Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

DF traži skraćenje himne, srpski jezik, zastupljenost Srba i trobojku iz 1905.

| Postavio/la: Marija Mitrović

DF traži skraćenje himne, srpski jezik, zastupljenost Srba i trobojku iz 1905.

Prijedlog dopuna Ustava Crne Gore, u dijelu identitetskih pitanja, koji bi poslanički klub Demokratskog fronta trebalo da preda Ustavnom odboru u narednih 15 dana gotovo je identičan prijedlogu Nove srpske demokratije i Socijalističke narodne partije iz 2011. godine, kojim je zatražena promjena odredaba koje definišu službeni jezik, zastavu i himnu, saznaje Pobjeda.

Prema njihovim riječima, ustavne izmjene su uslov da bi Demokratski front učestvovao i glasao za najavljene izborne reforme.

U prijedlogu iz 2011. godine, koji će suštinski biti i inovirani prijedlog DF-a, prema navodimaPobjede, traži se da se srpski jezik, uz crnogorski, normira kao drugi službeni jezik, da se pored postojeće državne zastave uvede I tzv. narodna zastava -trobojka iz 1905. godine, kao i da se himna skrati za strofe koje je navodno napisao Sekula Drljević.

"Predlaže se da se Ustav dopuni novim članom 13 a, kojim bi bilo propisano da ukoliko neki od jezika u službenoj upotrebi bude jezik kojim govori najveći broj građana na popisu, da taj jezik postaje drugi službeni jezik" – navodi se u prijedlogu DF-a, a prenosi Pobjeda.

Ustavna procedura za identitetske promjene koje DF traži je izuzetno komplikovana imajući u vidu da podrazumijeva dvotrećinsku većinu u parlamentu kao i potvrdu na referendumu.

Ustavom Crne Gore je propisano da je službeni jezik u Crnoj Gori - crnogorski jezik, a da su ćirilično i latinično pismo ravnopravni.

"U službenoj upotrebi su i srpski, bosanski, albanski i hrvatski jezik, navodi se u članu 13. Ustava Crne Gore za koji je 2008. godine glasao i sadašnji konstituent Demokratskog fronta - Pokret za promjene. 

Medojević je uz Ranka Krivokapića iz SDP-a i tadašnjeg potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića jedan od idejnih tvoraca tog Ustava.

U članu 4. navodi se da je zastava Crne Gore crvene boje sa grbom na sredini i zlatnim obrubom. I da je himna Crne Gore ,,Oj svijetla majska zoro“.

Demokratskom frontu ne ide u prilog činjenica da je, po tumačenju većine pravnih eksperata, za promjenu člana 4. i člana 13. osim dvotrećinske većine u parlamentu potrebna i tropetinska potvrda svih upisanih birača, faktički potrebno je da glasa 360 hiljada birača.

Komentari

Liup,

Da li ce traziti vracanje i ostalih clanova iz ustava knjazevine Crne Gore (1905) kao sto u članku 40. stoji:"Državna vjera je u Crnoj Gori istočno pravoslavna. Crnogorska je crkva autokefalna. Ona ne zavisi ni od koje strane Crkve"

ManchesterUtd,

Vas vise ne podrzavaju ni vasi glasaci, kao jedna od najjacih opozicionih partija dotakli ste dno!

Enesa,

Da nijesu ovo prenijeli portali, pomislio bih da je neki vic. Sto sve ovima iz Df-a nece pasti na pamet.

ines23,

I vi posle sa ovakvim zatjevima zelite da budete vlast u Crnoj Gori??? Pa ovo je nemogucee!

Vitinka,

Zahtjevi nijesu ustavni i kao takvi ne mogu da se mijenjaju!

Micko,

A dje je ova Mugosa da ih isprati dje im je mjesto!!

Kinez,

Dok je nas koji volimo ovu drzavu i koji postujemo nasu tradiciju, nece biti mjesta za sirenje srpskog nacionalizma.

Tommy_h,

A sledeci korak bi bio da se ukine nezavisnost Crne Gore.

Nikola,

To im je prva stepenica ka ukidanju države, ako im se bilo šta od toga prihvati sledeće će biti traženje novog referenduma i ukidanje nezavisnosti jer je kafanskoj družbi to jedini cilj. NEK JE VJEČNA !!!

marta,

Brzo cete vi tamo dje vam je mjesto pa necete imati vremena da prosipate ovakve gluposti

Ostavi komentar

0/300