14 °

max 14 ° / min 11 °

Petak

03.05.

14° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

20° / 14°

Četvrtak

09.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Stanišić: Lokalna vlast nema sluha za mještane Zabjela

Izvor: SNP

Podgorica

Comments 1

Stanišić: Lokalna vlast nema sluha za mještane Zabjela

Izvor: Antena M

Autor: Antena M

  • Viber

Asocijacija mladih SNP Podgorica uputila je prošle godine Inicijativu Skupštini Glavnog grada u kojoj je zahtijevano da brdo Ljubović bude proglašeno Parkom prirode i time dobije isti status kao Gorica, čime bi bilo zaštićeno od dalje devastacije.
Ustavni sud je 27. marta stavio van snage odluku Skupštine Podgorice da suspenduje DUP „Zabjeo-Ljubović“, čime je otvoren put za urbicid na tom prostoru. Ovakvim djelovanjem najviše sudske instance u Crnoj Gori, omogućena je potencijalna dalja devastacija najpoznatijeg izletišta na Zabjelu, navodi se u saopštenju  sekretar Asocijacije mladih SNP Podgorica Vuk Stanišić.

Zabjelo je u veoma kratkom roku doživjelo urbanističu ekspanziju, broj stanovnika se udvostručio, zelenih površina je sve manje, a građevinski objekti preuzimaju glavnu ulogu. Ljubović ostaje jedini spas mještanima Zabjela kada žele da pobjegnu od gužvi i betona, ali i to je, zahvaljujući DUP-u iz 2009.  mještanima uskraćeno, jer podnožje brda, umjesto četinara, krase stambeni objekti.

Od Skupštine Glavnog grada nikada nismo dobili povratnu informaciju nakon podnijete Inicijative. Time nam je aktuelna lokalna vlast jasno pokazala kakav je njihov odnos prema mještanima Zabjela i brdu Ljubović.

Asocijacija mladih SNP Podgorica neće odustati u svojoj namjeri da jedno od dva podgorička izletišta u potpunosti zaštiti za buduće generacije, uputiće Skupštini Podgorice još jednom Inicijativu u nadi da će lokalna vlast prepoznati značaj ovog pitanja i zauvijek stati na kraj devastaciji Ljubovića,poručuju iz SNP-a.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

čitalac

Ljubović park prirode? Onda bi Velje brdo trebalo biti dio svjetske prirodne baštine.