz poezije Radovana Zogovića, Nikola Timčenko kaže: „Ovo je poezija bolnog i surovog obračuna sa sobom, sopstvenom savješću, svojim usamljeništvom, prošlošću i okolinom, protivnicima i prijateljima koji su to bili.“ A ja bih rekao, na ovim našim prostorima, Zogović je neponovljiva ljudska i pjesnička gromada svoga vremena.

 Stevan Dedijer, „Autobiografija“

Životna priča i porodična istorija u kojoj je objedinio „Crnu ruku“, Kraljevinu SHS, školovanje u inostranstvu, Ameriku, važne bitke Drugog svjetskog rata, odanost Titu, disidentstvo, vrhunsku naučnu karijeru na jednom od najprestižnijih svjetskih univerziteta. Životna priča koja odiše optimizmom, vedrinom i nevjerovatnim smislom za humor.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR