Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Žestok odgovor Darmanovića na sve napade iz Srbije: Ponavljanja Podgoričke skupštine neće biti!

Politika

Comments 18

Žestok odgovor Darmanovića na sve napade iz Srbije: Ponavljanja Podgoričke skupštine neće biti!

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Tačno je da sam izjavio da se Srbija miješa u unutrašnje stvari Crne Gore i sad vam to ponavljam, kazao je, odgovarajući na poslanička pitanja u Skupštini Crne Gore ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

''Srpski državni vrh zajedno sa medijima koje kontroliše, a potpomognut svojim političkim saveznicima u Crnoj Gori, već duže vrijeme koristi svaku priliku da u Crnoj Gori stvara ili podiže tenzije kako bi pod izgovorom navodno ugroženih srpskih interesa izazvao političku nestabilnost u Crnoj Gori, ali i skretao pažnju sopstvene javnosti sa svojih unutrašnjih problema, afera i neriješenih pitanja'', kazao je Darmanović.

Posebnu ulogu u tome, kako dodaje, imaju režimski mediji u Srbiji.

''Čiji su otrovni napisi i bombastične naslovnice protiv Crne Gore vjerovatno prevazišli sve do sada viđeno. Rekao bih da čak ni u Miloševićevo vrijeme nije bilo ovoliko mržnje, razularenosti i prostote u medijskoj kampanji protiv Crne Gore'', kazao je Darmanović.

Kao samo jedan od primjera toga navodi situaciju nakon konferencije predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića na Cetinju.

''On je tu govorio o dešavanjima i pitanjima, naravno u našoj zemlji ili onim pitanjima koja su vezana za našu zemlju. Samo dan nakon toga, sastaju se predsjednik Srbije i partijarh srpski, dakle šef države i crkveni poglavar druge zemlje da razgovaraju, a zatim se obrate novinarima. O čemu? O Srbiji? Ne. O Crnoj Gori. I da o toj suverenoj zemlji kažu štošta što nije njihov posao. Kako mi ovo treba ovo da shvatimo? Kao nemiješanje u naše unutrašnje stvari? Koja suverena država bi ostala na to ravnodušna? Istom prilikom partijarh srpski izjavljuje da se u Crnoj Gori stvara ''nova crnogorska nacija''. Da prvi čovjek crkve kao duhovni poglavar u 20. godini 21. vijeka pored živih Crnogoraca koji čine relativnu većinu stanovnika ove zemlje i dalje odbija da prihvati da postoji, nego kaže da se i upravo sad stvara crnogorska nacija. Kako mi to treba da shvatimo? Jedino onako kako zvuči i kako jeste. Da srpska crkva o crnogorskoj naciji, naciji jedne suverene zemlje, misli ono što je uvijek mislila -  da je ta nacija izmišljena, nepostojeća i vještačka, da ne koristim sada one druge nezgodnije termine kojima nacionalne Crnogorce u kontinuitetu čašćava mitropolit crnogorsko-primorski'', kazao je Darmanović.

Tu je, zatim, dodaje on, Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kao i politička dešavanja koja su nakon njegovog isvajanja uslijedila.

''Mi u Crnoj Gori oko toga Zakona imamo neslaganja i vodimo rasprave. Ipak, uprkos tome što je ovaj Zakon dobio pozitivno mišljenje VK i SE, što on ne spada u korpus pregovora za članstvo u EU, već je isključivo dio nacionalnog zakonodavstva, Zakon i sve u vezi sa njim su standardna tema u izjavama srpskih zvaničnika. Kako mi ovo treba da shvatimo? Kako treba da shvatimo brojne izjave, na primjer, mog kolege Ivice Dačića o našoj zemlji, od kojih je jedna da su tenzije u Crnoj Gori skoro dovele do bratoubilačkog rata? Ili izjavu ministra odbrane Aleksandra Vulina da je Crna Gora izvor nestabilnosti u regionu? Konstatacija da se radi o miješanju u naše unutrašnje stvari je zapravo najblaža reakcija na ovu zluradu i opasnu retoriku o susjednoj zemlji za koju se kaže da je navodno prijateljska i bratska. Ovakva retorika ne priliči dobrim susjedima, već jedino može biti ono što jeste- nastojanje da se izazivanjem podjela i tenzija utiče na dešavanja u Crnoj Gori, posebno u susret izborima u obje države'', kazao je Darmanović.

U isto vrijeme stiže, takođe iz Srbije, jasna i glasna podrška protestima u Crnoj Gori.

''Kako mi to treba da shvatimo? Kao prijateljski čin i dobrosusjedsku politiku? Da li treba da se pravimo naivni pa da ne vidimo da naši susjedi pitanje Zakona ne tumače kroz prizmu vjerskih sloboda, već kao temu u borbi za političku prevlast u Crnoj Gori'', ocijenio je on.

A imamo, dodaje, i cijelu dramu u vezi sa otvaranjem granica.

''Na činjenicu da je susjedna zemlja postala prva corona-free država u Evropi i na činjenicu da želi da zaštiti zdravlje svojih građana, režimski mediji u toj zemlji odgovorili su lavinom nekontrolisanih optužbi i vokabularom dobro pamtljivim iz devedesetih kad su takođe sa poznatim rezultatom 'štitili srpski narod'. Premijerka Srbije kazala je da Crna Gora nije imala razloga za takvu odluku jer oni, kako je rekla 'svojim građanima govore istinu.' Da li je srpska premijerka ovom izjavom željela nešto da insinuira? O epidemiji Covid19 nikada nije bilo skrivenih činjenica i to u ovoj zemlji svi dobro znaju. Zatim imamo potez koji treba da impresionira- zabrana slijetanja aviona Montenegro Airlinesa na beogradski aerodrom. Zbog čega? Zbog odluke suverene zemlje donijete po epidemiološkim standardima. Da nije tužno, bilo bi zaista smiješno'', kazao je Darmanović i dodao da Crna Gora nije otvorila granice ni za svoje NATO saveznice.

''Italiju, Španiju, Belgiju, Francusku... Zato što ih mrzimo? Ne želimo njihove turiste? Ne, nego zbog epidemiološkog kriterijuma, manje od 25 zaraženih na 100.000 stanovnika. Da neće neka od njih možda zatvoriti aerodrome za naše avione? Ne, jer razumiju o čemu se radi. Konačno - Kipar je postupio isto kao i mi, da neće možda Srbija zabraniti slijetanje kiparskih aviona na njihov aerodrom? Ne, jer Kipar nije u fokusu našeg sjevernog susjeda, a Crna Gora itekako jeste'', kazao je on i dodao:

''Umjesto besmislenih optužbi da smo fašistička i rasistička, ovakva i onakva zemlja, vlasti u Srbiji prije svega znaju da smo mi turistička zemlja i da niko više od nas ne može željeti što skoriji povratak u normalu i zaradu od turističke sezone, te da su tako građani svih zemalja i podjednako i naših susjeda, dobrodošli. Ali na način kako to odlučuju zdravstvene vlasti'', poručio je on.

Kako je zaključio, stvari u našim odnosima sa Srbijom ne moraju da stoje ovako.

''Niko razuman u Crnoj Gori to ne želi. Naprotiv. Ali današnja Crna Gora nema mitomanski odnos ni prema kome i Srbija tu nije izuzetak. Srbija je za današnju Crnu Goru samo ono što sama želi da bude. Iskreni prijatelj, dobar susjed, veliki ekonomski partner, sa kojom nas vežu ljudske i ekonomske veze - ako se tako bude odnosila prema nama. Latentna opasnost i protivnik - ako se bude ponašala kao regionalni hegemon i miješala u naše unutrašnje stvari. Crna Gora nije povratila svoju nezavisnost 2006, i postala članica NATO 2017. samo da bi onda dopustila da nestane ili postane nečiji satelit. Upravo suprotno. Ova zemlja sama, a i zajedno sa svojim saveznicima ima dovoljno snage i kapaciteta da se osupre svim atacima sa strane, da nastavi da se razvija i ide naprijed, vodeći računa prije svega o sebi i svojim nacionalnim interesima. Ponavljanja Podgoričke skupštine neće biti i što se prije to shvati naši odnosi sa Srbijom biće mnogo bolji nego do sada'', zaključio je Darmanović.

Komentari (18)

POŠALJI KOMENTAR

Niksicanin

@Andjela, u potpuno se slazem sa vama. G-dine Darmanovicu, pod hitno smijenite Tarzana, nesposoban kao Ambasador. Dali je to zbog njegove nesposobnosti ili dvolicnosti, ne ulazim u to, ali sa ovakvim ponasanjem i izjavama te stavovima, pravi nam ogromne probleme. Kalja nas ugled i ugled drzave.

Deni

Sva ti zlatna Darmanovicu. Ne ponovila se Podgoricka skupstina.

koačno

ODABRANA PLEMENITA CARSKA RASA. Bravo!