14 °

max 21 ° / min 14 °

Utorak

16.04.

21° / 14°

Srijeda

17.04.

14° / 9°

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

14° / 6°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

11° / 8°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nikolić: Opozicija već priprema alibi za gubitak izbora

Politika

Comments 0

Nikolić: Opozicija već priprema alibi za gubitak izbora

Izvor: Vikend novine/CdM

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Sve ukazuje na to da opozicija nema želju da dođe do dogovora, jer bi to značilo da nakon izbora treba da priznamo rezultate i čestitamo pobjedniku. To se do sada nije dogodilo. Prema tome, imamo dovoljno razloga da vjerujemo da opozicija ima unaprijed formiranu svijest da ne može pobijediti, te da je pitanje trenutka kada će objelodaniti unaprijed pripremljen alibi, ne bi li osporili validnost izbora, kaže u intervjuu Vikend novinama poslanik Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić.

Nikolić je u razgovoru za ovaj list komentarisao aktuelna dešavanja na političkoj sceni, dešavanja u crnogorskom parlamentu, Odboru za reformu izbornog zakonodavstva, kao i poruke nedavnog Kongresa DPS-a poručujući da je najjača partija u državi na Osmom kongresu “došla kao barjaktar emancipatorskog pokreta u Crnoj Gori”.

“U prvo vrijeme sama, a kasnije sa koalicionim partnerima, DPS je režirala sve pobjede Crne Gore u novijoj političkoj istoriji. Razloga za zadovoljstvo zbog urađenog ima, ali nema mjesta euforiji. Iako u izbornu godinu ulazimo sa neskrivenim političkim optimizmom, naša misija je projektovana na duži rok. Crna Gora može više i bolje, a najveća odgovornost je na najjačoj partiji u državi. To je ključna poruka koju sa Kongresa šaljemo građanima Crne Gore. Potkrepljujemo je podatkom da je posljednje dvije godine Crna Gora po stopi ekonomskog rasta, među vodećim zemljama u Evropi. Naš zadatak je da rast koji se vidi kroz auto-put, izgradnju i rekonstrukciju brojnih magistralnih i regionalnih puteva, energetskih objekata, podizanje novih škola i vrtića, smanjenu stopu nezaposlenosti za osam odsto i uvećanje broja zaposlenih za 30.000, građani dodatno osjete u svojim novčanicima”, kaže Nikolić.

Smatra da je Demokratska partija socijalista uvijek imala neku, kako kaže, nadpartijsku politiku oko koje se okupljala, bilo da je riječ o obnovi nezavisnosti, očuvanju mira i multietničkog sklada ili razvoju države po evropskim i evroatlantskim pravilima.

"Na taj način, gravitaciono polje DPS privlačilo je i istaknute pojedince iz društvene i akademske zajednice, čime se front njene politike širio, a istovremeno dobijao na univerzalnosti i modernosti. Spremnost da prihvataju nove ljude i ideje, govori o snažnoj svijesti čelnih ljudi DPS-a da partiju prilagođavaju zahtjevima vremena u kojem živimo, neprestano je usavršavajući. Obnova partijske kadrovske reprezentacije započeta 2016, uspješno je nastavljena u periodu između dva kongresa, a na samom Kongresu svjedočili smo trijumfu te vizije.

Nastavili smo sa politikom otvorenih vrata prema mladim i obrazovanim ljudima koji prepoznaju da je DPS kadra da ih približi vrijednostima savremenog svijeta kojem oni teže. A pružiti šansu mladim i sposobnim ljudima, više je od promišljene partijske kombinatorike. Kada tako inicijativan pristup vladajuće stranke uporedite sa nespremnošću lidera opozicije da podmlađuju svoje partije, ili mladim opozicionarima koji nijesu imali strpljenja u postupku preuzimanja čelnih partijskih funkcija, te su zbog toga napuštali matične i stvarali nove stranke, onda je politička, stručna i ideološka dominacija DPS-a još očiglednija", kazao je Nikolić.

Nikolić je govorio i o reformi izbornog zakonodavstva koja je glavna politička tema već nekoliko mjeseci.

"Spremnost parlamentarne većine da pregovara o svemu što je opozicija smatrala važnim za kvalitet izbornog procesa, uticala je na to da njihovi predstavnici u Odboru, iznova pokušaju da presele priču na teren ultimatuma. Zato se aktuelizuje formiranje tzv. “Vlade građanskog jedinstva”, jer je to jedina tema za koju je u startu saopšteno da ne može biti predmet pregovora, zbog toga što je ustavno neutemeljena. Situaciju dodatno otežava činjenica da ne postoji ni minimum razumijevanja unutar same opozicije, uz napomenu da jedan njen dio bojkotuje parlament, a dolazi na sjednice Odbora za reformu izbornog zakonodavstva, dok drugi dio opozicije ne učestvuje u radu Odbora, ali učestvuje na plenarnim sjednicama Skupštine", rekao je Nikolić.

Kako je kazao, sve ukazuje na to da opozicija nema želju da dođe do dogovora, jer bi to značilo da nakon izbora, kako je naveo, treba da se priznaju rezultati i čestita pobjedniku.

"Najlakše je da se zapitamo, da li se u Crnoj Gori dogodilo da je neko iz redova opozicije priznao poraz na izborima i čestitao pobjedniku. Znamo svi da nije. Prema tome, imamo dovoljno razloga da vjerujemo da opozicija ima unaprijed formiranu svijest da ne može pobijediti, te da je pitanje trenutka kada će objelodaniti unaprijed pripremljen alibi, ne bi li osporili validnost izbora. Do tog trenutka, ponašaćemo se kao da imamo partnera koji sa nama želi da radi na kreiranju sistema jednakih izbornih šansi za sve aktere, a ne sistema da bi se pobijedila DPS", kazao je Nikolić.

 
Nikolić je govorio i o tome kako vidi razvoj događaja na crnogorskoj političkoj sceni tokom narednih mjeseci, u susret parlamentarnim izborima-

"Danas je jedno od suštinskih pitanja za proces dalje demokratizacije Crne Gore, kako ubijediti opoziciju da sa vladajućom koalicijom podijeli odgovornost u tom poduhvatu. Crna Gora je nekad imala solidnu opoziciju, samo se to kolektivno već i zaboravilo, ali neodgovorniju i neubjedljiviju opoziciju, nikad nije imala. Političari koji predstavljaju opoziciju nadgornjavaju se “ko je veći opozicionar”, kao da to znači da su “a priori” sposobni i kvalitetni. Opozicionar može da bude protiv neke političke stranke ili njenog lidera, ali ne smije da podriva ideju i suštinu države, kao što to čini naša opozicija. Ideal države mora da se čuva, tako što ćete da budete opozicija, ali unutar političkog sistema", rekao je Nikolić.

Ova i ovakva opozicija, sa rijetkim izuzecima, kazao je Nikolić, gotovo da i ne zaslužuje da se nazove opozicijom, jer #ne biti u vlasti, uopšte ne znači biti opozicija u političkom smislu".

"Lista akcija koje do kosti ogoljavaju opozicionu nezrelost, navela bi na pomisao, kako instrukcije za svoje djelovanje dobijaju u kabinetima političkih protivnika iz redova vlasti. Međutim, činjenica da je opozicija nedovoljno kvalitetna da se nametne kao alternativa, ne čini naš život boljim. To, nije opozicija kakvu DPS priželjkuje. Crnoj Gori i DPS-u treba ozbiljna i kredibilna opozicija koja je spremna da bude dio rješenja, a ne kao uvijek, dio problema. Kad opozicija shvati da je sputavaju nerad i neznanje, a ne “zavjere” drugih, Crna Gora će postati politički zrelije društvo", dodao je on.

Nikolić je govorio i incidentima u Skupštini.

"Skupština je slika i prilika jednog društva, sviđalo nam se to ili ne. Kao poslanici, mi smo dio jedne institucije. To što nam je dala Skupština, to je institucija. Kao privatna lica, mogli bi da računamo na pažnju i respekt manjeg broja ljudi. Za značaj koji uživamo kod građana, zahvalnost dugujemo činjenici što smo poslanici. Pa se može kazati da Skupština pojačava ugled poslanika u društvu. Mi sa naše strane možemo, da taj ugled ne kvarimo, ali nekad ni to ne bude jednostavno. Zbog činjenice da je svaki čovjek, makar bio i poslanik, sam za sebe cjelina, i kao takav, pozvan je da odgovara za svoje postupke. U plemenitom poslu zastupanja građana, dužan je da pruži najbolje od sebe. Ne u nekom malograđanskom smislu, već u pogledu društveno intelektualne uzornosti. Onda kad u tome ne uspije, zamijeniće ga neki drugi poslanik, a Skupština će i dalje biti zakonodavni dom države Crne Gore", kazao je Nikolić.

Zadovoljan je, kaže, onim što su on i njegove kolege učinili u prethodnom periodu.

"Izbor za poslanika doživio sam i kao priznanje i kao odgovornost. Najprije, funkcija na koju smo izabrani je privremena i ne treba smetnuti s uma, da od nas ne počinju procesi, niti se sa nama završavaju. Drugo, ukoliko imate odgovoran odnos prema sebi i onima koje predstavljate, za vrijeme mandata, radićete ono u šta istinski vjerujete, i u skladu sa najboljim mogućnostima. Pa ipak, tri godine je dovoljno dug period, da se napravi osvrt. Podsjecanja radi, moja politička generacija sjela je prvi put u skupštinske klupe u specifičnim okolnostima i vremenima, obilježenim pokušajem terorizma na dan izbora, zatim bojkotom opozicije, te uvođenjem uličnog vokabulara u hram crnogorskog besjedništva. Vjerovatno je splet tih nepovoljnih okolnosti učinio da brže politički rastemo. Zbili smo redove zajedno sa iskusnijim partijskim kolegama, i u jednom turbulentnom vremenu, iskoristili pojedinačne kvalitete i kolektivnu spremnost da budemo tim, te smo dobro zapeli da opravdamo ukazano povjerenje.

Mislim da danas nije pretenciozno reci, da je naša poslanička reprezentacija uspješno odgovorila zadatku", zaključio je on.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR