11 °

max 19 ° / min 10 °

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Petak

03.05.

15° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"You'll never walk alone": CG okončala proces integracije u NATO

Izvor: Foto: Anadolija

Politika

Comments 0

"You'll never walk alone": CG okončala proces integracije u NATO

Izvor: Mina

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Vojska Crne Gore pristupiće profesionalno svakom zadatku kako bi dostigla NATO standarde i pokazala da je država kredibilan i pouzdan saveznik u Alijansi, poručio je načelnik Generalštaba Dragutin Dakić na ceremoniji potpisivanja Deklaracije o završetku procesa integracije Crne Gore u NATO.

On je kazao da je u prethodnom periodu Crna Gora ostvarila dva ključna spoljnopolitička prioriteta.

“Uz predan rad svih subjekata prema postavljenim obavezama postigli smo zapažene rezultate, značajno smo modernizovali odbrambeni sektor, ojačali nacionalni pravni okvir i konstantno doprinosili očuvanju međunarodnog mira”, istakao je Dakić.

Kako je naveo, sve to je Crnu Goru preporučilo da prije dvije godine postane 29. članica najmoćnijeg političko-vojnog saveza na svijetu, danas je to krunisano potpisivanjem Deklaracije o punoj integrisanosti Crne Gore u NATO.

“Želim da vas uvjerim da će VCG ostati posvećena svojim zadacima i da će pristupiti profesionalno svakom zadatku kako bi dostigla NATO standarde i pokazala da je Crna Gora kredibilan partner i pouzdan saveznik u Alijnsi”, naglasio je Dakić.

Crna Gora, kako je naveo, ispunila je sve obaveze i ciljeve koji su bili postavljeni i pokazala da može samostalno da održava i razvija deklarisane sposobnosti.

Kako je dodao Dakić, među prvim obavezama koje je Crna Gora realizovala u okviru procesa integracije je regulisanje zakonske regulative u skladu sa zahtjevima iz procesa reformi.

On je objasnio da je izvršena revizija postojećih i da su izrađena nova strateška i zakonska dokumenta, sa kojima je na adekvatan način definisan sistem odbrane.

“Ukupne odbrambene sposobnosti prilagodili smo NATO procesu planiranja odbrane”, kazao je Dakić.

On je rekao da se u VCG realizuju tri ključna procesa – reforma, opremanje i modernizacija vojske i doprinos kolektivnom sistemu bezbjednosti.

Dakić je zahvalio, u ime Ministarstva odbrane i VCG, na uspostavi NATO misije zaštite vazdušnog prostora, što je bio prvi konkretni benefit članstva Crne Gore u Alijansi, kao i savezničkim komandama za profesionalizaciju i operacije i drugim ekspertima drugih komandi na svoj podršci

Komandant Vrhovne komande Savezničkih snaga za transformaciju, Andre Lanata, kazao je da je kraj procesa integracije Crne Gore u NATO sjajan uspjeh za državu, ali i za Alijansu u cjelini.

“Vi ste uradili sjajan posao tokom faze pristupanja, ali i tokom integracije institucija u Alijansu. Vaš uspjeh je rezultat kolektivnog napora koji obuhvata napore svih institucija u Crnoj Gori, prije svega VCG, ministarstava odbrane i vanjskih poslova, unutrašnjih poslova, javne uprave , finansija i drugih vladinih službi”, kazao je on i dodao:

"Kao što kaže poznata pjesma: "You'll never walk alone", poručio je Lanata

Lanata je naveo da je putem finalizovanja procesa integracije, NATO pokazao još jednom koliko je privlačan kao zajednica koja je voljna da dijeli i brani zajedničke vrijednosti i principe.

Kako je dodao, tokom procesa itegracije crnogorske snage uskladile su svoje sa NATO standardima.

“Mi smo spremni da radimo rame uz rame sa Crnom Gorom, dijelimo svoju ekspertizu i podržimo. Kolektivno smo spremni da odgovorimo na sve izazove danas i sjutra. Moja komanda tu igra glavnu ulogu i spremni smo da vam pomognemo”, istakao je Lanata.

On smatra da će članstvo Crne Gore ohrabriti sve druge države na Zapadnom Balkanu da krenu evroatlanskom stazom i doprinesu evroatlanskoj arhitekturi.

“NATO je pokazao da ohrabruje buduće proširenje. NATO proširenje pokazalo se kao efikasan mehanizam za očuvanje mira i bezbjednosti”, rekao je Lanata.

On je zahvalio Crnoj Gori na svom doprinosu koji pruža stabilnosti u jugoistočnoj Evropi, kao i na upućivanju crnogorskih trupa u Avganistan, Kosovo, Letoniju.

“Ova konferencija prekretnica je za crnogorske snage i potvrda da ste spremni da prilagođavate vaše snage NATO strukturi i odgovorite na zadatke”, kazao je Lanata.

On je dodao da je adaptacija neprekidan proces u NATO-U, od osnivanja tog saveza prije 70 godina.

“Trudimo se da se prilagođavamo izazovima koji se stalno mijenjaju. Na tom putu Crna Gora više nije sama. Ova ceremonija je simbol da Alijansa nastavlja da uliva povjerenje, kao i da nastavlja sa integracijama i širenjem stabilnosti”, naveo je Lanata.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je napravila sjajan progress u vezi sa administracijom i usklađivanjem zakonodavstva, kao i opremanjem struktura snaga.

“Impresioran sam vašom ambicijom i posvećenošću da doprinosite NATO-u i razvoju sposobnosti”, zaključio je Lanata.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR