Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Blažić: Tehnička vlada kakvu traži opozicija, po Ustavu i zakonu, nije moguća

| Postavio/la: Esad Krcić

Blažić: Tehnička vlada kakvu traži opozicija, po Ustavu i zakonu, nije moguća Foto: Screenshot YouTube

Da li je moguća "tehnička vlada koja bi se konstituisala za "zelenim stolom", po uzoru na Vlade koje su nastajale u zemljama istočno-evropskog bloka nakon pada Berlinskog zida - dogovorom partija tadašnje jednopartijske vlasti i opozicije u nastajanju, odnosno, da li je, imajući u vidu važeći zakonski i ustavni okvir, moguće formirati tehničku Vladu kakvu traži opozicija - pitali smo dekana Fakulteta za državne i evropske studije, profesora Đorđija Blažića.

"Ne. Takva vlada nije moguća. Mi smo imali nekoliko neustavnih Vlada, kada su premijeri podnosili ostavke, a onda predsjednik države, na pola mandata Skupštine, mimo ustavnih ovlašćenja, određivao mandatara", rekao je Blažić Anteni M, uz podsjećanje da je jedna od neustavnih vlada bila Vlada Igora Lukšića.

"Lukšićeva Vlada je bila neustavna upravo zbog ustavnog ograničenja - da se vlada može birati samo nakon sprovedenih parlamentarnih izbora.

Da li je, sa ustavno-pravnog aspekta, u postojećim okolnostima, uopšte moguće rješenje kojim bi, ako tako odluči, vladajuća Demokratska partija socijalista mogla da izađe u susret zahtjevu opozicije za formiranjem Vlade, a da se ne prekrše Ustav i zakoni?

"Moguće je, u mandatu Skupštine, rekonstruisati Vladu. Ali, postojeću Vladu. Ustav je tu dao jasne okvire - da se izbor Vlade vrši nakon sprovedenih parlamentarnih izbora", rekao je Blažić uz objašnjenje da to znači da se nakon izbora bira vlada, kao i da vladi, po uslovima propisanim Ustavom, može prestati mandat.

"Tada ta ista vlada nastavlja sa radom, doduše, bez punog kapaciteta do izbora nove vlade", rekao je Blažić, zaključujući da je izbor nove vlade, u ustavno-pravnom smislu, moguć samo nakon održanih parlamentarnih izbora.

Komentari

Zigman,

Opozicija zeli bez izbora da udje u vlast

ćuskija,

Vanju Đurišića za ministra saobraćaja(za puteve).

marta,

Pa samo opozicija i dalje moze da potencira i vjeruje u bajku od Tehnicke vlade

Djekna,

Samo se pitam ko ce da glasa ovu nesposobnu opoziciju

Mogli,

A obzirom da im je ideja da u trecinu vlade ubace nekakve nestranacke licnosti koje bi izglasale ove moralne gromade iz opozicije ne bi me cudilo da probaju vanju djurisica da postave za ministra

Kaktus,

Tehnicku vladu smo vec jednom provali i nista napravila nije

Maida,

Naravno da nema uslova za formiranje tehnicke vlade, a svojim zahtjeva da se upravo takva vlada uspostavi, opozicija ispada smijesna, jer pokazuje veliko neznanje i nestrucnost.

RatoMir,

Da se opozicija pita nasi zakoni i pravni propisi bi postojali samo na papiru, a stvarnost bi bila drugacija. Oni svoje zahtjeve prilagodjavaju svojim sebicnim interesima, negirajuci pravne propise ove drzave.

pub111,

Opozicija i sama zna da posle brojnih kikseva gube postepeno podrsku gradjana, a izbori se blize, sto je doprinjelo rastu njihove frustracije i mrznje prema Dps-u.

Kleopatra,

Kako sijes, tako i zanjes. Samo da se opozicija ne slogira posle izbora, jer gradjani su i sami svjesni njihove nesposobnosti i nestrucnosti.

Ostavi komentar

0/300