7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vuković: Vraćamo Crnoj Gori ono što je uvijek bilo njeno

Podgorica

Comments 0

Vuković: Vraćamo Crnoj Gori ono što je uvijek bilo njeno

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković na sjednici lokalne Skupštine zahvalio je Upravi policije i bezbjednosnim službama, što su, kako kaže, sačuvali Crnu Goru. 

"Osjećam potrebu da se kao prvi čovjek Glavnog grada kratko osvrnem na ono što se dešavalo sinoć i prethodnih dana. Stoji konstatacija kolega opozicionih odbornika da su u pitanju nemile scene, međutim te nemile scene su se desile kao rezultat djelovanja naše političke konkurencije. U tom smislu koristim priliku da iskažem najdublju zahvalnost Upravi policije i službama bezbjednosti naše države koje su po ko zna koji put sačuvali Crnu Goru od nekih od nas.

Koristim jednako tako priliku da čestitam Vladi Crne Gore, da čestitam poslanicima u državnom parlamentu i pogotovo našim kolegama odbornicima koji su sinoć bili prisutni tamo, na istorijskoj odluci koja znači posljednji korak u pravcu obnove Crne Gore u punom državno-pravnom kapacitetu, odnosno povratak svega onoga što nam je naslino, nelegalno i nelegitimno oduzeto nakon 1918. 

Ja znam da se naše kolege s druge strane sa tim neće saglasiti, ali duboko vjerujem da je ovo i onaj odlučujući korak u pravcu konačnog pomirenja u Crnoj Gori, jer kroz implementaciju ovog zakona koji će se desiti bez obzira na najavljenu opstrukciju, mi ćemo brzo doći u situaciju da crkvu koja je danas političko pitanje vratimo u vjerske okvire. Dakle, da od jednog pitanja koje nas dijeli mi crkvu učinimo nečim što nas okuplja. I to bi trebalo da bude kako je i uvijek bilo u Crnoj Gori", rekao je Vuković. 

Ono što se desilo sinoć nije bilo usmjereno protiv Srpske pravoslavne crkve, kaže Vuković.

"Ono što se desilo sinoć ne radi nužno u korist Crnogorske pravoslavne crkve, ono što se desilo sinoć jeste par excellence odbrana državnog prava. Dakle, mi vraćamo Crnoj Gori ono što je i uvijek bilo njeno.

Ispravljamo istorijsku nepravdu koja znači da se danas jednim značajnim dijelom naše države i ogromnim brojem objekata na našoj teritoriji upravlja i odlučuje u drugoj državi, što nikada nije bio slučaj. To je neprirodno stanje i mi to stanje ispravljamo, ali ne na način da bilo kome prava budu uskraćena, naprotiv, jednom kad crkve i manastiri budu vraćeni pod okrilje države Crne Gore oni će biti otvoreni za sve vjernike Srpske pravoslavne crkve, Crnogorske pravoslavne crkve i za sve druge koliko god bilo pravoslavnih crkava u Crnoj Gori u tom trenutku.

Treba se podsjetiti i na to da crkva rođenja Isusa Hrista u Vitlejemu funkcioniše upravo po tom principu i da o toj crkvi vode računa predstavnici Grčke pravoslavne crkve, Rimokatoličke crkve i Jermenske crkve, pa nikome nije usko i niko se zbog toga ne svađa. Ja ne znam zašto bi tako nešto bilo nemoguće i u Crnoj Gori.

Dakle, duboka zahvalnost onima koji su nas odbranili od još jednog nasrtaja na Crnu Goru i iskreno se nadam, bez obzira na to što razumijem koliko ovo pitanje trenutno dijeli našu državu, da ćemo se mi na temelju ove odluke u dogledno vrijeme zapravo okupljati oko onoga oko čega smo se uvijek kroz istoriju i okupljali", zaključuje Vuković. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR