26 °

max 34 ° / min 22 °

Srijeda

24.07.

34° / 22°

Četvrtak

25.07.

33° / 20°

Petak

26.07.

34° / 19°

Subota

27.07.

36° / 20°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

40° / 25°

Utorak

30.07.

39° / 24°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Na Vladi o zastoju na EU putu, Krivokapić okrivio Ugovor sa SPC, Abazović političke strukture

Izvor: Vlada

Politika

Tag Video
Comments 12

Na Vladi o zastoju na EU putu, Krivokapić okrivio Ugovor sa SPC, Abazović političke strukture

Autor: Vladana Jovanović

  • Viber

Na današnjoj sjednici Vlade u tehničkom mandatu, nakon informacije da je nizak nivo realizovanih obaveza na evropskom putu i da nam stiže nimalo pozitivan Izvještaj Evropske komisije, postavilo se pitanje: ko je kriv za zastoj u evropskim integracijama. Dok ministar Ranko Krivokapić tvrdi da je krivac Ugovor sa SPC, premijer Dritan Abazović kaže da su to političke strukture koje su oborile Vladu zarad svojih interesa. 

Nizak procenat ispunjenih obaveza na evropskom putu, stiže Izvještaj EK

Kad je posrijedi evropski put, čekamo izvještaj Evropske komisije. To je rekla potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova Jovana Marović. "Procenat realizovanih obaveza je 28 odsto, za ostale obaveze imamo tri mjeseca da ih ispunimo. Imamo 157 nerealizovanih obaveza. Ne pamtim ovako nizak stepen realizije", istakla je Marović. 

Tokom sljedeće nedjelje očekuje se izvještaj EK, saopštila je Marović. "Imala sam uvid u dokument, najproblematičniji dio su politički kriterijumi i Poglavlje 23. Taj dio se odnosi na izostanak naimenovanja u pravosuđu. Ton je nešto zbog toga nešto negativniji nego što bi trebalo... u ostalim djelovima je napredak zabilježen a ponegdje i stagnacija", navela je Marović. 

Čeka se Zakon o porijeklu imovine, da li su za kašnjenje krivi Podgorica ili Brisel?

Abazović je na sjednici kazao da Zakon o porijeklu imovine nije usvojen jer EU više od šest mjeseci nije poslala odgovor. "Kako da ga usvojimo", pita se Abazović i dodaje: "Proces je dvostran ali ne umanjujem našu odgovornost". 

"Ako postoje bivši službenici Uprave policije koji mogu da založe milion eura za slobodu svog sina koji je u zatvoru, a imali su platu 800 eura... tu nastupa Zakon o porijeklu imovine", rekao je premijer.

Zakon o projeklu imovine je dobio pozitivne komentare EK, uskoro će biti na Vladi a u parlamentu u novembru, saopštio je ministar pravde Marko Kovač. 

"Imamo lošu komunikaciju sa Ministarstvom evropskih poslova. Ministarka Marović bi trebalo da lobira da neka mišljenja dobijamo brže iz Brisela", smatra Kovač.

Mišljenja EK se dugo čekaju, odgovorila je Marović. "Kritika na račun MEP je opravdana i uvažavam je ali zamislite da lobiramo za sve zakone... koliko bi to zaposlenih zahtijevalo", kaže Marović i poziva sve da ubrzaju sprovođenje obaveza na EU putu. 

"Treba nam veća politička stabilnost. Oni koji izazivaju nestabilnost, treba da snose odgovornost. Ima onih koji rade i isporučuju rezultate", istakao je Abazović i poručio:  

"Još nisu prošle ni dvije godine od promjene vlasti, nismo ni na pola od ustavnog mandata Vlade a urađene su tektonske stvari. Očekujem da ćemo, kad prođu četiri godine, biti bolji nego što smo danas, to je tektonska promjena. Važno je što piše u Izvještaju EK ali to neće biti nešto različito od ranijih godina." 

Krivokapić: Nazadujemo na EU putu, najgora ocjena do sad

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić kaže da podržava Marović. "Nije ogledalo krivo ako je naša slika takva kakva je", rekao je.

"Bilježimo nazadovanje i nikad gore rezultate. Ko je kriv, raspravićemo", saopštio je Krivokapić. Dobili smo najgoru ocjenu do sad, dodao je i za te rezultate okrvio promjene u pregovaračkoj strukturi.

"Imali smo političke i nacionalne progone iz struktura", kazao je Krivokapić.

Odogovorio je Abazović: "Te teze su opasne, znam da su vama imanentne. Niko nije imao namjeru da mijenja pregovoračku strukturu po nacionalnoj osnovi".

"Ne možemo zavarati sebe ni javnost. U polici postoji samo priča o cvrčku i mravu. Možete svirati, guslati dok je ljeto... bojim se da mi samo guslamo a narodu stiže zima...", naveo je Krivokapić. 

Dodaje da su u izvještaju EK najgore političke ocjene.

Abazović ističe da smo i dalje lider u EU integracijama. Da smo ispunili neke obaveze, danas bi pričali o završnim mjerilima, dodao je premijer. 

Opet rasprava o Ugovoru sa SPC

Krivokapić je kazao da je Abazović Vladi "nametnuo oktroisani Ugovor sa SPC kao istorijsku temu na što je upozorila EU i time je srušio Vladu." 

Temeljni ugovor nije dio AKI-ja, nego unutrašnje pitanje Crne Gore, ističe Abazović.

"Potpisali ste Ugovor u prisustvu 30 sveštenika i četiri predstavnika iz Vlade, nije bio nijedan Crnogorac", rekao je Krivokapić.

Čujete li vi sebe što pričate, pitao je Abazović. "Ne možete sjednicu Vlade da pretvarate u nacionalistički skup", kazao je Abazović.

Krivokapić je odgovorio Abazoviću: "Vi ste taj ko je nacionalizam i to onaj najopasniji".  

Šef diplomatije smatra da je potpisivanje Ugovora zaustavilo evropski put dok Abazović tvrdi da nije. 

"Evropske integracije nisu zaustavljena zbog Ugovora nego zbog nekih političkih subjekata", rekao je Abazović.

Neće, kaže Abazović, dozvoliti da se ide po Zapadu i da se priča kako je SPC eksponent nekog ekstremizma. "Nemojte ljudi, svuda ima nekih neodgovornih pojedinaca, ali ne bacajte sjenku na sve ljude koji su podržavaoci jedne vjerske organizacije",  kazao je Abazović.

"Ako mislite da imam moć da ubijedim Borelja i Lajčaka, hvala, ali - nemam tu moć", odgovorio je Krivokapić i dodaje kako smatra da je Abazović ugazio građansku Crnu Goru.

Pitanje Ugovora se opet aktiviralo pred 23. oktobar, pred izbore, kaže premijer.

"Već 24. ovo pitanje niko neće pominjati. DPS neće pominjati ni tokom kampanje jer su vidjeli da im ne odgovara", kazao je Abazović.

Joković je rekao da "kao što je nekima važno ono što je bilo 21. maja 2006., tako je nekima važno ono što se potpisalo u avgustu ove godine."

Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević podsjetio je na zabilješku koja se i prije mogla čuti na sjednici Vlade a gdje se navelo kako u briselskim krugovima nije postojalo razumijevanje zašto se u ključnom pitanju za evropske integracije u Crnoj Gori stavlja fokus pitanje crkve. 

"Bili smo upozoreni. Rezultat je negativan Izvještaj", naveo je Konjević i dodao da smo skrenuli, izgubili fokus sa EU integracija. Vlada je, podsjeća, formirana da bi taj put bio ubrzan.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić kaže da na sjednici Vlade može samo da se priča o zvaničnim dokumentima EU a ne o internim razgovorima. 

"Vlada je pala jer neko nije mogao da izdrži da da osnovna prava i slobode narodu koji je konstitutivan", naveo je Šćekić. 

Abazović je poručio da "neće dozvoliti da se pravo bilo kojeg naroda namjerno suspenduje". 

Adžić i Konjević o kriminalnim aktivnostima

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić kaže da se pokušava da se imputira ovoj Vladi ono što prošle nisu uspjele da urade. "Pokušavate ovoj vlasti da imputirate kriminalne aktivnosti. Iza ove Vlade će ostati rezultati a koji su već za ova četiri mjeseca veći od svih ranijih Vlada", kazao je Adžić Konjeviću. 

Ne imputiramo vam mi kriminalne aktivnosti nego SDT, odgovorio je Konjević. 

Ocjena Evropske komisije za Crnu Goru je 3

U završnoj riječi, Marović je rekla da ni u Poglavlju 23 nije zabilježeno nazadovanje ali da žali što nije bilo više rezultata. Za to je okrivila parlament jer nisu izabrali nosioce opravosudnih funkcija.

"Srednja ocjena je 3. Nismo izgubili EU šansu, neće Brisel okrenuti leđa od Zapadnog Balkana", navela je Marović.

Komentari (12)

POŠALJI KOMENTAR

Carli Caplin

BRAT sa EKIPOM sprema aferu da je sve namjestaljka sa BIZNISOM cigara i da ide na smjenu svih koji mu neodgovaraju. To ce biti povod za pokusaj formiranja vlade sa DF .

58SINDON

MALI ABAZOVIC ODLAZI DOSADAN JE. DA SE CRNOGORSKI JEZIK VRACA DA SE VRACA NEZAVISNA I SAMOSTALNA CRNA GORA DA SE PONISTI SRBIJANSKI TEMELJNI UGOVOR DA SE VRACA CRNOGORSKA CRKVA PRAVOSLAVNA DA SE CETNICI SVI IDU VANI I IDU U SPUZ

Jovana M.

E moja Jovana, dokle ces jos slijediti Abazovica Sta jis treba da uradi da napustis URU?