22 °

max 31 ° / min 21 °

Ponedjeljak

13.07.

31° / 21°

Utorak

14.07.

32° / 18°

Srijeda

15.07.

31° / 19°

Četvrtak

16.07.

31° / 20°

Petak

17.07.

31° / 21°

Subota

18.07.

29° / 21°

Nedjelja

19.07.

32° / 20°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Počela gradnja kolektora vrijednog 6,6 miliona eura

Podgorica

Comments 0

Autor: Antena M

  • Viber

Počela gradnja kolektora vrijednog 6,6 miliona eura

Počela je izgradnja Sistema za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici i to gradnjom primarnog kolektora vrijednog 6,6 miliona eura, koji će povezati aktuelno postrojenje sa budućim.

Podgorica u kontinuitetu razvija zdraviji i kvalitetniji životni ambijent i Vlada će sa svoje strane nastaviti da doprinosi njegovoj izgradnji po mjeri potreba naših građana, poručio je premijer Duško Marković, na obilježavanju početka izgradnje.

"Investiranje u novo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda potvrda da Glavni grad slijedi Vladine razvojne politike, i obezbjeđuje uslove za dalji dinamičan razvoj", poručuje Marković.

Obilježavanju početka radovaprisustvovali su i Darko Radunović, ministar finansija, Nj.E. Aivo Orav, šef delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Nj.E. Robert Veber, ambasador Savezne republike Njemačke, gospodin Aleksandar Drljević, glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom, Željko Uljarević, šef Kancelarije KFW grupe za Crnu Goru i Veselin Kovačević, direktor kompanije Bemax.

“Zadovoljstvo mi je što u ime Glavnog grada, imam priliku da vas pozdravim danas, kada počinje fizička realizacija projekta izgradnje sistema za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda, koji je sa pravom nazvan projektom vijeka za Glavni grad. Njime se stvaraju pretpostavke za dugoročni razvoj Podgorice, obezbjeđuje trajna zaštita rijeke Morače, podzemnih voda i vodoizvorišta u slivu Skadarskog jezera. Ukupne vrijednosti 50 miliona eura, ovaj projekat obuhvata četiri komponente – primarni kolektor u dužini preko 5 kilometara, čija izgradnja počinje danas, izgradnju novih 20 kilometara kanalizacione mreže, sa čime ćemo svečano krenuti sjutra i izgradnju novog mosta na rijeci Morači, nedaleko odavde, za koju očekujemo da će početi u naredna dva mjeseca. Izgradnju samog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, planiranu za početak naredne godine”, istakao je gradonačelnik Vuković.

On je saopštio da ovaj složeni inženjerski projekat, kreiran u skladu sa najsavremenijim standardima u oblasti zaštite životne sredine, predstavlja krunu zajedničkih napora Vlade Crne Gore i Glavnog grada.

“Kao rezultat ovog strateškog partnerstva u toku mandata aktuelne gradske uprave, u infrastrukturne projekte u sklopu Podgorice biće investirano preko 200 miliona eura. U tom smislu koristim priliku da se zahvalim Predsjedniku Vlade i Ministru finansija, koji su prepoznali regionalni, odnosno državni značaj projekta i u saradnji sa njemačkom KFW bankom, obezbijedili kreditnu podršku od 35 miliona eura. Naročito smo ponosni na činjenicu da su i naši partneri iz Evorpske unije prepoznali važnost ovog projekta i kroz investiciono okrilje za Zapadni Balkan, obezbijedili grant od preko 10 miliona eura za njegovu realizaciju", kazao je Vuković

Dodaje da, osim evropskim partnerima, zahvalnost duguju i KFW banci, koja je obezbijedila donaciju od 285.000 eura za izradu dvije studije koje čine važan dio projektne dokumentacije za izgradnju ovog sistema.

"Uz uvjerenje da će kao i do sada kompanija Bemax izvršiti radove na izgradnji primarnog kolektora na kvalitetan način i u predviđenom roku, koristim priliku da se zahvalim i ljudima iz sistema Glavnog grada koji su najzaslužniji što smo mi danas ovdje. U prvom redu mom zamjeniku, Časlavu Vešoviću, direktoru privrednog društva Vodovod i kanalizacija, Filipu Makridu i presjedniku Upravnog odbora ovog preduzeća, Živkoviću, te mojim i njihovim prethodnicima koji su unazad 15 godina vrijedno radili na stvaranju pretpostavki za realizaciju ovog projekta”, zaključio je gradonačelnik.

Šef delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav kazao je da je zadovoljstvo prisustvovati početku radova jednog takvog projekta.

"Ovo je projekat od velike važnosti, kada je u pitanju sakupljanje i tretman otpadnih voda. Ovo je važan iskorak Crne Gore u očuvanju životne sredine, u skladu sa standardima Evropske unije. I što je najbitnije, ovoo je velika stvar za građane Podgorice”, istakao je Orav.

On je podsjetio da oko 75% zagađenja vode dolazi od otpada iz domaćinstava, te podvukao da je upravo zato izuzetno važno investirati u ispravno sakupljanje i tretamn otpadnih voda, kako u cilju zaštite zdravlja građana, tako i očuvanja životne sredine.

“Ovaj projekat je vrijedan više od 50 miliona eura, od čega je 10 miliona donirano od strane EU. Ovo je znak konkretne i kontinuirano podrške Crnoj Gori na njenom putu ulaska u evropsku porodicu. Projekat je takođe podržan i od strane članica EU, KFW banke i lokalnih vlasti i to je odličan primjer međunarodne saradnje na dobrobit građana Crne Gore. Želim svim uspjeh u implementaciji ovog projekta”, zaključio je Orav.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR