17 °

max 17 ° / min 6 °

Petak

19.04.

17° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đukanović: Srbija i Rusija koriste SPC da potkopavaju crnogorsku nezavisnost

Politika

Comments 6

Đukanović: Srbija i Rusija koriste SPC da potkopavaju crnogorsku nezavisnost

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović optužio je Srbiju i Rusiju da koriste Srpsku pravoslavnu crkvu za podrivanje crnogorske prozapadne vlade, koja želi članstvo u EU, piše Rojters.

Đukanović, koji vlada Crnom Gorom više od tri decenije, rekao je da se serijom protesta protiv Zakona o slobodi vjeroispovjesti koji su predvođeni Sprskom pravoslavnom crkvom, pokušava dovesti u pitanje nezavisnost Crne Gore, navodi Rojters.

“Ako se pitate da li je ovo kontinuitet (pokušaja) uništavanja Crne Gore i opstrukcija njene namjere da nastavi svoj put ka evropskim i evroatlantskim integracijama, u to nema sumnje”, rekao je Đukanović u intevjuu za Rojters.

“Moskva je bila nedvosmislena u pokazivanju svojih interesa u tekućem (religijskom) problemu u Crnoj Gori”, dodao je on.

Đukanović je optužio Beograd za oživljavanje nacionalističkog koncepta Velike Srbije koji je doprinio balkanskim ratovima devedesetih godina i raspadu bivše Jugoslavije.

“Ne sumnjamo da aktivirani svi mehanizmi realizacije projekta velikosrpske države i da je Crna Gora takođe meta”, rekao je Đukanović za britansku agencija.

Marija Zaharova, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, odbacila je Đukanovićeve tvrdnje , rekavši da „niko ne može podrivati ono što on radi, više nego sam Đukanović”.

Rojters navodi i da je predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić odbacila Đukanovićeve komentare.

Govoreći o protestima sa kojima je Đukanović suočen, Brnabić je kazala da on “ima problem u svojoj zemlji i sa građanima Crne Gore”.

Iznenađena sam retorikom predsjednika Đukanovića … Srbija je davno napustila devedesete i okrenula se budućnosti – rekla je Brnabić i dodala da Srbija zahtijeva da Srbi u Crnoj Gori imaju pravo na sopstveni jezik i religiju.

Rojters podsjeća da su protesti u Crnoj Gori počeli u decembru zbog Zakona koji omogućava državi da preuzme vlasništvo nad crkvenom imovinom ukoliko crkva ne može da dokaže da je bila njihov vlasnik prije 1918. godine – kada se tadašnja Kraljevina Crna Gora pridružila Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, prethodnik Jugoslavije.

“Srpska pravoslavna crkva je dominantna u Crnoj Gori, zemlji sa 620.000 ljudi, i broji oko 12 miliona članova, uglavnom u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni”,  navodi agencija.

Srbija i Crna Gora, podsjećaju, pregovaraju o ulasku u EU. Crna Gora se pridružila NATO-u 2017. godine, ali Beograd ne želi članstvo u ovom savezu.

“Etnički Srbi čine oko trećine crnogorskog stanovništva. Mnogi Srbi imaju korijene u Crnoj Gori, dok desetine hiljada Crnogoraca žive u Srbiji”, navodi Rojters.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, piše britanska agencija, rekao je da se Beograd neće miješati u poslove Crne Gore, ali je takođe rekao da će Srbija pomoći tamošnjoj srpskoj manjini.

“Srbija juri u opasnu zamku zaštite navodno ugroženih prava (manjinskih) Srba … istovremeno ugrožavajući suverenitet drugih država”, rekao je Đukanović.

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

KK

Ili prestanite ćutati i konačnobudite držav u punom smislu i obliku za koju smo glasali - evropska, moderna i prozapadne ili neka nas bradati litijasi iz srednjeg vijeka, Atanasije, Joanikije i Onufrije vrate duboko u proslost u balkansku kaljugu mržnje, nasilja, zaostalosti, neznanja i primitivizma

danilo s.

Najzad ružna istina izlazi na viđelo. Srbi više ne mogu da sakriju svoj rasizam i mržnju prema svemu crnogorskom. Medjutim, iako fanatično pokušavaju da negiraju Crnogorce, samim tim činom nas - potvrdjuju. Naime, nema potrebe da se negira nešto što "ne postoji"?

Nikac od Rovinja

Obratite pažnju na način pisanja ovog teksta. Kao da se Rojters obraća polupismenoj populaciji. Suhoparno, sterilno, pojednostavljeno do banalnosti, na nekim mjestima netačno... užas u šta se pretvara novinarstvo; od lajaonica tipa In4s i Vijesti, do velikih agencija koje su izraz svele na nešto robotizovano, automatizivano, bezlično...