23 °

max 23 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

23° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

16° / 10°

Nedjelja

05.05.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Varhelji: Potrebno je ubrzati napredak na polju vladavine prava; Spajić: Mnogo rezultata isporučeno za dva i po mjeseca

Politika

Tag Video
Comments 2
PRES NAKON MEĐUVLADINE KONFERENCIJE CG-EU

Varhelji: Potrebno je ubrzati napredak na polju vladavine prava; Spajić: Mnogo rezultata isporučeno za dva i po mjeseca

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Premijer Milojko Spajić govorio je na konferenciji za medije zajedno sa evropskim zvaničnicima. Izjave su uslijedile po završetku 15. Međuvladine konferencije između Crne Gore i EU.

Oliver Varhelji, evropski komesar za proširenje, rekao je da je jasna obaveza sadašnje Vlade Crne Gore da bude određenija na evropskom putu.

"Potrebno nam je ubrzanje u suštinskim područjima, tačnije na području vladavine prava, a u tom kontekstu potrebno je zaključiti poglavlja 23 i 24", poručuje Varhelji.

Varhelji je pozdravio izbor posljednjeg sudije Ustavnog suda, kao i nedavni izbor VDT.

"Ovaj novi napredak iz Podgorice signal nam je da se ponadamo da ćemo mnoge pozitivne stvari, koje nažalost nijesmo mogli da vidimo posljednjih godina, konačno doživjeti. Ipak, ne možemo domaći zadatak raditi umjesto vas ili bez vas, ali tu smo da pomognemo. Tako je Evropska komisija na raspolaganju, a sa novim Planom rasta upravo to radimo: omogućavamo postepeni rast tržišta, ubrzanje reformi i sl.", dodaje Varhelji.

Premijer Milojko Spajić rekao je da nakon isporučivanja rezultata osjeća veliku zahvalnost jer su napori i trud prepoznati.

"U relativno kratkom periodu postigli smo mnogo, to je samo dva i po mjeseca i samo smo zagrebali površinu. Kao što vi imate velika očekivanja od vas, imamo i mi visoka očekivanja od EU. Kao izvršna vlast dobili smo vruć krompir u ruke, došli smo na vlast kada je mnogo toga bilo blokirano, poput pitanja u pravosuđu, ali uspjeli smo to da riješimo. Vidimo i jedinstvo u društvu, manje podjela, ali i pozitivne signale iz opozicije. Ujedinjeno čekamo da se dese snažne reforme, iako smo sproveli mnoge fiskalne reforme - imali smo značajnu deeskalaciju deficita i smanjenje duga", kaže Spajić.

Spajić je izrazio nadu da će još jedna Međuvladina konferencija biti održana uskoro kako bi bio predstavljen još jedan, novi krug postignutih rezultata.

Konferencijom je predsjedavala belgijska ministarka vanjskih poslova Hađa Lahbib, koja je rekla da je potrebno raditi i na demokratskim kapacitetima, pogotovo u pogledu slobode novinara i napada na njih.

"Iskreno govoreći, za nas prioritet nije samo proširenje, već priprema za proširenje. Strani uticaji i tenzija na Balkanu nešto su što moramo uzeti u obzir, ali rezultati dolaze po zaslugama, iako je želja i ambicija itekako jaka", objašnjava Lahbib.

Spajić se saglasio sa Lahbib kazavši da je pred njegovim ministrima mnogo posla i da je njegov zadatak da ih svake sedmice podsjeća na njih. 

"Usmjereni smo na koncept 28. članice, sve je na nama. Moramo biti pouzdani partner, moramo biti realni i raditi na ciljevima. Vidjećemo da li ćemo ući pojedinačno ili u okviru šireg, nekog nadolazećeg proširenja", zaključio je Spajić.

Konferenciju u cjelosti možete pogledati OVDJE.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Mirko

Da samo ste izabrali sudiju US i sudiju VDT. Drugo ništa. Manje podjela, jedinstvo društva. Kome to pričaš. Misliš li na onaj bal i one pjesme. Misliš li na prisustvo predsjed. Skupštine, kojega si ti imenovao. Je li to doprinos jedinstvu društva. Što je sa ostavkama onih pjevača i plesača sa videa.

Mila K

Kad pukne ova šarena laža, Varhelji i Popa će biti out. Da li će Spajić onda preuzeti odgovornost?