11 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Predsjednički izbori konkurentni, dio medija pristrasan, brine uloga crkve

Politika

Comments 5

Predsjednički izbori konkurentni, dio medija pristrasan, brine uloga crkve

Autor: Portal Antena M

  • Viber

Izbori su bili konkuretntni, kandidati su imali jednake uslove,ali potvrđivanje kandidata nije bilo inkluzivno, dok je  nedostatak funkcionalnog Ustavnog suda ostavio je proces bez sudskog nadzora. Javni servis je imao balans, ali privatni mediji su bili pristrasni, to su neki zaključci zajedničke posmatračke misija Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) i Evropskog parlamenta (EP) o predsjedničkim izborima u Crnoj Gori. 

Proces je manje pozitivno ocijenjen u smislu glasanja, a navodi se i da je potrebna je sveobuhvatna reforma izbornog zakonodavstva.

''I dalje postoje brojne praznine i nejasnoće u zakonu. Ovo omogućava nadležnima da donose proizvoljne odluke i učesnicima da zaobilaze pravila. To su problemi koje je potrebno hitno riješiti", rekao je šef misije Tomaš Mesarič.

"Dok su organi za sprovođenje izbora efikasno upravljali pripremama i generalno ispoštovali zakonske rokove, većina članova Državne izborne komisije glasala je po političkim linijama o podobnosti kandidata, umanjujući povjerenje javnosti. Nedostatak funkcionalnog Ustavnog suda uoči izbora ostavio je niz ključnih pitanja bez sudskog razmatranja.Šta god da bude ishod izbora, novoizabrani predsjednik će morati lojalno sarađivati sa Skupštinom kako bi se osiguralo glatko funkcionisanje državnih institucija," izjavio je Džo O'Reily, šef delegacije PSSE.

Izvjestilac EP-a Tonino Picula je rekao da je između ostalog zabrinjavajući uticaj SPC i njena podrška određenim kandidatima.

''Ovi izbori su razmatrani i u sujednim državama, a to je zajedno sa ulogom pravoslavne crkve u podršci nekim kandidatima u ovoj kampanji bio jedan od elemenata zabrinutosti, navode naši sagovornici'', rekao je Picula.

Ocijenjeno je i da su žene nedovoljno zastupljene u političkom životu, te da je jedina kandidatkinja pod policijskom zaštitom, a dobijala je i prijetnje preko društvenih mreža.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

nenad_mne

@Ivan , ko god je bio u dva saziva skupštine ima dooobru penziju! Niko, ama baš niko u skupštini ne bješe protiv tog zakonskog prijedloga....Pitaj ove koje glasaš kolika će im biti penzija, a rade protiv drža

Di

@Ivan Tebi je bolje da misliš kako ćeš ti da zaradiš penziju, a ne da se baviš Milovom penzijom. Počni nešto da radiš da uopšte dodješ do penzije.

Senad

@Ivan Kakav god je Đukanović bolji je od svih kandidata posrbica jer nažalost Draginja u ovim okolnostima nije imala šanse.Ako si Crnogorac osvijesti se i glasaj za Đukanovića koji je garant daljeg napretka Crne Gore.U suprotnom BG SPC i Moskva dolaze na svoje ali na svu sreću NATO je prisutan..