22 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

16° / 10°

Nedjelja

05.05.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Otkriven spomenik Ivanu Crnojeviću

Podgorica

Tag VideoTag Gallery
Comments 1

Otkriven spomenik Ivanu Crnojeviću

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i minisar kulture Aleksandar Bogdanović otkrili su spomenik Ivanu Crnojeviću u parku u neposrednoj blizini JU Gimnazije „Slobodan Škerović“. Događaju je prisustvovao i Blagota Radović, izvršni direktor kompanije Zetagradnja, koja je donirala sredstva za izradu spomenika.

„Pripala mi je čast da vam se obratim danas kada u Podgorici, glavnom gradu Crne Gore, otkrivamo spomenik najznačajnijoj ličnosti njene milenijumske istorije, gospodaru Ivanu Crnojeviću. Ne biti ponizan spram uzvišenosti njegovog plemenitog lika i vanvremenskog djela može samo onaj koji ne zna. Znati šta ovaj trenutak znači, a biti ga istinski dostojan, ne vjerujem da može bilo ko. Gospodar Ivan Crnojević, najsnažnija karika u dugom istorijskom nizu koji tvore četiri crnogorske dinastije, gospodar Ivan Crnojević, najsvjetliji primjer u vjekovnoj borbi Crnogoraca za slobodu i državno dostojanstvo, gospodar Ivan Crnojević, najubjedljive svjedočanstvo naše identitetske, kulturne i duhovne samobitnosti, gospodar Ivan Crnojević, personifikacija Crne Gore“, istakao je gradonačelnik Vuković.

„Iako period njegove vladavine traje tek četvrt vijeka, a završava prije ravno 530 godina, Ivan Crnojević ostao je do današnjeg dana snažno prisutan u kolektivnom sjećanju crnogorskog naroda, zahvaljujući državničkim uspjesima i izuzetnoj vladarskoj ličnosti“, naglasio je Vuković podsjećajući da su se još za života, Crnogorci se prema Ivanu Crnojeviću odnoslili kao prema svecu.

„Zato i knjaz Danilo, pobjednik s Grahovca i najveći državnik moderne Crne Gore, kreće u oslobođenje porobljenih crnogorskih oblasti uz poruku da želi da „vrati svoju starinu – ivanbegovinu“. Njemu i ostalim slavnim Petrovićima-Njegošima, koji su identitetu Crnogoraca, klesanim „borbom neprestanom“, darovali moderan politički izraz, gospodar Ivan Crnojević ostavio je sve što je za to suštinski bilo potrebno – državotvornu ideju, kao zalog herojske borbu za slobodu, Zetsku mitropoliju, kao temelj autokefalne crnogorske crkve, cetinjsku štampariju, kao civilizacijski zavjet i simboličku poveznicu sa savremenim svijetom, i Cetinje, kao novi prijestoni grad i kamenu kolijevku svih budućih crnogorskih pobjeda. Ni današnjoj Crnoj Gori, koja nastoji da do kraja državno uokviri pomenuti identitet, prilagođavajući ga duhu modernog doba, Ivan Crnojević nije ništa manje potreban. Utemeljeni u slobodarskoj misli plemenitog zetskog gospodara, njegovo novovjekovno shvatanje identitetske samobitnosti i renesansni doživljaj kulture i duhovnosti, predstavljaju najbolji odgovor na izazove kojima smo, kao društvo i država, još uvijek izloženi. I zato ovaj spomenik koji danas otkrivamo predstavlja ne samo simbol naše slavne prošlosti, već jednako tako ili više od toga, svjetionik koji osvjetljava put slobodnoj, prosvijećenoj, savremenoj i evropskoj Crnoj Gori. Samo jednom tokom svoje duge istorije, Crna Gora je zaboravila svog slavnog gospodara. I tada je Crna Gora nestala“, zaključio je gradonačelnik Vuković.

„Postoje vladari čiji život i djelo istorija pamti kao svojevrsni sažetak prethodnih iskustava prostora kojim su vladali. Isto tako, postoje i vladari čiji je trag u istoriji ubilježen kao prepoznatljiv nagovještaj budućih događaja i procesa koji će zahvatiti države na čijem su čelu bili. Ivan Crnojević jedna je od onih rijetkih istorijskih ličnosti u čijoj se vladavini stiče ali i antircipira ono najvažnije u istorijskom iskustvu Crne Gore“, istakao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

Ministar Bogdanović istakao je da je Ivan Crnojević znao da je za opstanak njegove države potrebno nešto više od ratovanja i balansiranja između velikih, nešto što će uvezati duh naroda i pobuditi osjećaj zajedničke pripadnosti, ono što modernim jezikom zovemo identitetskom samospoznajom. „Zato su važne njegove intervencije na polju duhovnosti i kulture. Stalnim pomaganjem manastira na Skadarskom jezeru i gradnjom Cetinjskog manastira, u kom će osnovati i prvi skriptorijum, ostaviće svojim nasljednicima svojevrsni sociokulturološki postament iz kog će se iznjedriti jedno takvo dostignuće kao što je Obodska štamparija za vrijeme njegovog nasljednika Đurđa Crnojevića, ali i velika kulturna i duhovna dostignuća dvojice najvećih iz dinastije Petrović-Njegoš – Svetog Petra Cetinjskog i Petra II Petrovića Njegoša“.

“Crna Gora, Crnogorci i Crnogorke imaju se kroz svoju istoriju sa kime i čime dičiti i to pred cijelim svijetom. U viševjekovnoj istoriji svoga postojanja Crna Gora je iznjedrila mnoge državnike i vojskovođe koji su postavil i održali pečat crnogorskoj nezavisnosti. Kako je zapisano u našoj i inostranoj istoriografili Ivan Crnojević je jedan od utemeljivača Crne Gore, a samim tim i crnogorskog slobodarstva za čiju su slavu i ponos dali živote mnoge generacije Crnogoraca“, istako je Blagota radović izvršni direktor kompanije Zetagradnja.

On je naglasio da je u njegovo vrijeme naša pravoslavna crkva bila potpunio nezavisna. „Svi znamo, a to moraju zapamtiti i buduće generacije, da nije bilo crnogorke crkve ne bi bilo ni crnogorske državnosti, jer je Crnogorska crkava je od vremena Ivana Crnojevića do 1920. godine bila nezavisna“, istakao je Radović dodajući da smo obnovom državnosti i nezavisnosti u maju 2006. godine vratili našu Crnu Goru i time preuzeli obavezu koja nam je ostala od naših ptredaka da ih čuvamo i poštujemo. „U to ime, za salavu i čast Ivana Crnojevića, dao sam svoj skroman doprinos u očuvanju istorijske baštine Crne Gore. Posebu zahvalnost akademskom vajaru Mitru Živkoviću“, zaključio je Radović.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

totoska

Bravo za vajara Mitra Živkovića. Pravo umetnicko delo.