7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Krivokapić: Jedna grupa ponovo krenula na Cetinjski manastir ali nije uspjela

Politika

Tag VideoTag Gallery
Comments 22

Krivokapić: Jedna grupa ponovo krenula na Cetinjski manastir ali nije uspjela

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić odgovarao je danas na pitanja poslanika u Skupštini u okviru Premijerskog sata. Krivokapić je na sjednici kazao da je jedna grupa ponovo krenula na Cetinjski manastir ali da u tome nije uspjela. Sjednici nisu prisustvovali poslanici DPS-a i DF-a a poslanik SD-a Ivan Brajović kaže da je Krivokapić indirektni krivac jer nema kvoruma u parlamentu. Rješenje je, kaže Brajović, da podnese ostavku. Premijer poručuje da ne može priča da se svodi na ličnu odgovornost. Poslanik SDP-a Raško Konjević rekao je da neće pozvati premijera da da ostavku nego da pokrenete dijalog ali ne samo sa parlamentarnom većinom.

Poslanik Momo Koprivica je u ime kluba poslanika Demokrate-Demos pitao je predsjednika Vlade o napadima na vjerske objekte, "počev od nasrtaja na džamiju u septembru pa do nedavnog napada na Cetinjski manastir i pita da li su napadi dirigovani iz centara koji žele da Crna Gora ostane podijeljena.   

Koprivica kaže da je "šef mafije i DFPS-a prevodio akciju pred Cetinjskim manastirom". Kaže da i iza napada na vjerske objekte stoje korupcija i kriminal. Jedno lice i jedan objekat su napadani sa dva ekstremne pola, dodaje Koprivica.

Policija za sada ne raspolaže informacijama da su posrijedi koordinisane aktivnosti koje imaju za cilj polarizaciju društva, to su akti pojedinaca i manjih grupa, kaže premijer Krivokapić.  

Jedna grupa ponovo je krenula danas da upadne u Cetinjski manastir ali nije uspjela, saopštio je Krivokapić i dodao da policija nema podataka da se radi o organizovanim aktima.

Policija će, ističe Krivokapić, analizirati sve bezbjednosno interesantne pojave na osnovu kojih će planirati preventivne aktivnosti.

"Uprava policije radi na  identifikaciji svih bezbjednosnih rizika koji mogu uticati na održavanje stabilnosti  i bezbjednosnog ambijenta", naveo je Krivokapić.

Da li se sve ovo radi da bi propala turistička sezona, pita se Koprivica.

"Moramo da branimo manastir i druge objekte od Brana Mićunovića umjesto da policija ispituje njega i njegove kriminalne aktivnosti", rekao je Koprivica.

Poslanik LP Andrija Popović kaže da se ne može dozvoliti da se govori u Skupštini ovako o nekoj osobi, a Koprivica je rekao da jočekivao da Mićunović ima boljeg advokata.  

Predsjednik kluba Socijaldemokrata Ivan Brajović pitao je premijera da li ima plan za prevazilaženje ove, kako je ocijenio, do sada nezabilježene političke situacije u kojoj se nalazi Crna Gora.

“Vlada na čijem ste čelu izgubila je povjerenje većine poslanika u Skupštini Crne Gore, a Skupština je izgubila kvorum za održavanje plenarne sjednice. Koje poteze planirate da povučete u cilju saniranja trenutnog stanja”, pitao je Brajović.

Brajović podsjeća da DF neće učestvovati na plenumu do ostavke premijera ili promjene u Vladi. "Koliko osjećate odgovornost da ličnim činom deblokirate rad izvršne i zakonodavne vlasti", pitao je Brajović Krivokapića. 

"O pomirenju moramo da govorimo, ali o tome morate da razgovarate sa svima a ne samo sa parlamentarnom većinom", rekao je još Brajović premijeru.

Pitanje povjerenja vladi nije stvar utiska, odgovara Krivokapić. "Ako ćemo o utisku, ja imam utisak da vaša partija sad ne bi mogla da pređe cenzus", rekao je premijer Brajoviću 

Pretenciozno je zvati ovu situaciju nezabilježenom, dodao je Krivokapić.

Nema pomirenja bez zajedničkog dogovora, saglasan je premijer ali dodaje da ne može više "ja u klin, vi u ploču".

Nemojte vi da držite priču o legitimitetu, nemate pravo, kaže Brajović. "Vi ste bili na čelu liste odakle ste postali premijer. Ono što samo vi znate je količina obmane prema onima koi su vas postavili na tu listu, nad tim treba da se zamislite", dodao je Brajović. 

"Vi ste saučesnik za stanje u kojem se Crna Gora nalazi", rekao je Krivokapić Brajoviću.

Fakat je da vi treba da pokažete odgovornost, kazao je Brajović premijeru. 

"Vi ste indirektni krivac što u parlamentu nema kvoruma. Rješenje je da podnesete ostavku a ne da držite u blokadi i zakonodavnu i izvršnu vlast", smatra Brajović. 

U ime kluba poslanika „Crno na bijelo”, poslanik Srđan Pavićević pitao je premijera kako on tumači, u kontekstu najnovijih političkih događanja, odnos srpskih zvaničnika prema Vladi, premijeru i zvaničnoj politici Crne Gore i njenim protagonistima.

“Da li će najnovija događanja imati i kakve reperkusije na zajednički život u regionu i kvalitet susjedskih odnosa između Srbije i Crne Gore? Da li će se stavovi zvaničnog Beograda odraziti na turizam, trgovinu, ekonomiju, saradnju u domenu kulture i slično”, pitao je Pavićević.

Krivokapić je kazao da "u istoriji Crne Gore nije zabilježeno da u kratkom vremenskom periodu sa najvećih državnih adresa ovako neko otrovne strijele upućuje Vladi, premijeru, predsjedniku Skupštine."

"I na taj način pokušava da nas proglasi izdajnicima...

Veliki broj turista iz Srbije pokazuje da trenutno zaoštravanje odnosa na političkoj ravni neće uticati na svakodnevni život građana dvije države", kazao je Krivokapić. 

"Srbi koji žive u Crnoj Gori imaju maticu koja je Crna Gora, nije nikako Beograd i nikad nije bila Beograd. To što određeni pod znacima navoda srpski političari su uveli praksu u CG je jedan odnos dogovora koji pokušava crnogorski dio prostora da pretvori u vječite sukobe", smatra Krivokapić. 

Poslanika Bošnjačke stranke Amera Smailovića interesuje šta Vlada namjerava da uradi u narednom periodu kako bi zaustavila porast broja nezaposlenih. Smailović smatra da trenutna situacija ne uliva optimizam.

Krivokapić je naveo da ima saznanja da je neko "projektovao sjever za sebe a ne za sve građane".

Predsjednik kluba Socijaldemokratske partije i albanske koalicije „Jednoglasno” Raško Konjević pitao je premijera Krivokapića za ocjenu rada Vlade u proteklih 200 dana.

“I da li smatrate da Vi imate nepodijeljenu podršku Skupštine za nastavak rada Vlade, u skladu sa ustavnim ovlašćenjima”, pitao je Konjević.

"Medeni mjesec vlade se završio. Vrijeme je da se vidi gdje je Vlada jer vidimo gdje je Skupština - više je Vladinih zvaničnika u sali nego poslanika", dodaje Konjević.

Navodi da na rad Vlade imaju kritike i vlast i opozicije. "Ne pozivam vas da podnesete ostavku nego da pokrenete dijalog ali ne samo sa parlamentarnom većinom. Ako ostane ovakva situacija, vi ćete snositi najveću odgovornost jer ste premijer,", rekao je Konjević Krivokapiću. 2/3 vlasti nije zadovoljno Vladom, ukazuje Konjević.

"Nemojte da se plašite, vi se sa svojom partijom nećete vratiti u društvo onih koji su do sada upravljali Crnom Gorom", poručio je Krivokapić Konjeviću.

"Ovdje se niko nikoga ne plaši. Ne plašim se ja za vas, predsjedniče Vlade, ako bi se DPS vratio. 11 godina ste bili funkcioner DPS-a", odgovorio je Konjević.

Odgovoran predsjednik Vlade bi, ako ima dileme da li u Skupštini ima podršku, inicirao pitanje povjeranja. "Vi ne morate, sjedite u toj fotelji dok vam je udobno ali se bojim da ćete ostati upamćen kao premijer sa najkraćim stažom koji tokom mandata nijen imao podršku u Skupštini", rekao je Konjević.

Krivokapić je zahvalio Konjeviću na sugestijama i dodao da će donijeti odluku koja je najbolja za većinu koja je pobijedila na izborima.

Komentari (22)

POŠALJI KOMENTAR

Loi

Ispade Manastir branjen kao Sparta, sprdnja, jos ce ispanuti da je pod opsadom, al hvala bogu da su se grilasi snabdjeli sa grilom.nema zime da ne smrsaju

nenad_mne

@SMRT FASIZMU , skoro, pa kao Vučić!

Jack Hustlle

@maja To treba da svi razumiju- ovo su sve Crnogorski manastiri i ne treba da bježimo zbog srbijanskih svećenika u njima! Treba da idemo što masovnije tamo da znaju da smo tu. DPS vi je milicijom zabranjiva službe pa i' veličajte koklo oćete (ne lično vi).