14 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

18° / 9°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zoja Bojanić Lalović: Knjiga je jedinstvena magija

Kultura

Comments 0

Zoja Bojanić Lalović: Knjiga je jedinstvena magija

Autor: Vladana Jovanović

  • Viber

Zoja Bojanić Lalović, direktorica je podgoričke Gimnazije, a prije toga bila je na čelu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva. U Zavod je došla sa mjesta direktorice podgoričke Osnovne škole "Štampar Makarije". 

Kao dugogodišnja profesorica književnosti, kako nam je kazala, trudila se da kod učenika razvije ljubav prema knjizi uvjerena da je knjiga jedinstvena magija.

"Iako sam se u daljem profesionalnom angažovanju udaljavala od rada u učionici, u tu magiju i dalje vjerujem. Navika čitanja se nije mijenjala i dan završavam uz stranice dobre knjige", kazala je Bojanić Lalović.

U odabiru naslova za našu rubriku, kako kaže, izdvojila je one "za cio život i one za jedan sat", citirajući Džona Raskina, engleskog kritičara. 

Meša Selimović - Derviš i smrt

Knjiga kojoj se uvijek vraćam je roman Meše Selimovića Derviš i smrt. Priča o dervišu Ahmedu Nurudinu suočava nas sa saznanjem da su svijet i odnosi u svijetu prepuni skrivenih mogućnosti i značenja. Čovjek u tome svijetu pronosi svoj ideal i san o životu stalno se boreći sa preprekama. Ma koliko mislio i ma kuda pošao jednom se nađe u kandžama odluke, izbora, opredjeljenja, baš kao Ahmed Nurudin. 

Mihail Bulgakov - Majstor i Margarita

Čudesan je roman o posjeti gospodara tame i njegove svite Moskvi, ali i o ljubavi koja je u stanju da nadjača svako zlo.

Posebna je atmosfera ovoga romana, ona stalno vibrira između satiričnog realizma i sanjalačke zagledanosti u vječno, vanvremensko. Svježina i snaga ovoga djela ne blijedi i ne umanjuje se vremenom.

Mirko Kovač - Vrijeme koje se udaljava

Posljednja je knjiga koju je napisao Mirko Kovač. Riječ je o romanu- memoarima kojim je zaokružen opus Mirka Kovača. Ovo djelo oživljava jednu epohu, vrijeme kada je Kovač sazrijevao kao pisac. Preko različitih ljudskih sudbina pisac je ostavio svjedočanstvo o vremenu koje polako ulazi u zaborav, o različitim poznanstvima, susretima, stvarajući izuzetne književne portrete.

Umberto Eko - Istorija ljepote

Djelo koje je mnogo više od istorije umjetnosti.Kroz slike od vremena Pitagore do današnjih dana prenose se različite ideje ljepote tako da ova knjiga predstavlja i svojevrsnu antologiju misli o ljepoti.

Mark Tompson - Izvod iz knjige rođenih

To je biografija o Danilu Kišu, ali i kritička studija, prva nastala na engleskom jeziku. Mark Tompson se bavi životom i djelom Danila Kiša, vremenom u kome je živio i stvarao, knjigama koje je volio , prijateljima, ali i onima koji ga nijesu razumjeli. Ova knjiga je uvrštena među pet najboljih biografskih izdanja 2013. godine u SAD.u.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR