22 °

max 22 ° / min 11 °

Subota

11.05.

22° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

22° / 12°

Utorak

14.05.

19° / 14°

Srijeda

15.05.

21° / 12°

Četvrtak

16.05.

22° / 15°

Petak

17.05.

26° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vlada danas bira novog v.d. direktora UP: Radović i Šestović kandidati PES-a, Demokrate insistiraju da to bude Šćepanović ili Peković

Politika

Comments 2

Vlada danas bira novog v.d. direktora UP: Radović i Šestović kandidati PES-a, Demokrate insistiraju da to bude Šćepanović ili Peković

Izvor: Pobjeda/Antena M

Autor: Antena M

  • Viber

Vlada danas, na sjednici koja počinje u 15 sati, bira novog vršioca dužnosti direktora Uprave policije nakon što je za nepunu godinu Zoran Brđanin treći put nezakonito razriješen.

Boris Bogdanović, Šef Poslaničkog kluba Demokratske Crne Gore kazao je da vjeruje da informacija koju je objavio RTCG u dijelu najave da će Vlada pribjeći pravnom nasilju na način da preuzme nadležnosti ministra unutrašnjih poslova, i bez njegovog predloga izabere nekog policijskog službenika za VD direktora Uprave policije, nije tačna.

"Nadamo se, da niko od članova Vlade nije spreman ući u zonu krivične odgovornosti 'zloupotrebe službenog položaja', jer pored pravnih problema, imali bi i politički problem, praktično nepremostiv", upozorio je Bogdanović partnere u Vladi.

Pobjedi je iz više izvora potvrđeno da su Aleksandar Radović i Petar Šestović kandidati za vršioca dužnosti direktora Uprave policije za koje lobiraju u Pokretu Evropa sad premijera Milojka Spajića, dok Demokrate insistiraju da to bude ili Lazar Šćepanović ili Miloš Peković. Konačan dogovor, prema informacijama Pobjede, još nije postignut, a za slučaj da tako ostane Vlada može odgoditi stupanje na snagu rješenja o Brđaninovoj smjeni po kojem je naloženo da će on rukovoditi policijom do 12. marta, odnosno do danas.

KANDIDATI

Kandidat kojeg za v. d. direktora Uprave policije protežira PES - Aleksandar Radović, dugogodišnji je službenik koji je kao oficir za vezu i predstavnik Uprave policije u Europolu u Hagu bio u dva mandata. U Specijalno policijsko odjeljenje, koje djeluje u okviru Specijalnog tužilaštva, prekomandovan je 2021. godine. Na poziciju pomoćnika direktora Uprave policije – Sektor za finansijsko-obavještajne poslove imenovan je u januaru 2023, na prijedlog tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića.

PES je istakao i kandidaturu Petra Šestovića koji je godinama radio u Posebnoj jedinici policije, bio je i šef bjelopoljske policije, a sada je angažovan u Graničnoj policiji, gdje je glavni inspektor.

Demokrate bi na čelu policije željele Lazara Šćepanovića, sadašnjeg v. d. pomoćnika direktora Uprave policije Sektora za borbu protiv kriminala.

Šćepanović se dovodi u vezu sa partijom bivšeg premijera Abazovića, Urom, odnosno, kako tvrde naši izvori, u bliskim je prijateljskim odnosima sa nekadašnjim funkcionerom ove partije, koji je pod istragom za državni šverc duvana - Radem Miloševićem.

Krajem novembra, novi ministar Šaranović unaprijedio je Šćepanovića u zvanje pomoćnika direktora Uprave policije za Sektor za borbu protiv kriminala, kojim je do tada koordinirao šef SPO Predrag Šuković, takođe čovjek blizak Uri.

Drugi „pik“ Demokrata je Miloš Peković koji je do 2021. godine obavljao poslove pomoćnika komandira stanice saobraćajne policije i pomoćnika komandanta Posebne jedinice policije. I on slovi za čovjeka bliskog Abazovićevoj Uri.

Osim njih na konkurs su se, prema dostupnim podacima, prijavili i Milentije Doderović, koji je napredovao u službi zahvaljujući nekadašnjem šefu nikšićke policije Draganu Blagojeviću. Supruga mu je Ana Doderović, tužiteljka, koja je postupala u predmetu Stefana Simijanovića, američko-srpskog državljanina, najvjerovatnije špijuna koji je bio u kontaktima sa Abazovićem i njegovom Urom. Ona je Simijanoviću, u jeku istrage o njegovim lažim dokumentima, dozvolila da napušti Crnu Goru, iako je strani državljanin. Doderović je, takođe, kako kažu naši izvori, blizak Uri.

Demokrate, prema riječima naših izvora, stoje i iza kandidature Željka Pavićevića, koji je od 2015. bio na poziciji šefa Jedinice za tajno praćenje u Sektoru kriminalističke policije. Kada su Demokrate preuzele MUP, ministar Šaranović ga je postavio za komandanta Protivterorističke jedinice.

Na konkurs se prijavio i višedecenijski inspektor za privredni kriminal Zoran Braunović, sada načelnik kolašinske policije, imenovan na tu poziciju dolaskom na vlast proruskih i prosrpskih političkih snaga. Izvori Pobjede kažu da je on blizak strukturama nekadašnjeg Demokratskog fronta.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

d v

Uvaženi "građani" CG i ostala zainteresovana lica za konkretni slučaj- biće "direktor" i terenski direktorčići tkz policije cg onaj na kog prstom upre ovlašćeni predstavnik USA i njihovog kriznog menadžmenta za tkz ZB (OB) koji stiže za dan-dva direktno u sjedište vazala njegovog vazala.

Bajo

Svaki kandidat blizak Uri je samim tim jos blizi Bii . A kandidat Demokrata blizi Vojnoj kontraobavjestajnoj sluzbi Vojske Srbije. I njenog gurua u CG - Velizara Kaludjerovica . Krenuce od jutros maksimalni Biin udar na Spajica . Posto je čovjek bez karaktera - popustice. I sebe uskoro dovesti u situaciju da ga otjeraju. Zato mu se i zurilo da uzme kredite i procente.