10 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
DPS: Finansije u Opštini Berane ne vode na transparentan način

Politika

Comments 0

DPS: Finansije u Opštini Berane ne vode na transparentan način

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Na sjednici Skupštine opštine Berane, koja je sazvana po hitnom postupku, razmatrana je Odluka o rebalansa Budžeta Opštine za 2019.  a koju je, treba istaći, Ministarstvo finansija u načelu prihvatilo, uz rezervu u dijelu koji se odnosi na pozajmice i kredite za izgradnju kolektora za prečišćavanje otpadnih voda, saopšteno je iz DPS-a.

"Odlika ovog, kao i svih prethodnih budžeta jeste da se Opština Berane dominantno finansira od transfera i donacija Vlade Crne Gore. Takođe, činjenica je da se finansije u Opštini ne vode na transparentan način, da građani, pa i odbornici, nijesu upoznati sa polugodišnjim izvještajem o prihodima i rashodima, a što je zakonska obaveza svake lokalne samouprave, pa bi morala biti i beranske.Razlozi za ovaj rebalans ukazali su i na loše finansijsko funkcionisanje lokalnih preduzeća i ustanova, što je bilo vidljivo i prilikom usvajanja budžeta za 2019. da se najveći dio izdvojenih sredstava troši isključivo za plate zaposlenih", navodi se u saopštenju DPS-a.

Oni su dodali da je činjenica da je Vlada i ove godine uložila milionske iznose u infrastrukturu Berana "natjerala" predsjednika Šćekiča da, na ovoj sjednici, iskaže zahvalnost Vladi, što je i očekivano, za sve višemilionske projekte koje realizuje i finansira u Beranama, preko svojih ministarstava i direkcija, kao i medjunarodnih partnera.

"Sa druge strane, katastrofalan je podatak da Opština Berane iz svojih budžetskih sredstava za kapitalne projekte najmanje procentualno izdvaja od svih opština u okruženju, što ukazuje na nebrigu lokalne vlasti, pa je to predmet stalne kritike naših odbornika.

Opštinski odbor Demokratske partije socijalista će i dalje nastaviti svoje aktivnosti na prezentaciji i valorizaciji beranskih potencijala u svim oblastima. Pružamo punu podršku Vladi u aktivnostima koje sjever naše države, a time i Berane, čine velikim gradilištem", zaključuje se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR