27 °

max 28 ° / min 20 °

Utorak

22.09.

28° / 20°

Srijeda

23.09.

22° / 19°

Četvrtak

24.09.

25° / 18°

Petak

25.09.

22° / 20°

Subota

26.09.

22° / 18°

Nedjelja

27.09.

19° / 16°

Ponedjeljak

28.09.

21° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Palmer: Mali Šengen obećava, ima mjesta za Crnu Goru

Izvor: Foto: EPA

Politika

Comments 3

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Palmer: Mali Šengen obećava, ima mjesta za Crnu Goru

“Mali Šengen je inicijativa koja obećava i ima našu podršku”, rekao je zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan, Metju Palmer u Ženevi.

On je poručio da se Evropska perspektiva Zapadnog Balkana koja je bila osnov američkog angažovanja u regionu duže od 20 godina nije se promijenila i neće se promijeniti.

“Upravo zato je nemogućnost Evropskog vijeća da postigne konsenzus o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom bila toliko duboko razočaravajuća, ali to nije posljednja riječ, nadamo se da će Evropsko vijeće moći da revidira to pitanje i postigne napredak na sastanku lidera u Zagrebu, nađe neophodan konsenzus i otpočne taj važan proces i pošalje važan signal za region”, kazao je Palmer.

U međuvremenu, kako SAD preuzimaju veću ulogu na Zapadnom Balkanu, a EU je u opasnosti da se percipira u regionu kao da se povlači, sam region preuzima inicijativu.

“Posvećenost Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije poboljšanju saradnje kroz inicijativu zvanu ‘mini Šengen’ je demonstracija toga da lideri u regionu preuzimaju odgovornost za svoju sudbinu, kontrolu nad sopstvenom budućnošću”, istakao je američki zvaničnik.

Prema njegovim riječima, struktura te inicijative je otvorena, u njoj ima mjesta za Crnu Goru, BiH i Kosovo.

“To je inicijativa koja obećava, ima našu podršku i za koju smo posvećeni radu u partnerstvu sa liderima Zapadnog Balkana kako bismo postigli napredak”, zaključio je svoje izlaganje Palmer.

Da podsjetimo, na inicijativu Aleksandra Vučića, predsjednik Srbije i premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i premijer Albanije Edi Rama potpisali su nedavno u Novom Sadu deklaraciju o namjerama o uspostavljanju “malog Šengena” između te tri zemlje.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Katunjanin

Iskustvo i istorija uci da bi to bila velika greska , neke stvari ,ljude ,pa narode ,jednostavno ne mozes promijeniti (popraviti )

Posmatrac

Crna Gora ne bi smjela prihvatiti taj "mali Sengen"! To lici na udruzenje odbacenih, bijednih i ponizenih koji cekaju ispred zatvorenih vrata. Moze Crna Gora lijepo da se razvija saradjujuci sa cijelim svijetom.