26 °

max 26 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

26° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

15° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
VIDEO: KUD "Mijat Mašković" - pouzdani čuvar kolašinskih igara i partizanske pjesme

Kultura

Comments 4

VIDEO: KUD "Mijat Mašković" - pouzdani čuvar kolašinskih igara i partizanske pjesme

Autor: Milena Aprcović

  • Viber
Nakon što je u prošle nedjelje u emisiji "Živa istina" pomenuto KUD "Mijat Mašković", kao jedino koje izvodi pjesmu "Oj đevojko, drugarice" na gotovo svakom nastupu, Anteni M se javilo ovo umjetničko društvo iz Kolašina.

Zahvalni su, naime, što je na internetu primijećen i snimak njihove izvedbe ovog motiva iz narodnooslobodilačke borbe.

"Nažalost, malo rukah ‒ malena i snaga pa je i snimak lošeg kvaliteta. Ipak, najvažnija je emocija koju naše društvo, kao nosilac Spomen medalje SUBNOR-a gaji prema NOB-u i antifašističkim tekovinama. Sa ponosom smo izvodili tu pjesmu i kada nije bila baš poželjna", kazali su iz društva.

A iako je riječ o pjesmi iz NOB-a, opšteprihvaćena je u narodu, pa dodaju da je "Oj đevojko, drugarice" preživjela jer narodna cenzura daje posljednju riječ.

Sa njima nastupa i jedan od posljednjih kazivača koji poznaje stare vidove pjevanja, a snimak je znatno boljeg kvaliteta od onoga sa youtube.com.

{youtube}AmpYAtJ_zuw{/youtube}

Važno je napomenuti da je KUD „Mijat Mašković“ jedinstveno možda i u regionu po tome što je nosilac posebnog nematerijalnog kulturnog dobra rješenjem Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

Taj status zaslužili su revitalizovanjem "Tradicionalnih igara kolašinskog kraja", odnosno time što su u autentičnom obliku sačuvali 14 starih crnogorskih kola.

Od posljednjih kazivača sa terena prikupili su i istražili pjesmu i ritam koraka što, kako navode, predstavlja skriveni dio crnogorske kulture, "koji još čeka „živu istinu“, jer je decenijama tradicionalnim predstavljano nešto što zapravo i nije tradicija u pravom smislu riječi".

 

"Kako nam rekoše na terenu: „Crnogorac nikad ne igra kako drugi svira“, a to je upravo oličeno u našim starim igrama – kolima: sami sebe pratimo pjesmom", poručuju iz KUD "Mijat Mašković".

Umjetnički rukovodilac Davor Sedlarević kazao nam je da je ostalo svega nekoliko „posljednjih mohikanaca“ koji umiju da izvedu staro pjevanje „na glas“ ili odigraju stare igre kaloper, đidije, tanac, maglicu...

"Nažalost, mnogi amaterski rukovodioci, od kojih, na našu nesreću, zavisi predstavljanje Crne Gore na međunarodnim festivalima smatraju izvorno crnogorsko naslijeđe „nezanimljivim“ iako se, na primjer, model našeg starog pjevanja „na glas“ izučava na svim fakultetima u regionu (osim kod nas, jer nemamo te smjerove)", dodaje on.

"Dovoljno je reći da su pojedini putopisci za naše igre i pjesme rekli da su „nastale pet minuta pošto je Bog stvorio svijet“, a postoji još desetak ljudi u Crnoj Gori koji umiju da ih izvedu, među kojima su i naše djevojke i momci iz malog Kolašina", ispričao je Sedlarević u ime kulturno-umjetničkog društva.



 

 

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Kotoranin

Bravo za portal i za temu. Ovo je vrlo ozbiljna priča o kojoj ovaj momak priča i mislim da bi bio i dobar gost za emisiju. On je nešto kao "Salman Ruždi" crnogorske tradicije. Potkovan, zanimljiv, vlada i teorijom i praksom... borac veliki i priznat svuđe osim kod nas. Prvi koji je otkrio plagijate u našem folklornom miljeu i rekao "Car je go"....

Novo

Odlična i istinita priča.... svakako su Kolašinci prepoznati kao jedni od poslednjih čuvara tradicije, i da je sreće, mnogo više bi ih podržala i opština i država. Prave emocije. Bravo za tekst. Dobra priča uvijek nađe put.