12 °

max 24 ° / min 12 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 12°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

18° / 9°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Jakić: Prinudna uprava u Šavniku je protivustavna i protivzakonita, sigurno nećemo dozvoliti samovolju

Politika

Comments 2

Jakić: Prinudna uprava u Šavniku je protivustavna i protivzakonita, sigurno nećemo dozvoliti samovolju

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednik Opštine  Šavnik Jugoslav Jakić u izjavi za Antenu M kazao je da se nada da je vijest o prinudnoj upravi u Šavniku dezinformacija, jer je, kako dalje navodi, prinudna uprava protivzakonita i protivustavna.

Podsjetimo, poslanik Demokrata Momčilo Leković saopštio je da će povući Prijedlog zakona o biračkom spisku.

Kao razlog povlačenja naveo je kako smatra da treba skratiti postupak razrješenja situacije u Šavniku kroz uvođenje prinudne uprave.

Zaključuje da bi nakon uvođenja prinudne uprave u Šavniku Odbor za izbornu reformu dogovorio tekst Prijedloga zakona o biračkom spisku.

Jakić navodi da je prinudna uprava u Šavniku protivzakonita i protivustavna.

"Nevjerovatno je da će Vlada zaista krenuti u tom pravcu kršenja Ustava i zakona. Podsjetiću vas da je striktno članom 185 Zakona o lokalnoj samupravi propisano kad se može uvesti u jednoj lokalnoj samupravi, odnosno kad odbor povjerilaca može zamijeniti Skupštinu u jednom gradu, to je kada ta Skupština ne vrši funkciju šest mjeseci ili ne završava odluke nadležnih sudova.

Takođe da vas podsjetim da je pitanje, kako se popularno danas naziva prinudne uprave, odnosno uvođenja odbora povjerilaca, ustavna kategorija, da je to propisano striktno članom 117 Ustava, da Vlada može raspustiti Skupštinu opštine, odnosno razriješiti predsjednika Opštine samo ako Skupština opštine, odnosno predsjednik Opštine, u vremenu dužem od šest mjeseci ne vrše svoje nadržnosti. Ništa od ovoga nije slučaj u opštini Šavnik", poručuje Jakić. 

Jakić podsjeća da lokalni izbori u Šavniku nijesu završeni zato što stranke koje su parlamentarna većina na državnom nivou to nijesu dozvolile, te da ne dozvoljavaju to ni danas.

"Pokušavaju da preko institucionalne moći, koju danas posjeduju na državnom nivou, donesu takva zakonska rješenja koja će im omogućiti takvu prednost da mogu dobiti lokalne izbore u Šavniku. Naravno to nije moguće ni po Ustavu ni po zakonu. Svaki pokušaj Vlade, mimo toga, imaće naš adekvatan odgovor. Sigurno nećemo sjedjeti skrštenih ruku i dozvoliti da se jedna takva samovolja sprovodi u život", dodaje Jakić. 

Jakić zaključuje da će svi nasrtaji na Šavnik imati protivnika koji će znati da odgovori na bilo kakve pritivustavne radnje. 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Mila K

Kad spasite svoju zajednicu a onda df narikače zbog zla iz stupidnih pjesmuljaka i onaj nesrećni đed sa štapom što nešto drobi se sakriju iza Dukaja i Vukovića, zar to nije idila neznavenosti i nemorala? Bravo za pes, df je više nego živahan.

marjan

Nasiljem vam nijesu dozvolili da pobijedite. Opozicija je iz kukavicluka pristala na taj scenario, i nastavila da gubi izbore. Predsjednicke i parlamentarne. Ukoliko sad dozvite da vas smijene nasilno i ne zasluzujete da imate vlast. Istina, neuporedivo je veca krivica vasih stranackih sefova u Podgorici. Tako nesto ne bi dozvolila nijedna opozicija u Evropi