14 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Katnić: Specijalno policijsko odjeljenje ima pravo da privede Krivokapića, ja to neću činiti

Politika

Tag Video
Comments 4

Katnić: Specijalno policijsko odjeljenje ima pravo da privede Krivokapića, ja to neću činiti

Autor: Antena M

  • Viber

Skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu trebalo je da obavi kontrolno saslušanje povodom izjave premijera Zdravka Krivokapića da mu se pripremalo hapšenje nakon što potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom. 

Predsjednik Odbora Milan Knežević na početku je pročitao pismo premijera Zdravka Krivokapića, u kojem obavještava Odbor da neće doći na sjednicu.

Vršilac dužnosti direktora Uprave policije Zoran Brđanin takođe je poslao pismo u kojem obavještava da neće doći na sjednicu, jer boravi u Ljubljani.

Knežević je zatim odgodio sjednicu.

"Smatram izlišnim održavanje ove sjednice, jer se saslušanje odnosi na navode premijera Krivokapića. Ako vi odlučite da nastavite sa sjednicom, ja neću učestvovati u radu sjednice", kazao je Knežević.

Poslanik DPS Predrag Bošković je kazao da raniji premijeri nijesu kreativno tumačili zakon već su poštovali Parlament.

"Ovo nije njegov prvi put da izbjegava Parlament, što govori o tome koliko mu je stalo do istine i do onoga što treba da saopšti. Ovo je klasična bahatost sadašnje Vlade i vlasti, to samo pokazuje koliko je Vladi stalo do demokratije i obaveza koje preuzimaju stupanjem na dužnost. Ovo je zapanjujuće nepoštvanje Parlamenta, javnost će o tome suditi narednih dana", kazao je on.

Poslanik Demokrata Vladimir Martinović kazao je kako se premijer jako odgovorno odnosi prema Skupštini.

"Vi znate da smo izmijenili Poslovnik, da je na premijerskom satu zadnja riječ kod poslanika, premijer odgovara na poslanička pitanja i samim tim pokazuje odgovoran odnos prema Parlamentu. Nije tačno da su raniji premijeri dolazili, možda se radilo nekim anketnim odborima ali se ne sjećam da je neki premijer pozvan na saslušanje pred Odborom za bezbjednost. Poslovnički, nigdje ne piše da je premijer obavezan da dođe danas", kazao je on.

Parlament trpi jedno rasulo i raspad u kojem se Vlada nalazi, poručio je poslanik SDP Raško Konjević.

"Nama je povod bila teška izjava predsjdenika Vlade, u svakoj državi u kojoj je premijer saopštio da mu se spremalo hapšenje, teško da ćete naći neki ozbiljniji povod da se o tome razgovara pred Odborom za bezbjednost. Ovo je treći put da su nadležne institucije demantovale premijera. Ja mislim da to što Krivokapić ne uvažava ovaj Parlament, mi treba da uvažimo Katnića i Vukšića", kazao je on.

Marko Milačić iz Prave CG kazao je da je Krivokapić juče nekoliko sati bio u Parlamentu.

"Možemo li mi ovdje da saslušamo Mila Đukanovića? Ovo je politička satanizacija premijera Crne Gore", kazao je Milačić.

Nakon toga reagovao je poslanik Bošković, koji je kazao kako je Knežević dao riječ nekome ko nije član Odbora, a sjednica još nije počela, na šta je Knežević kazao:

"U pravu ste, ja sam slab na Milaćića, vi koristite moju slabost koja postaje Vaša snaga, posebno sa pozicije predsjedavajućeg. Da smo kod mene na terasi, znao bih kako da Vam odgovoirim", kazao je Knežević Milačiću.

Bošković je kazao da je prošli premijer saslušavan dva puta više od pet sati.

"To dovoljno govori da premijeru nije stalo do funkcije", kazao je Bošković.

Ervin Ibrahimović iz Bošnjačke stranke naveo je da je danas bila dobra prilika da se čuje ko je ugrožavao premijera.

"Da li je bio pritisnut takvim izjavama da donese neku odluku političku, da li su obavještajne službe uradile dobar posao... Toliko je pitanja, a mi smo danas doživjeli poraz demokratije", kazao je on.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić poručio je da vladavinu zakona moraju naročito poštovati javni funkcioneri.

"Krivokapić je u tri slučaja dao izjave zbog kojih smo mi otvorili tri predmeta. U dva ga nismo lično pozivali da dolazi, poslata su mu tri zahtjeva na koja nikad nije odgovoiro.Pozvan je da u svojstvu građanina da obavještenje u vezi sa današnjom temom. Nije se odazvao. Zauzetost jeste respektabilna, dali smo mu nekoliko dana - toliko o vladavini prava. Postoji zakonska mogućnost da se ovo prepusti specijalno policijskom odjeljenju koje može prinudno da ga dovede, kao svakog građanina", kazao je Katnić.

Krivokapić je u četvrtak rekao da se neće pojaviti na sjednici Odbora i da je njegova izjava nepromijenjena.

„Nemam šta u izjavi da dodam niti oduzmem, sve je jasno“, kazao je Krivokapić novinarima u parlamentu.

On je rekao da je izvor nešto što treba neko drugi da provjeri, a ne Odbor za bezbjednost.

Sjednici su prisustvovali vršilac direktora Uprave policije Zoran Brđanin, direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Kontrolno saslušanje inicirao je poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević, nakon izjave Krivokapića da mu se spremalo hapšenje.

Hapšenje je, kako je tvrdio Krivokapić, trebalo da se obavi po nalogu Katnića, koji je to negirao.

Za saslušanje su glasali poslanici Demokratskog fronta, Demokratske partije socijalista i SDP-a.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Vucedolac, Krstas Kostav

Za ovog Milacica ne glasaju ni njegovi. Vratiti ga u obdaniste. On je bruka i sramota za Crnu Goru.

maja

knezevic, milacic.....cirkus, seoski vasar....

dv

Poštovani Milivoje,Da sam kojim slučajem danas na vašem mjestu nebih častio časa već bih sa zadovoljstvom ispunio i tu zakonsku mogućnost i obavezu.A zašto?Zato što vam je svakako srbocetnicka vlast i kvislinška vlada za svoj rad zaključila negativnu ocjenu..i ovo..Dritan sjutra neće biti bolećiv..