14 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

18° / 9°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Klikovac: Novo zaduženje pokazalo da Spajićeva ekonomska politika ima pogubne posljedice

Izvor: DPS

Politika

Comments 0

Klikovac: Novo zaduženje pokazalo da Spajićeva ekonomska politika ima pogubne posljedice

Izvor: Antena M

Autor: Antena M

  • Viber

Novo zaduženje Vlade Crne Gore odrađeno je potpuno netransparentno, pod sumnjivim okolnostima i zelenaškim troškovima srednje razvijenu državu, saopštio je šef Kluba odbornika DPS-a u Skupštini Glavnog grada Andrija Klikovac.

- Uslovi zaduženja najbolje pokazuju da strani investitori ne vjeruju u stabilnost finansija Crne Gore pa je zato i kamatna stopa na emisiju državnih obveznica rekordnog iznosa.

Građani će za sedam godina isplatiti trošak kamate u iznosu od gotovo 300 miliona eura ili gotovo 6 kapitalnih budžeta Glavnog grada Podgorica.

Treba podsjetiti da je Vlada Crne Gore 2019. emitovala obveznice po kamatnoj stopi duplo nižoj odnosno u tom trenutku po stopi od 2,55%. U istom danu susjedna Hrvatska se zadužila po kamatnoj stopi 3,375%. Zašto Milojku Spajiću Hrvatska i njene javne finansije nijesu uzor?

Posebno je zanimljiv hedžing aranžman koji je zaključen na period od 3,5 godina, a obavljena emisija obveznica ima ročnost od 7 godina. Šta će biti zadnje tri i po godine? Tada će Crna Gora biti izložena dodatnom riziku za javne finansije i postoji rizik da će tad ova emisija izazvati još veće troškove.

Ključna problematika ovako skupog zaduženja jeste i njena namjena, finansiraće se otplata duga i javna potrošnja - neracionalno zapošljavanje u javnoj upravi, letovi od 15 minuta do Tirane, velikobrojne delegacije na službenim putovanjima, novi Apple računari za ministre i njihove kabinete, smještaj u luksuznim hotelima u inostranstvu, sve veći broj službenih vozila i telefona,… kao i kod prethodnog zaduženja iz 2021. godine od 750 miliona eura novca za razvoj neće biti, a u Crnoj Gori biće sve manje gradilišta i stranih investicija.

Evropskoj Crnoj Gori potreban je radikalan zaokret u upravljanju javnim finansijama koje će karakterisati poreska disciplina, stimulansi privredi, jasno definisana fiskalna politika, javna infrastruktura finansiraće se iz kredita, a strani investitori biće partneri u razvoju.

Nažalost ovakvo zaduživanje je pokazalo da premijer Spajić nije kadar za vođenje politike razvoja već za politike nekontrolisane i ekonomsko neutemeljene javne potrošnje sa pogubnim posljedicama za finansijski sistem države, zaključuju u DPS-u.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR