13 °

max 14 ° / min 11 °

Petak

03.05.

14° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

24° / 14°

Četvrtak

09.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dug aplauz za “671-Lov” u Sarajevu

Izvor: Krsto Vulović/CNP

Kultura

Comments 0

Dug aplauz za “671-Lov” u Sarajevu

Autor: Antena M

  • Viber

Predstava „671-Lov“ po tekstu i u režiji Hane Rastoder, izvedena je u nedjelju 21. aprila u Sarajevskom ratnom teatru – SARTR, u okviru 29. programa „Modul memorije“ Internacionalnog teatarskog festivala MESS, saopšteno je iz CNP.

U punoj sali Sarajevskog ratnog teatra, publika je višemutnim aplauzom i ovacijama pozdravila glumačku ekipu predstave: Dejana Ivanića, Tihanu Ćulafić, Milicu Šćepanović, Jovanu Brnović, Ognjena Sekulića i Kristijana Blečića.

 Kako navode „Modul memorije“ jedan je od najstarijih kulturoloških programa u Jugoističnoj Evropi, koji se, kroz umjetničke programe, bavi kulturom sjećanja.

Nakon izvođenja predstave, Nihad Kreševljaković, festivala MESS, naglasio je da je predstavu gledao odmah nakon premijere u Podgorici i da je prepoznao tri važna elementa.

„Radi se o izuzetnom tekstu koji je Hana napisala, o izuzetnoj režiji koja je urađena, o izuzetnoj ekipi koja je radila na predstavi i, naravno, o izuzetno važnoj temi, posebno za nas, u okviru programa Modul memorije koji smo pokrenuli 1995. godine, još u danima opsade, upravo u namjeri da pronađemo odgovor na to – kako se suočiti sa onim što smo prošli. Jedna od glavnih ideja, koju konstantno, od  te 95. godine do danas, nastojimo da razvijemo kroz programe koje realizujemo, je buđenje saosjećanja i empatije kao jedne od ključnih osobina koja mislim da je deficitarna na prostorima na kojima mi živimo. Mislim da je ova predstava CNP-a jedan od izuzetnih primjera kako se mogu praviti ogromni koraci za koje duboko vjerujem da nas značajno, sve kao ljude, oplemenjuje i čini nas boljim“, zaključio je Kreševljaković.

 Direktor Crnogorskog narodnog pozorišta Ilija Subotić izrazio je posebno zadovoljstvo zbog učešća nacionalnog teatra u programu "Modul memorije", Internacionalnog teatarskog festivala MESS u Sarajevu.

"Gostovanje Crnogorskog narodnog pozorišta u Sarajevu na liniji je kontinuiranih i prijeljskih odnosa Crne Gore i Bosne i Hercegovine u oblasti pozorišne umjetnosti i produkcije na različitim nivoima, što potvrđujemo i večerašnjim učešćem u "Modulu memorije" - programu jednog od najznačajnijh evropskih pozorišnih festivala", rekao je Subotić i najavio da će narednog mjeseca u CNP-u gostovati Narodno pozorište iz Sarajeva s predstavom iz njihove najnovije produkcije. 

Glumac Zijah Sokolović istakao je da su nam, u vremenu u kojem sada živimo, od  iskustva odraslih potrebnija neka vrsta iluzije mladosti.

„Fascinantno je da ta mladost o stvarnosti govori pozorištem, i govori iluzijom, i poslije ove predstave ponovo, po ko zna koji put razumijemo da je ipak umjetnost, i pozorišna umjetnost, jača od istine. Divno je da imamo te mlade ljude koji koriste pozorište za neki način obračuna  sa istinom, ili razumijevanja istine koju živimo. U stvarnosti smo gubitnici, ali u umjetnosti možemo pobijediti. Toliko mladih ljudi i tako dug aplauz je odraz jednog razumijevanja umjetnosti u borbi protiv takve stvarnosti“, rekao je Sokolović.

Dramski pisac Almir Imširević ocijenio je da su ovakve priče jako važne i da treba sve da nas pomjere.

„Par minuta prije početka predstave, imao sam zadovoljstvo da konačno sretnem autorku i rediteljku, a prije nekog vremena počeli smo se dopisivati mejlovima, krajnje iskreno,  bio sam iznenađen, osjetio sam neku vrstu tuge kada sam shvatio o kako mladoj osobi je riječ. Očekivao sam da o ovakim stvarima, ovakvim greškama, o zlu koje su radili drugi, govore neke druge generacije.

Činjenica je da smo mi zaraziili tim zlom i njima prebacili na teret. Sve ove priče su znak gomile naših izgubljenih bitaka. Taj voz, ja ne znam koliko je sati bilo planirano da putuje, ali očito da on putuje evo, već tri decenije, i da će putovati još dugo. Ono što je naš problem je da mi više ne znamo na koju stanicu smo krenuli“, istakao je Imširević.

Glumac i producent, Hazim Begagić, naglasio je da predstava ostavlja dubok i potresan utisak. 

„Izuzetno mi se dopao taj rediteljsko-dramaturški postupak i izbor da se u sat vremena, na jedan prilično jednostavan način ispriča tako teška priča. Ono što me posebno veeli, s obzirom da godinama pratim gostovanja crnogorskih teatara, je još jedno uspješno realizovano gostovanje u kojem je publika  uživala. CNP kao istinski reperezent, u institucionalnom smislu, svega onoga što jeste crnogorskog pozorište danas, mislim da je večeras nanovo ostvarilo jednu izuzetnu konekciju sa sarajevskom publikom. Činjenica da baš ovu predstavu gledamo u ovom ukupno društveno-političkom kontekstu i momentu, ne samo u regionu, već i na globalnoj sceni, govori da, očigledno,  teme koje imaju za cilj da se suočimo sa mrljama iz prošlosti, i dalje jesu  vrlo važne na ovom prostoru“, rekao je Begagić.

U saopštenju zaključuju da je predstava „671-Lov“, inspirisana zločinom u Štrpcima koji je počinjen 1993. godine, odnosno otmicom 20 putnika civila iz istoimenog voza. Predstava je premijerno izvedena 26. decembra 2023. godine na Sceni Studio Crnogorskog narodnog pozorišta.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR