17 °

max 17 ° / min 6 °

Petak

19.04.

17° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vlada utvrdila Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti: Nema MCP od koga da "brani" hramove

Društvo

Tag Video
Comments 1

Vlada utvrdila Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti: Nema MCP od koga da "brani" hramove

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Kako je jutros i objavila Antena M - Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica utvrđen je na današnjoj sjednici Vlade, a Skupštini će biti dostavljen za zahtjevom da bude razmatran i usvojen na posebnoj sjednici parlamenta.

To je nakon sjednice saopštio ministar pravde i potpredsjednik Vlade Zoran Pažin.

''Usvojen je inovirani Prijedlog zakona kojim se u potpunosti prihvataju sve preporuke EK. Prateći najviše standarde u ovoj oblasti, dobili smo moderan i liberalan tekst zakona koji na sveobuhvatan način omogućava da svaki građanin bude ili ne bude, po sopstvenoj želji ili savjesti, dio neke vjerske zajednice, a da pri tome država štiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima Crne Gore i obezbjeđuje da zakoni važe za sve''- kazao je on.

Posjetio je da je na snazi i dalje zakon iz 1977, odnosno prije 50 godina.

''Današnjim činom Vlada ispunjava i ustavnu obavezu usvajanjem ovog zakona koji je od kapitalnog značaja za demokratiju i izlazi u susret ne samo sadašnjim nego i prošlim i budućim generacijama''- kazao je on.

Upitan da li je bilo dodatnih susreta i razgovora sa predstavncima SPC, Pažin je kazao:

''Nama je u interesu bilo da kreiramo zakon koji će u najmanjoj mjeri dijeliti Crnu Goru. Imali smo susret sa predstavnicima SPC, nažalost oni nijesu prihvatili dijalog o ispunjavanju preporuka Ek, uslovljavajući taj dijalog razgoovrima i istovremenim donošenjem zakona o restituciji crkvene imovine i zahtijevajući da se otvori rasprava o svim drugim pitanjima koja uređuje ovaj zakon, što za Vladu nije bilo prihvatljivo'' kazao je on. 

Kada su u pitanju pravne garancije vjerskih zajednica koje su korisnici imovine-hramova, zemljišta i drugih nepokretnosti koje su označene kao kulturno dobro, ispunjavajući sve preporuke EK, konstatovali smo da se garantuju sva pravila dokazivanja i dokazni standardi koji su propisani Zakonom o upravnom postupku. Dakle, garantuje se pravna sigurnost svakoj vjerskoj zajednici, potpuno su neosnovane i neutemeljene spekulacije da Vlada ima namjeru da bilo koga iseljava iz hramova, da bilo kome otima hramove. Naprotiv. Eksplicitno je rečeno u ovom Zakonu da sve vjerske zajednice koje su korsnici hramova i drugih objekata nastavljaju da ih koriste do odluke državnog organa nadležnog za pitanje državine, korišćenja i raspolaganja državnom imovinom. dakle ne događa se ništa što bi onemogućilo vjernicima da ne mogu da uživaju svoja prava već se samo zakon usklađuje sa najvišim međunarodnim standardima''- kazao je on.

Objašnjavajući nadalje Zakon, Pažin je kazao:

''Zakon propisuje rok u kojem je Uprava za imovinu dužna da popiše sve ove objekte, nakon čega kreće postupak prijavljivanja, odnosno zahtjeva za vođenje odgovarajućeg upravnog postupka pred Upravom za nekretnine. Uprava za nekretnine je dužna da bez odlaganja da obavijesti vjersku zajednicu koja je u pitanju kako bi mogla da ostvari sva svoja procesna prava.''

Kako je saopštio, očekuje reakciju MCP, ali poručuje da nema nikakve potrebe da MCP ''brani'' hramove od Vlade jer Vlada nema namjeru da ih napada.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Katunjanin

Samo da to ne znaci da nema ko da zastiti Crnogorsku Crkvu i njene vjernike .