11 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

19° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Koprivica: Abazović se upliće u ono što nije njegov domen i ne poznaje prilike u državi

Politika

Comments 0

Koprivica: Abazović se upliće u ono što nije njegov domen i ne poznaje prilike u državi

Autor: Antena M

  • Viber

Neprimjereno je da premijer, koga bira Parlament i koji istom odgovara, a ne obratno, sugeriše Skupštini i skupštinskom odboru povodom izbora članova Sudskog savjeta da, kako on to reče, “naprave program kako to mogu da izvedu u što kraćem roku, ne naravno na uštrb kvaliteta, ali da to ima neku dinamiku”, i uz to pokazuje da je zabrinjavajuće neinformisan ili se takvim pravi zarad jeftinih poena, saopštio je poslanik Demokrata i predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Momo Koprivica.

Koprivica je, kako ističe, očekivao da će se premijer izviniti zbog "začuđujuće neefikasnosti Vlade, odnosno nadležnog, Ministarstva pravde, kojem je trebalo više od 10 dana da dostavi potvrde da kandidati nijesu krivično kažnjavani, zbog čega nadležni skupštinski odbor nije mogao brzo da utvrdi listu kandidata i započne saslušanja".

"Dakle, jedino kašnjenje je bilo zbog neobjašnjive neefikasnosti Ministarstva pravde iz Vaše Vlade, kojem su svjedočili i svi članovi Odbora i cjelokupna javnost, ali je i taj problem prevaziđen, nakon snažnog apela Odbora", naveo je Koprivica.

Osim što se, kako ističe, neprimjereno upliće u ono što nije njegov domen, Abazović je "pokazao da ne poznaje prilike u sopstvenoj državi, i da stvar bude gora, on ne poznaje ni činjenice u vezi sa stvarima koje komentariše".

Koprivica dalje objašnmjava:

"Na 42. sjednici Odbora, održanoj 20. maja 2022. godine, utvrđen jetekst Javnog poziva za izbor četiri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika. Dana 24. maja 2022. godine, objavljen je Javni poziv u Službenom listu Crne Gore, u Dnevnim novinama “Dan“ i na internet stranici Skupštine Crne Gore. Rok za podnošenje prijava je bio 8. jun 2022. godine. Na javni poziv prijavilo se 35 kandidata. Na 43. sjednici Odbora, održanoj 15. juna 2022. godine, utvrđena je lista prijavljenih kandidata ai objavljena na internet stranici Skupštine Crne Gore. Takođe je formirana Komisija za pregled i provjeru dostavljene dokumentacije, koja je održala četiri sastanka. Na 44. sjednici Odbora, održanoj 27. juna 2022. godine, konstatovano je da Ministarstvo pravde nije dostavilo uvjerenja iz kaznene evidencije o osuđivanosti lica prijavljenih na javni poziv. Na nastavku 44. sjednice, održanom 29. juna 2022. godine, usvojen je Izvještaj Komisije za provjeru i pregled dokumentacije prijavljenih kandidata na pomenuti javni poziv, te s tim u vezi konstatovano da 34 kandidata ispunjavaju sve Zakonom propisane uslove".

Konstatovano je, kako kaže, da samo jedan kandidat ne ispunjava traženi uslov u pogledu potrebnog radnog iskustva.

"Na istoj sjednici, dakle 29. juna 2022. godine, čak dva dana prije Vašeg jeftinog i teatralnog poziva Skupštini Crne Gore, zvaničnom Odlukom je utvrđeno da se konsultativna saslušanja kandidata obave u periodu od 4. do 12. jula 2022. godine. Da se saslušava po pet kandidata u istom danu, i uz to je utvrđena dinamika trajanja izlaganja, pitanja i odgovora", dodao je Koprivica.

Ističe da su saslušanja zakazana shodno dogovoru sa nastavka 44. sjednice. Pozivna pisma su, kako tvrdi, svim kandidatima poslata juče.

Na 45. sjednici koja će biti održana 4. jula 2022. godine Odbor će započeti Konsultativno saslušanje kandidata, a 45. sjednica će imati šest nastavaka kako bi se kontinuirano saslušali svi kandidati.

"Takođe, za ovog premijera je korisna informacija da je Vlada na čijem je čelu, Skupštini za prethodna dva mjeseca, od kad je formirana, dostavila samo pet prijedloga Zakona. Očekujem i da će gospođa Danijala Đurović, u cilju zaštite integriteta Skupštine kao najvišeg zakonodavnog doma i nezavisne grane vlasti, uputiti apel premijeru da se isti fokusira na ono što su Ustavom definisane nadležnosti Vlade Crne Gore", zaključio je Koprivica. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR