13 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
MCP: Pogledajte arhivska dokumenta, jasno se vidi da ni jedna crkva, ni džamija nijesu bile imovina države

Izvor: Foto: MCP

Politika

Comments 10

MCP: Pogledajte arhivska dokumenta, jasno se vidi da ni jedna crkva, ni džamija nijesu bile imovina države

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Atakujući bezobzirno na hramove i imovinu Cetinjske Mitropolije najnovijim Prijedlogom Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica državni centri moći u Crnoj Gori služe se krivotvorenjem istorijskih činjenica, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko primorske.

Kako je poručeno iz MCP državni zvaničnici u Podgorici "istupaju sa netačnom i neobjektivnom tezom" da je imovina Cetinjske Mitropolije i njenih hramova prije 1918. navodno bila svojina države Crne Gore.

"Ovo iskonstruisano stanovište formulisano za potrebe dnevne politike nema uporište u istorijskim činjenicama i sačuvanim arhivskim aktima. Činjenice upravo govore suprotno. Već u srednjovjekovnoj Zeti, gospodari koji su bili izdanci narodnih dinastija Vojislavljevića, Nemanjića, Balšića i Crnojevića, ustupali su vladarskim poveljama brojne i bogate zemljišne posjede manastirima i crkvama. Darovani posjedi postajali su vlasništvo hramova, odnosno Crkve, a ne države ili dvora", navedeno je u saopštenju koje je objavljeno na sajtu MCP.

Kako dalje navode, uvidom u arhivski dokument o popisu Državne imovine, tokom trajanja nezavisne države Kraljevine Crne Gore do 1918. godine "jasno se vidi da ni jedna pravoslavna, ni rimokatolička crkva, ni džamija nijesu bile imovina države".

"Sve su državne vlasti u Crnoj Gori, barem do 1946. godine, kako nacionalne, tako i okupacione, poštovale i uvažavale imovinska prava i vlasništvo Cetinjske Mitropolije i njenih hramova, i nijesu uzurpirale njene posjede", poručuju iz MCP.

Iz Mitropolije je saopšteno da "nikad ni jedna državna vlast u Crnoj Gori nije pokušavala niti realizovala podržavljenje pravoslavnih hramova i cjelokupne njihove imovine".

Apeluju da se poštuju, kako navode, "zavještanja naših narodnih velikana, gospodara Ivana Crnojevića, Sv. Vasilija Čudotvorca Ostroškog i mnogih znanih i manje znanih".

"Narod koji flagratno krši i nesavjesno ignoriše autentično duhovno i pravno nasljeđe minulih pokoljenja neminovno je osuđen na duhovnu destrukciju i biološko nestajanje. Nije ni mudro ni razumno ratovati sa svojim praocima; i narodnim velikanima, a još manje sa Gospodom. Uostalom metafizički rat sa Duhom Gospodnjim niko nije dobio. Niti ga može dobiti", zaključeno je saopštenju MCP.

Komentari (10)

POŠALJI KOMENTAR

Podgoricanin

Pogledajte ustav Crne Gore iz 1905 , i tamo nigdje ne pise Mitropolija Crnogorsko orimorska srpske pravoslavne crkve !!! Inace srpska crkva je dobila tomos 1920 a u pitanju su crkve prije 1918!!!!

GRAĐANSKI

P.P.S. Nekoja će ili uništit (ako već nijesu) ili sklonit, a nekoja taman falsifikovat!

GRAĐANSKI

P.S. Znači: ''arhivska'' dokumenta, koja nikad nijesu ižljegla iz Cetinjskog manastira i koja su im (odlazeći u manastir) ''sređivali i sistematizovali'' samo pro-srpski ''stručnjaci'', i koja nikad nisesu bila data ''Arhivu Crne Gore'', ka što jes dio arhivske građe iz našega manastira.