12 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Krivokapić: Nije čudo što završavamo po bolnicama, vodi se antituristička kampanja protiv Crne Gore

Izvor: Arhiva

Politika

Tag VideoTag Gallery
Comments 9

Krivokapić: Nije čudo što završavamo po bolnicama, vodi se antituristička kampanja protiv Crne Gore

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Premijer Zdravko Krivokapić odgovarao je danas na pitanja poslanika u Skupštini Crne Gore. 

Na početku sjednice predsjednik Skupštine Aleksa Bečić je kazao da je dobio dopis iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta u kojem je obaviješten da ministarka Vesna Bratić neće moći da prisustvuje sjednici zbog zdravstvenog stanja.

Kako je navedeno u dopisu ona je tokom posjete Bugarskoj 27. jula hospitalizovana u toj državi gdje se još nalazi.

Živković: Imate svega 14 glasova podrške u Parlamentu

Šef kluba poslanika Demokratske partije socijalista i Liberalne partije Danijel Živković pitao je premijera kada će pokrenuti pitanje povjerenja Vladi na čijem je čelu, imajući u vidu da je izgubila povjerenje parlamentarne većine.

"Vi ste izabrani u Skupštini sa 41 glasom, danas imate svega 14 glasova podrške. Možete se praviti da ne vidite političku realnost, ali ne možete zanemariti one kvalifikacije koje vam upućuju predstavnici većine. Vi ste nelegitimni predsjednik Vlade Crne Gore. Vidimo kako su pogubni rezultati vaše politike i vaše vlade. Čujemo i da će se na jesen organizovati protesti", kaže Živković.

Odgovarajući na pitanje Krivokapić kaže da je predvodio koaliciju "Za budućnost Crne Gore".

"Ja tu ideju nijesam izdao, ko je izdao neka odgovara za nju", kaže Krivokapić.

Krivokapić: Vesni Bratić života ne date, nije čudo što završavamo po bolnicama

"Vi nijeste osluškivali šta narod želi, išli ste samovoljom. Ovo je prvi put da parlament ovako funkcioniše. Nema više diktata, ovdje vlada sloboda. Vi ste navikli na diktatorski režim, vratila se sloboda i demokratija i ove vaše konstatcije me iznenađuju. Pričate kako nemamo rezultate, kako vi to obmanjujete i solite pamate. Mi smo svi radili da spremimo turističku sezonu, zadnji podaci govore da imamo 84 odsto turista u odnosu na 2019. i vi kažete da nijesmo ništa radili. Kako se dešava to da ministarki prosvjete kojoj života ne date, vršite pritisak na nju sa svake strane, i ne može svako da izdrži pritisak, i nije čudo što završavamo po bolnicama i na infuzijama. Nije samo ona, nego mnogi od nas, ali vi to ne želite da vidite. Imate 30 poslanika, podnesite zahtjev da ovoj vladi izglasate nepovjerenje zašto od mene očekujete da ja to uradim", kaže Krivokapić.

Kaže Živkoviću da DPS jedino interesuje da se vrati na vlast.

"Koliko god trajala ova Vlada neće doći nova u kojoj ćete vi predstavljati vlast. Prva stvar koja treba da se desi je da se napravi reinženjering vaše partije, takva partija ne može da pomogne Crnoj Gori da bude drugačija. Ako se ne udružimo i ne pomirimo, a vi ste tvorci svih podjela. Zaboravite podjele mi smo ovdje svi ravnopravni. Dosta je bilo partijskih i ličnih interesa. Država mora da bude iznad svih nas", dodaje on.

Komentarišući odgovor Živković pita kako to da smo živjeli u takvom diktatorskom režimu a Krivokapić je kaže bio vladin funkcioner.

"Vrlo brzo će biti odbrojani dani vašoj vladi, vrlo brzo ćete vidjeti kakav će biti epilog onoga što će se dešavati u narednom periodu", kaže Živković.

Krivokapić kaže da DPS 30 godina nije napravio popis državne imovine.

"Pričate o demokratiji, koja demokratija, dobijali ste naloge od državne vlasti. Po prvi put se desilo da su tri vlasti odvojene i vama to smeta. Solanu ste htjeli da otmete, državnu imovinu, htjeli ste da je date vašem tajkunu. Stečajni upravnik je prodao novu opremu Solane koja vrijedi 400.000 eura za 40.000 eura. Vlast se promijenila, hoće li ovaj premijer da bude ili ne to najmanje važno ali nećete se vi vratiti, snila baba što joj milo bilo", kaže on.

Krivokapić: Vodi se antituristička kampanja protiv Crne Gore

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović pitao je premijera kakve su njegove ocjene ovogodišnje ljetnje turističke sezone imajući u vidu da, kako je rekao, prema podacima nacionalne i lokalnih turističkih organizacija, broj turista svakodnevno raste.

On je rekao da ipak nije uspio nacionalistički duh zla sa obje strane da uništi turističku sezonu.

Krivokapić odgovarajući na pitanje kaže da se vodi antituristička kampanja protiv Crne Gore, i iznutra i spolja.

"Ono što je najvažnija činjenica je da je Crna Gora turistički hit u čitavoj Evropi", navodi premijer.

Bogdanović kaže da svi treba da budemo srećni zbog turističke sezone koja je rekordna, ali nije tako već imamo podjele, jer to ne odgovara svima.

"Imamo one koji su se borili da Crna Gora izgubi status atraktivne turističke destinacije", kaže Bogdanović.

Krivokapić: Ostajem pri izjavi da mi je spremano hapšenje, ali neću otkriti izvor

Krivokapić kaže da mnogi koji su nekad bili investitori vraćaju a da je jedan jedini razlog to što "nema reketa".

On dodaje da građani očekuju borbu protiv kriminala i korupcije ali da to ne može da se desi dok ne dođe do smjena u Tužilaštvu.

"Tu moraju da dođu časni, pošteni i prepoznatljivi. I onda će se procesuirati mnogi, možda i neki koji su i poslanici, jer postoje dokazi. Ali recimo pošaljete 10 prijava i one se kišaju, ali ako je jedan premijer izjavio da ima informaciju da mu se spremalo to i to on treba da bude proglašen lažovom. Ja ostajem pri tom ali izvor neću odati", navodi, podsjećajući na raniju izjavu da mu je spremano hapšenje zbog veleizdaje da je u Beogradu potpisao Temeljni ugovor.

Brajović: Jadno koliko Krivokapić olako priča o stvarima o kojima pojma nema

Poslanik Socijaldemokrata Ivan Brajović podsjeća da je Krivokapić bio nosilac liste koalicije "Za budućnost Crne Gore" i da je poslije izbora 30. avgusta potpisao sporazum sa nosiocima lista druge dvije koalicije sa kojima je kasnije formirao Vladu.



"Stavovi iz tog sporazuma su u potpunoj suprotnosti sa stavovima većine vašeg biračkog tijela, onih glasača koji su glasali za koaliciju koju ste predvodili na izborima. Kako danas, poslije komunikacije sa međunarodnim partnerima i dosadašnjeg iskustva sa partnerima sa kojima vršite vlast, vidite svoju poziciju", pita Brajović.

Krivokapić odgovara Brajoviću da je on bio predsjedavajući u Parlamentu kada se desio najsramniji scenario u istoriji Crne Gore, u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti.

"Ja sam se prihvatio da branim crkvu i zato sam stao na čelo koalicije "Za budućnost Crne Gore" i tu ideju nijesam izdao. Rezultati u finansijama i ekonomiji takvi da ne možete da ih osporite", navodi Krivokapić.

"Neću podnijeti ostavku, neću tražiti povjerenje Vladi, pa valjda je to zadatak poslanika. Zašto bih se ja bavio vašim poslom, dignite ruke, izglasajte nepovjerenje", poručuje premijer.

Brajović kaže da je nevjerovatno koliko Krivokapić olako priča o stvarima o kojima pojma nema.

"To je da kažem jadno. Vi ništa ne znate o auto-putu, o podacima, a ovdje pričate o snažnom ekonomskom razvoju. O kom ekonomskom razvoju? Ogroman porast nezaposlenosti, rast svih cijena, nigdje nema investicija", navodi Brajović.

"Vi ste završili građevinski fakultet i vi da budete ministar unutrašnjih poslova. Želite da kažete da ništa ne znam o auto-putu, znam mnogo više nego što vi mislite i nadam se da će se formirati komisije koje će dokazati koliko ste vi neznaveni. 70 odsto auto-puta u Srbiji ima mostove i tunele, ima tri obilaznice i košta 16 miliona. Mogli ste vi zakonom sebe zaštiti kako hoćete a pokazaće vrijeme da li ste štitili sebe. Koliko ste transparentni, dva mjeseca smo tragali za izvornim ugovorom i aneksima. Tehnička dokumentacija je toliko nespremna za tehnički prijem. Crna Gora nije ničija prćija, da ste se odgovorno odnosili taj put ne bi koštao više od 16 miliona. Nemojte meni da spočitavate jadan, sebe pogledajte", navodi Krivokapić.

"Po vašem priznanju da ste se vi pitali ove države ne bi bilo. Nije tačno da su to identične dionice sa Srbijom. Od 2016. ja nijesam u toj priči. Ništa nije zaboravljeno na auto-putu. Dva mjeseca ste se mučili da nađete ugovor, pa objavljen je u Službenom listu", odgovara Brajović.

Predsjednika Kluba poslanika "Crno na bijelo" Miloša Konatara interesuje plan aktivnosti Vlade radi sprovođenja neophodnih reformi kako bi Crna Gora postala naredna članica Evropske unije i kako bi se istinski izgradila kao građanska, evropska i ekološka država.

On je kazao da bi svi trebalo da se okupe oko cilja da CG postane što prije članica EU.

"Ako smo se dijelili, ajde da pokažemo da možemo da se ujedinimo oko istog cilja, evropske budućnosti Crne Gore. Prošlost ne možemo promijeniti ali možemo sadašnjost zbog bolje budućnosti", kaže Konatar.

Krivokapić kaže da je Vlada zacrtala da do 2024. ispuni sve šo treba na putu ka EU. Govoreći o poglavlju ekologije premijer navodi da ga zabrinjava da najveći ekološki problem u Podgorici nije riješen.

"Bila su tri investitora koji su nudili da ga riješe, bili su odbijeni", dodaje Krivokapić.

On je kazao da je Vlada odlučila da od septembra prva tačka svake sjednice budu evropske integracije.

Poslanicu Bošnjačke stranke Kenanu Strujić Harbić interesovalo je dokle se stiglo sa rekonstrukcijom nekoliko infrastrukturnih projekata od izuzetnog značaja za Pljevlja i sjever Crne Gore, kako se obezbijedila kvalitetna povezanost sa zemljama okruženja.

Konjević: Vlada da promijeni akciznu politiku

Raško Konjević je, u ime kluba poslanika Socijaldemokratska partija - Albanska koalicija “Jednoglasno”, pitao Krivokapića da li postoji njegova odgovornost zbog lošeg stanja i ambijenta u državi.

Konjević je kazao da traže da se promijeni akcizna politika.

On je naveo primjer da svaki građanin koji na pumpi sipa 10 eura goriva, šest eura da državi a četiri plati gorivo.

Krivokapić kaže da kada imamo pad cijena goriva to se ne odrazi na pad životnih namirnica.

"U Crnoj Gori imaju tri trgovinska lanca koja sve diktiraju, i mogu jedino da budu pobijeđni time da dođe neki međunarodni subjekat koji će pokušati da definiše pristojnu maržu", kaže Krivokapić.

Dodaje da nemaju mogućnost i djelovanja preko robnih rezervi.

On je kazao da ova Vlada ima stopostotnu podršku međunarodne zajednice.

Konjević mu je rekao da on ne može određivati ko će biti na čelu neke strukovne organizacije.

"Pojedini ministri su mislili da dovedu druga da bude predsjednik Privredne komore", kazao je Konjević.

Komentari (9)

POŠALJI KOMENTAR

Maksim

Znači vide da je turistička žetva daleko ispod očekivanja pa im je kriiv narod jer njihovi trudbenici koji izgoreše od posla završavaju po bolnica. Što se mene tiče ne izlazili iz njih jer bi bilo bolje i za turizam i za Crnu Goru.

čitalac

Sjećate li se kad je premijer zavapio da nam ove godine trebaju turisti jer ćemo finansijski propasti? Rusija je momentalno odgovorila zabranom letova prema CG. Ko je radio na uništenju sezone, premijer svojim nesmotrenim izjavama, rusi ili opozicija?

Zoran

@Mina kaze i da su kritike koje mu se upucuju u koniktu interesa s njim…. Koliko je studenata ostetio ovaj priuceni radnik u proizvodnji