23 °

max 31 ° / min 22 °

Ponedjeljak

13.07.

31° / 22°

Utorak

14.07.

32° / 18°

Srijeda

15.07.

31° / 19°

Četvrtak

16.07.

31° / 20°

Petak

17.07.

31° / 21°

Subota

18.07.

29° / 21°

Nedjelja

19.07.

32° / 20°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Krivokapić: Rim je pao zbog korupcije

Politika

Comments 1

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Krivokapić: Rim je pao zbog korupcije

Predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić poručio je kako je prije 30 godina pao zid prvog hladnog rata, ali da se nedavno vratio drugi hladni rat novog tipa.

“Zapad protiv bliskog istoka, Rusije i sada uslovno nazvano kineskog - dalekog istoka. Istok je sada sve veći i jači. No i cigle novog zida su od istog materijala podjela : funkcionalne demokratije protiv formalno ili suštinski jednopartijske ili čak zarobljene države", saopštio je Krivokapić u Berlinu, gdje učestvuje na međunarodnom samitu “30 godina od pada Berlinskog zida” u organizaciji Parlamentarne alijanse za ljudska prava i globalni mir i Akademije za kulturnu diplomatiju.

Krivokapić dodaje kako jer Zapadnom Balkanu ponovo dopala uloga bafer zone ili možda zida hladnog rata.

"EU te autokratije u strategiji za Zapadni Balkan definiše kao zarobljene države. Međutim evroatlanske birokrate ih eufemistički nazivaju - stabilokratijama. Ta tzv. ”stabilnost” je destruktivna po najvažnije djelove bilo kakave održive i perspektivne demokratije na zapadnom Balkanu. Ta društva u demoratskom smislu vladavine prava, bliža su političkom pojmu “Potemkinovih sela “ nego evropskim standardima.” istakao je ovom prilikom Krivokapić", poručio je Krivokapić.

Dodaje kako zarobljene države ubijaju najvažnije elemente demokratija.

"Nema suštinske podjele vlasti. Odluke partije i njenog lidera su jače no Ustav i zakon. Zakonodavna, izvršna i sudska vlast osjećaju silu odluka partije a ne Ustava i zakona. Slobodni mediji, intelektualci i preduzetnici pod stalnim su pritiskom zarobljene države.

Rim je pao zbog korupcije i hrišćanske vjere u pravdu. Naša vjera je demokratija sa jakom pravnom državom. To je hram koji se ne da sruštiti a budi sve stvaralačke potencijale građana još uvijek moćne Evrope", poručio je Krivokapić.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Miloš

A Krivokapić je pao zbog Ruskih rubalja.