11 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
CP: Podržavamo namjeru Vlade CG da Zakonom definiše odnos između države i vjerskih zajednica

Politika

Comments 0

CP: Podržavamo namjeru Vlade CG da Zakonom definiše odnos između države i vjerskih zajednica

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Crnogorska partija podržava namjeru Vlade Crne Gore da Zakonom o slobodi vjeroispovjesti definiše odnos između države i vjerskih zajednica i omogući svim građanima ista prava i mogućnosti u ispoljavanju svojih vjerskih osjećanja, saopšteno je iz te partije.

"Odgovoran pristup nosilaca izvršne vlasti u rješavanju važnog i delikatnog pitanja pokazuje i činjenica da je prijedlog zakona, prije usvajanja u Skupštini Crne Gore, dostavljen na mišljenje Venecijanskoj komisiji", navedeno je u saopštenju. 

Glavni odbor Crnogorske partije na jučerašnjoj sjednici u Novom Sadu razmatrao je stanje u partijskoj organizaciji i situaciju unutar crnogorske zajednice u svijetlu aktuelnih odnosa između Srbije i Crne Gore.

Predsjedavali su članovi Predsjedništva Dušan Žugić i Milo Milojko.

"Crnogorska partija će političke aktivnosti nastaviti u skladu sa svojim Statutom i Programom. U zadacima i načelima djelovanja koja su definisana u članu 8. Statuta CP pored ostalog se navodi:  “preuzimanje zadatka njegovanja crnogorskog jezika, kulture, vjerskog i svakog drugog identiteta”, kao i: “zaštita vjerskih sloboda vjerujućih Crnogoraca, prava na slobodno i ravnopravno djelovanje Crnogorske pravoslavne crkve i njenih vjernika”.

 Glavni odbor usvojio je prijedlog Predsjedništva o obavezi svih opštinskih odbora da do 1. novembra završe proces revizije članstva i partijskih izbora.

"Zbog pojačanih tenzija i teškog stanja u kojem se nalazi crnogorska zajednica u Srbiji, kao i loših iskustava iz bliske prošlosti, odlučeno je da se pojačaju uslovi za članstvo u CP posebno u dijelu moralne i nacionalne odgovornosti", navedeno je u saopštenju.

 Uoči proljećnih izbora na svim nivoima odluka CP sa kim će i u kojoj formi političkog saveza sarađivati zavisiće, kako je saopšteno isključivo od odnosa potencijalnih političkih partnera prema identitetskim pitanjima crnogorske zajednice i nivoa poštovanja prema državi Crnoj Gori

 Gost na sjednici Glavnog odbora je bio publicista i istraživač crnogorske dijaspore Nenad Stevović koji je održao predavanje na temu: “Mogućnosti i značaj očuvanja jezičkog i vjerskog identiteta crnogorske zajednice u multikulturalnom ambijentu AP Vojvodine”.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR