14 °

max 19 ° / min 11 °

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

18° / 14°

Petak

10.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Varhelji poslanicima: U našem strateškom interesu je da vam pomognemo da se približite Uniji

Politika

Tag Video
Comments 0

Varhelji poslanicima: U našem strateškom interesu je da vam pomognemo da se približite Uniji

Autor: Antena M

  • Viber

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji obratio se crnogorskim poslanicima na Prvoj posebnoj sjednici Drugog redovnog (jesenjeg) zasijedanja. 

Drago mi je što se politički dijalog vraća u ovaj časni dom, poručio je Varhelji.

"Budućnost cijelog ovog regiona je u EU i u našem je strateškom interesu da vam pomognemo da se približite EU kao što je u vašem da joj se priključite", kaže on. 

"Fokusiramo se na podršku dugoročnom oporavku i vašem ekonomskom približavanju EU", kazao je Varhelji pred poslanicima, podsjetivši na investicioni paket od 9 milijardi eura za Zapadni Balkan. 

"Plan će podržati realizaciju izgradnje autoputa Bar-Boljare. Biće to podsticaj za nacionalnu privredu. Ovim planom želimo da region približimo EU", kaže Varhelji. 

Crna Gora je trenutno u jednom delikatnom periodu nakon izbora, ocijenio je on.

"Cilj pristupanja EU uživa široku podršku u ovom domu i to je dobar osnov za čitavi niz reformi i odluka koje će zahtijevati kvalifikovanu većinu u parlamentu. Crna Gora se suočava sa dva ključna prioriteta, prvi je produbljivanje reformi, naročito u vladavini prava. Drugi je prevazilaženje ekonomske krize izazvane virusom kovid 19. Odgovor na ova dva ključna izazova zahtijeva javnu upravu koja dobro funkcioniše i nadovezivanje na napredak koji je već ostvaren.

Evropska komisija je spremna da vas prati na putu ka EU, da obezbijedi smjernice i partnerstvo. Računam da vlasti Crne Gore sarađuju sa nama kako bi se plan efikasno realizovao. Vjerujem da je to moguće i ubijeđen sam da uz odlučan pristup i uz posvećenost i realizaciju reformi možemo kreirati novi pejzaž za Crnu Goru i čitav region već u sljedećih četiri do pet godina. Hajde da to učinimo zajedno", rekao je Varhelji. 

"Posjeta Varheljija je poruka da proširenje ostaje na agendi. Budite sigurni da će Crna Gora ići putem slobode", kazao je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić. 

Pogledajte obraćanje Varheljija: 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR