14 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Polemika o sječi stabala zbog izgradnje kružnog toka u Bloku V

Podgorica

Comments 0

Polemika o sječi stabala zbog izgradnje kružnog toka u Bloku V

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Izgradnja kružnog toka na raskrsnici ulica Meše Selimovića i Blaža Jovanovića između Bloka V i VI, uzazvala je brojne reakcije.

U prvom redu reagovao je NVO sektor navodeći da takva odluke nije najbolje rješenje.

Nakon njih oglasili su se i iz opozicije, tačnije, iz SNP-a.

"Naime, Glavni grad je sproveo ono što je najavio, pa je danas posječeno nekoliko stabala starih četrdeset godina. Na ovaj način, mještani pomenutih naselja ostali su bez zelenila koje je predstavljalo simbol tog dijela grada. Ne sporeći značaj ove investicije, posebno imajući u vidu česte saobraćajne gužve do kojih dolazi na toj dionici, smatramo da je ipak trebalo voditi računa o postojećem zelenilu i učiniti sve da se ono očuva u što je moguće većoj mjeri. Ovakvo nemilosrdno uklanjanje drvoreda u suprotnosti je i sa ustavnom odrednicom kojom je Crna Gora definisana kao ekološka država'', naveli su iz podgoričkog SNP-a i dodali da se mora stati sa ''betonizacijom'' Podgorice i raditi na očuvanju zelenih površina.

Novović: Podgorica se gradi nepokolebljivo i odlučno

Nakon saopštenja „Koalicije za održivi razvoj“, upućenom gradonačelniku Podgorice, te SNP-a, oglasili su se i iz DPS-a.

Radule Novović, poslanik u Skupštini Crne Gore živi baš u tom dijelu grada.

''Kao dugogodišnji stanovnik ovog dijela grada, želim da skrenem pažnju na nekoliko činjenica. Uz puno uvažavanje ekologije i NVO aktivista, ipak su na prvom mjestu bezbjednost građana i ljudski životi. Na ovoj raskrsnici su se često dešavali saobraćajni udesi, naročito u noćnim satima. Zato je izgradnja kružnog toka sasvim prirodna i ispravna odluka. S obzirom na to da projekat već obuhvata formiranje novih zelenih površina, ne vidim razlog za stvaranje tenzija. U pitanju je projekat koji poštuje sve evropske standarde primjerene jednom glavnom gradu, uz punu saobraćajnu signalizaciju, javnu rasvjetu, vodovod, elektroenergetske, hidrotehničke i druge instalacije'', naveo je on.

Uostalom, kako dodaje, treba naglasiti da je izgradnja ovog kružnog toka posljedica zahtjeva građana ovog dijela Podgorice.

"Dakle, Glavni grad ovim projektom udovoljava zahtjevima građana. Što se tiče poštovanja životne sredine, gradonačelnik i njegov tim to vrlo jasno pokazuju. O tome govore i brojke: samo u ovom dijelu grada, u bloku V, bloku VI i bloku IX u zadnjih godinu i po dana posađeno je više od 300 sadnica različitog drveća! Pomenimo i 125 odraslih platana duž Cetinjskog puta. Treba li boljeg dokaza o ulaganju u očuvanje zelenila u Glavnom gradu?
Na kraju, želim da još jednom iskreno pozdravim odluku lokalne samouprave o izgradnji kružnog toka, kao i mnoge druge aktivnosti koje preduzima Glavni grad, u ovom dijelu Podgorice. Da pomenem neke od najnovijih: izgradnja vrtića u bloku VI, nedavna rekonstrukcija ulice Meše Šelimovića, izgradnja dječjih igrališta itd. Svako dobronamjeran vidi i cijeni pregnuća koja preduzima gradonačelnik sa svojim timom. Ona pokreću i vuku naš grad i našu Državu naprijed! Nepokolebljivo i Odlučno'', zaključio je on u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR