Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

DPS: Finansije u Opštini Berane ne vode na transparentan način

| Postavio/la: Lejla Hadžimuhović

DPS: Finansije u Opštini Berane ne vode na transparentan način

Na sjednici Skupštine opštine Berane, koja je sazvana po hitnom postupku, razmatrana je Odluka o rebalansa Budžeta Opštine za 2019.  a koju je, treba istaći, Ministarstvo finansija u načelu prihvatilo, uz rezervu u dijelu koji se odnosi na pozajmice i kredite za izgradnju kolektora za prečišćavanje otpadnih voda, saopšteno je iz DPS-a.

"Odlika ovog, kao i svih prethodnih budžeta jeste da se Opština Berane dominantno finansira od transfera i donacija Vlade Crne Gore. Takođe, činjenica je da se finansije u Opštini ne vode na transparentan način, da građani, pa i odbornici, nijesu upoznati sa polugodišnjim izvještajem o prihodima i rashodima, a što je zakonska obaveza svake lokalne samouprave, pa bi morala biti i beranske.Razlozi za ovaj rebalans ukazali su i na loše finansijsko funkcionisanje lokalnih preduzeća i ustanova, što je bilo vidljivo i prilikom usvajanja budžeta za 2019. da se najveći dio izdvojenih sredstava troši isključivo za plate zaposlenih", navodi se u saopštenju DPS-a.

Oni su dodali da je činjenica da je Vlada i ove godine uložila milionske iznose u infrastrukturu Berana "natjerala" predsjednika Šćekiča da, na ovoj sjednici, iskaže zahvalnost Vladi, što je i očekivano, za sve višemilionske projekte koje realizuje i finansira u Beranama, preko svojih ministarstava i direkcija, kao i medjunarodnih partnera.

"Sa druge strane, katastrofalan je podatak da Opština Berane iz svojih budžetskih sredstava za kapitalne projekte najmanje procentualno izdvaja od svih opština u okruženju, što ukazuje na nebrigu lokalne vlasti, pa je to predmet stalne kritike naših odbornika.

Opštinski odbor Demokratske partije socijalista će i dalje nastaviti svoje aktivnosti na prezentaciji i valorizaciji beranskih potencijala u svim oblastima. Pružamo punu podršku Vladi u aktivnostima koje sjever naše države, a time i Berane, čine velikim gradilištem", zaključuje se u saopštenju.

Ostavi komentar

0/300