13 °

max 13 ° / min 11 °

Petak

03.05.

13° / 11°

Subota

04.05.

17° / 10°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 12°

Srijeda

08.05.

20° / 13°

Četvrtak

09.05.

16° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Otvara se "Hercegnovski zimski salon": Umjetnost dešifruje nemire našeg doba

Kultura

Comments 0

Otvara se "Hercegnovski zimski salon": Umjetnost dešifruje nemire našeg doba

Autor: Milena Aprcović

  • Viber
Jubilarno 50. izdanje "Hercegnovskog zimskog salona" biće otvoreno danas.

Kako je istakla selektorka Anastazija Miranović, Salon su uvijek su pratili najistaknutiji umjetnici, stručnjaci, intelektualci svoga vremena ovdašnjeg i bivšeg jugoslovenskog prostora.

"Hercegnovski zimski likovni salon 2017. eksponira nagrađena djela dosadašnjih Salona sedamdeset i pet crnogorskih likovnih umjetnika. Osim prostorne/fizičke limitiranosti za ekspoziciju svih nagrađenih djela sa 49 izdanja Salona, ranije jubilarne rekapitulacije uspješno su ih prezentovale, pa je ovaj pristup odabran i zarad otkola od koncepcijske repeticije. Svakako, vrijedi pomenuti da je Hercegnovski zimski likovni salon u svom pedesetogodišnjem trajanju predstavio djela više od hiljadu umjetnika", objasnila je Miranović.

"Kao produkt, odraz/refleksija, u angažovanom obliku i kritika društva u kojem nastaje, umjetnost današnjice neminovno posmatramo u okviru globalnog "kulturnog pejzaža". Na početku ovog, 21. vijeka, kao i početkom prethodnog, ponovo su u žiži stvarnosti ekonomske krize, krize identiteta, nasilna previranja, secesionističke politike, humanitarne katastrofe, izbjegličke migracije. Nemir, neizvjesnot i nesigurnost, opšta su mjesta savremenog ambijenta/života. Dakle, u konstelaciji aktuelnog "svjetskog poretka" umjetnost treba da nam pomogne da dešifrujemo/razumijemo, artikulišemo "trenutne nemire našeg doba"."

Kako je istakla selektorka, učestale posjete virtuelnim galerijama i muzejima neće i ne mogu nadomjestiti neposredan kontakt sa umjetničkim djelom.

"Internet sadržaji nikada neće konvertirati "fenomenologiju disanja" magične/začudne atmosfere neposrednog susreta čovjeka i djela. Tako produkovan "katalog čulnih informacija i zadovoljenja" čini "reason d etre" savremene umjetnosti. Iako u punom intenzitetu živimo Vorholovo "proročanstvo" petnaestominutne slave dostupne svima, u prilično beznadežnom ovovremenom kulturološkom ambijentu, umjetnost odoljeva izazovima. Činjenica da još uvijek želimo da posjedujemo originalna umjetnička djela, ma koliko bila prozaična/banalna (i može da konotira i neke druge razloge), govori da će umjetnost u klasičnim medijima/formama i dalje biti prisutna", zaključila je. 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR