12 °

max 17 ° / min 11 °

Nedjelja

25.10.

17° / 11°

Ponedjeljak

26.10.

20° / 11°

Utorak

27.10.

20° / 12°

Srijeda

28.10.

21° / 12°

Četvrtak

29.10.

21° / 10°

Petak

30.10.

20° / 10°

Subota

31.10.

21° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Amfilohije: Neću umrijeti dok na vrh Lovćena ne vratim Njegoševu crkvu

Politika

Comments 39

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Amfilohije: Neću umrijeti dok na vrh Lovćena ne vratim Njegoševu crkvu

Mitropolit crnogorsko - primorski Amfilohije poručio je da neće umrijeti prije nego što na vrh Lovćena vrati Crkvu Svetog Petra Cetinjskog.

- Nemoj da misliš da sam star za to. Ne, Gospod će je, za moga života, vratiti tamo gdje je bila - izjavio je mitropolit Amfilohije za beogradsku "Politiku", prenosi Srna.

On je podsjetio da je u zavjetnoj kapelici koju su sagradili Petrovići, upravo Njegoš "dao obijeliti (crkvu)" i da se svake godine po njegovoj zapovijesti liturgija služila u njoj za dušu neumrlih crnogorskih junaka.

- Crkva Svetog Petra bila je njegova zadužbina, podignuta po njegovom uputstvu i za vrijeme njegovog života (1846. godine), na mjestu koje je sam obiljeležio i izričito zavještao da u njoj bude sahranjen - podsetio je mitropolit Amfilohije.

Prema njegovim riječima, svima je poznato Njegoševo autentično zavještanje, koje glasi: "Ja hoću da me saranite u onu crkvu na Lovćenu... To je moja potonja želja, koju vam ištem, da je ispunite i ako mi ne zadate božju vjeru da ćete tako učinit` kako ja hoću, onda ću ve ostaviti pod prokletstvom, a moj posljednji čas biće mi najžalosniji i tu moju žalost stavljam vama na dušu".

- Zar da ostavimo prokletstvo nad potomcima i narodom. Ne, njegova volja biće ispoštovana i tim činom provedriće se iznad Crne Gore - rekao je mitropolit Amfilohije.

Kada je riječ o izgradnji crkve Svete trojice na Cetinju, mitropolit Amfilohije podsjeća da za to postoji "amanet kralja Nikole“.

Komentari (39)

POŠALJI KOMENTAR

Baba

@Sasa, ja sam sigurna da ti ne "razumeš", ali mi koji razumijemo, mi i osjećamo problem koji niko od vas ne "razume". Razumiješ li?? DA JE VJEČNA!!!

nenad_mne

A što nije krenuo od nečega lakšeg,npr. da vrati Kosovo, da vrati Srbe u Hrvatsku..., pa da mirno umre !

Baba

Nemoj umirati da te zamolim. Što ćemo mi bez tebe? Kakvo ništa sa bradom i u mantiji. Mrčo crni, tebi se samo đavoli raduju. DA JE VJEČNA!!!