15 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Radić: Opadanje podrške NATO-u neće promijeniti činjenicu da je Crna Gora članica Alijanse

Politika

Comments 0

Radić: Opadanje podrške NATO-u neće promijeniti činjenicu da je Crna Gora članica Alijanse

Autor: Portal Antena M

  • Viber

Gotovo polovina građana Crne Gore, njih 48 odsto, na referendumu bi glasala da država ostane u NATO savezu, pokazuje istraživanje o percepciji građana, koje je objavljeno u okviru godišnjeg NATO izvještaja. Ove brojke pokazuju da je u odnosu na prošlu godinu, opao broj onih koji podržavaju ostanak sa u Alijansi, sa 50 na 48, a porastao broj onih koji bi izašli iz saveza - sa 24 na 32 odsto.

Tim povodom obratili smo se vojnom analitičaru Aleksandru Radiću.

Radić podjeća za Antenu M da je podrška za NATO pridobijana postepeno, te da onog momenta kada se tema zapustila i nije tema o kojoj se stalno priča, podrška je opala.

"U Crnoj Gori na političkoj pozornici su partije koje ne dijele euforičan odnos prema NATO-u kakav je postojao u prošlosti, ali su one prihvatile NATO kao činjenicu. Do sad niko nije izašao iz NATO-a, nema presedana. Očigledno je da crnogorske vlasti šalju poruku da je Crna Gora dio NATO-a i Crna Gora se ponaša kao primjerena članica NATO-a, ali NATO više nije tema o kojoj se stalno priča u medijima".

Radić ističe da ako uz to dodamo političke poruke koje se plasiraju na javnoj sceni, a koje su na distanci od alijanse, onda imamo sliku o malom ali primijetnom smanjenju podrške za NATO, ali kako kaže, to ne utiče na činjenično stanje.

"Crna Gora je članica NATO-a, to nije put sa kojeg ovog trenutka može da se skrene jer NATO je dio iz paketa sistema vrijednosti koji vodi ka Evropskoj uniji".

Upitan da li je za očekivati da negativni trendovi budu i nastavljeni, s obzirom da kod partija parlamentarne većine preovladava protivljenje ili suzdržanost povodom NATO-a, Radić kaže da budućnost svašta može donijeti.

"Niko nije ni na Zapadu, ni Istoku ni Jugu prihvatio realnost konvencionalnog rata, pa eto imamo rat velikih razmjera koji se vodi u Ukrajini. Ako posmatramo iz sadašnje tačke situaciju, promjena podrške za NATO, eventualno opadanje nivoa podrške, neće promijeniti činjenicu da je Crna Gora u NATO .Moralo bi doći do dramskog obrta, političkog ili društvenog obrta, da bi se sada otvorila tema da li je Crnoj Gori mjesto u NATO ili ne", zaključio je Radić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR