10 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Blažić: Tehnička vlada kakvu traži opozicija, po Ustavu i zakonu, nije moguća

Izvor: Foto: Screenshot YouTube

Politika

Comments 10

Blažić: Tehnička vlada kakvu traži opozicija, po Ustavu i zakonu, nije moguća

Autor: Esad Krcić

  • Viber

Da li je moguća "tehnička vlada koja bi se konstituisala za "zelenim stolom", po uzoru na Vlade koje su nastajale u zemljama istočno-evropskog bloka nakon pada Berlinskog zida - dogovorom partija tadašnje jednopartijske vlasti i opozicije u nastajanju, odnosno, da li je, imajući u vidu važeći zakonski i ustavni okvir, moguće formirati tehničku Vladu kakvu traži opozicija - pitali smo dekana Fakulteta za državne i evropske studije, profesora Đorđija Blažića.

"Ne. Takva vlada nije moguća. Mi smo imali nekoliko neustavnih Vlada, kada su premijeri podnosili ostavke, a onda predsjednik države, na pola mandata Skupštine, mimo ustavnih ovlašćenja, određivao mandatara", rekao je Blažić Anteni M, uz podsjećanje da je jedna od neustavnih vlada bila Vlada Igora Lukšića.

"Lukšićeva Vlada je bila neustavna upravo zbog ustavnog ograničenja - da se vlada može birati samo nakon sprovedenih parlamentarnih izbora.

Da li je, sa ustavno-pravnog aspekta, u postojećim okolnostima, uopšte moguće rješenje kojim bi, ako tako odluči, vladajuća Demokratska partija socijalista mogla da izađe u susret zahtjevu opozicije za formiranjem Vlade, a da se ne prekrše Ustav i zakoni?

"Moguće je, u mandatu Skupštine, rekonstruisati Vladu. Ali, postojeću Vladu. Ustav je tu dao jasne okvire - da se izbor Vlade vrši nakon sprovedenih parlamentarnih izbora", rekao je Blažić uz objašnjenje da to znači da se nakon izbora bira vlada, kao i da vladi, po uslovima propisanim Ustavom, može prestati mandat.

"Tada ta ista vlada nastavlja sa radom, doduše, bez punog kapaciteta do izbora nove vlade", rekao je Blažić, zaključujući da je izbor nove vlade, u ustavno-pravnom smislu, moguć samo nakon održanih parlamentarnih izbora.

Komentari (10)

POŠALJI KOMENTAR

Zigman

Opozicija zeli bez izbora da udje u vlast

ćuskija

Vanju Đurišića za ministra saobraćaja(za puteve).

marta

Pa samo opozicija i dalje moze da potencira i vjeruje u bajku od Tehnicke vlade