9 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 14°

Srijeda

01.05.

17° / 14°

Četvrtak

02.05.

16° / 12°

Petak

03.05.

17° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bilčik: Crnoj Gori potrebno evropsko rješenje

Izvor: Screenshot RTCG

Politika

Comments 3

Bilčik: Crnoj Gori potrebno evropsko rješenje

Izvor: rtcg.me/Mina

Autor: Antena M

  • Viber

Crnoj Gori je potrebno evropsko rješenje povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kazao je šef parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropskog parlamenta za Crnu Goru (POSP), Vladimir Bilčik, poručujući da sprovođenje tog zakona mora da garantuje slobodu religije, zaštitu osnovnih prava i integritet države.

Sva otvorena pitanja u Crnoj Gori trebalo bi riješiti dijalogom. To je poruka koja je više puta ponovljena sa evropskih adresa, a koju je i crnogorskim donosiocima odluka i lično saopštio Bilčik, tokom boravka u Podgorici. 

On je pozdravio nedavni prijedlog premijera Duška Markovića da obustavi primjenu Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

On je naveo da je sloboda religije važna, širom Evrope, i da mora da bude očuvana.

“Istovremeno, u ovom trenutku moramo da se postaramo da bezbjednost zdravlja bude prioritet svih građana u Evropi, uključujući i Crnu Goru s obzirom na situaciju sa covid19. To je važan faktor”, poručio je Bilčik za TVCG.

Govoreći o primjeni zakona, Bilčik smatra da primjena mora da bude takva da garantuje slobodu religije, ali istovremeno i da garantuje zaštitu osnovnih prava i intgritet države, i to je nešto što mora biti riješeno samo kroz dijalog.

Crna Gora, kako je naglasio, posvećena je evropskoj perspektivi, a samo evropsko rješenje mora biti osnova sveobuhvatnog prihvatanja.

“U ovom trenutku vidimo brojne tenzije, polarizacije, i mislim da u nekoj mjeri evropske insititucije mogu da pomognu u pronalaženju načina da suprotstavljene strane sjednu za isti sto i nađu rješenje za to pitanje”, kazao je Bilčik.

On je rekao da svi treba da budu dio toga kako bi se postiglo evropsko rješenje, jer je budućnost Crne Gore u Evropi.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Jocko

Ima li ko ovim aparatcicima da objasni da niko nikome ne osporava slobodu vjerskog izražavanja, već da se radi o uvođenju zakona u taj segment crnogorskog društva kao i o razjašnjavanju vlasništva nad ogromnom kulturnom ( ili vjerskom kako god) baštinom.

Tek tako

Nadam se da velike sile nece ka 1918 podrzati ove sto bi nas da ugase, srbija ima jaku mrežu lobista kako protiv kosova tako i za druge stvari koje teebaju njima koristiti. Kud ce evropskiji zakon otmes nesto prije 100 godina i sad ti jos ne valja kad moras da vratis.