11 °

max 21 ° / min 11 °

Srijeda

08.04.

21° / 11°

Četvrtak

09.04.

21° / 8°

Petak

10.04.

23° / 12°

Subota

11.04.

23° / 13°

Nedjelja

12.04.

22° / 13°

Ponedjeljak

13.04.

21° / 12°

Utorak

14.04.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Paljenje crnogorske zastave prirodna posljedica političkih okupljanja"

Politika

Comments 3

Izvor: pobjeda.me

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

"Paljenje crnogorske zastave prirodna posljedica političkih okupljanja"

Paljenje crnogorske zastave u Budvi, koje dogodilo preksinoć, samo je prirodna posljedica svega što dio crnogorske političke scene, uključujući njihovo vođstvo – Srpsku pravoslavnu crkvu, misle o Crnoj Gori, i prirodna posljedica protesta kojima svjedočimo, kaže za Pobjedu Dragan Radulović, predsjednik Matice crnogorske.

Budvanska policija traga za osobama koje su preksinoć zapalile crnogorsku zastavu u tom primorskom gradu, saopšteno je iz policije ovom listu. 

Zastava se vijorila na jarbolu kod plažnog bara „Time Out“ na Slovenskoj plaži, vlasništvo Ž.Z., a vandalski čin dogodio se 40 minuta nakon ponoći. Policija preduzima aktivnosti na identifikovanju osoba koje su zapalile državnu zastavu.

Radulović kaže da nije iznenađen uništavanjem crnogorskih simbola.

"Paljenje crnogorske zastave samo je prirodna posljedica protesta i političkih okupljanja kojima svjedočimo. Ne iznenađuje, to je u suštini tužna stvar. Ako se i kada se pronađu počinioci, ispostaviće se da su to maloljetnici koje su umjesto pristojnosti, očigledno kući učili da mrze. Tužno", rekao je Radulović.

Zapaljena zastava na Slovenskoj plaži samo je jedan u nizu primjera skrnavljenja državnih simbola i crnogorskog kulturnog nasljeđa, koje je izraz bunta protivnika usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Prije nekoliko dana učenici podgoričke Osnovne škole „Vlado Milić” pocijepali su crnogorsku zastavu u školskom dvorištu i taj „podvig“ ovjekovječili snimkom koji je kružio društvenim mrežama.

Za uništavanje državnih simbola, prema Izmjenama i dopunama Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti, usvojenim prošle godine, predviđene su kazne za pravno lice i do 20.000 eura, a za fizičko lice do 2.000 eura.

Prema kaznenim odredbama, od 1.000 do 20.000 eura kazniće se za prekršaj pravno lice, ako upotrijebi grb i zastavu u obliku i sadržini suprotno Zakonu, upotrijebi grb i zastavu u umjetničkom stvaralaštvu, nastavnom i obrazovnom radu na način kojim se narušavaju javni moral, ugled i dostojanstvo Crne Gore, zatim ako na grbu ili zastavi izvrši bilo šta, ispravi, doda ili izmijeni, ako upotrijebi grb i zastavu kao robni ili uslužni žig, dizajn ili kao bilo koji drugi znak za obilježavanje roba ili usluga, osim u slučaju da dobije prethodnu dozvolu od strane državnog organa nadležnog za poslove kulture.

Ista kazna predviđena je za pravno lice ako upotrijebi oštećeni ili za upotrebu nepodobni grb ili zastavu, ako zastavu postavi tako da dodiruje tlo ili kao prostirku, zavjesu..., ako u tekstu ili melodiji himne prilikom izvođenja izvrši bilo kakvu izmjenu, te ako izvodi himnu na način i u prilikama koji vrijeđaju ugled i dostojanstvo Crne Gore. Za prekršaj iz stava 1 ovog člana kazniće se od 300 eura do 2.000 eura odgovorno lice u pravnom licu, dok je kazna za fizičko lice od 300 eura do 2.000 eura.

Kazna za preduzetnika, ukoliko počini ove prekršaje, je od 300 eura do 6.000 eura.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Andro

@CG1,Tako je CG1,meni redovno admin brise komentare za bezazleno nazivanje pravim imenon pojava i ljudi,koji su u fasistickom pohodu na C.G No, sve ima svoj kraj...

CG1

Da su kaznili one što su cijepali Zastavu, vjerovatno nebi se desilo paljenje Zastave,no kod nas,što niđe nema ,ako radiš protiv Države,skrnaviš njena obilježja ne boj se,ali ako pogledaš popa spc, a njemu se to ne sviđa, policija ti zagorlava život.Dokle to bre?!!!! DA JE VJEČNA NAŠA CRNA GORA!!!!