23 °

max 23 ° / min 11 °

Subota

11.05.

23° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

22° / 12°

Utorak

14.05.

19° / 13°

Srijeda

15.05.

21° / 13°

Četvrtak

16.05.

22° / 17°

Petak

17.05.

26° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vukčević: Nema ni ustavnog ni zakonskog utemeljenja da se u Opštini Šavnik uvede prinudna uprava

Politika

Comments 0

Vukčević: Nema ni ustavnog ni zakonskog utemeljenja da se u Opštini Šavnik uvede prinudna uprava

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Nema ni ustavnog, ni zakonskog utemeljenja da se u Opštini Šavnik uvede prinudna uprava, ocijenio je za Antenu M pravnik Miloš Vukčević.

Podsjetimo, poslanik Demokrata Momčilo Leković saopštio je da će povući Prijedlog zakona o biračkom spisku. Kao razlog povlačenja naveo je kako smatra da treba skratiti postupak razrješenja situacije u Šavniku kroz uvođenje prinudne uprave. Zaključuje da bi nakon uvođenja prinudne uprave u Šavniku Odbor za izbornu reformu dogovorio tekst Prijedloga zakona o biračkom spisku.

Vukčević dalje navodi da nijesu ispunjeni uslovi iz člana 185 Zakona o lokalnoj samoupravi da bi Vlada mogla uvesti prinudnu upravu u navedenoj opštini.

"Jedino kada skupština opštine duže od šest mjeseci ne održava sjednice, ne izvršava odluke nadležnih sudova ili ne izvršava zakonom utvrđene obaveze, čime se onemogućava ostvarivanje prava građana ili nanosi znatna materijalna šteta, Vlada će tada prvo upozoriti skupštinu, da u određenom roku, obezbijedi ostvarivanje svojih funkcija, odnosno izvrši zakonom utvrđene obaveze, a ako skupština, u zadatom roku ne uspostavi obavljanje svojih funkcija, odnosno ne izvrši zakonom utvrđene obaveze, Vlada će, na predlog Ministarstva, raspustiti skupštinu. Dakle, kada je u pitanju situacija u Šavniku rješenje ne treba tražiti u uvođenju prinudne uprave, već je potrebno da država obezbjedi da se sprovedu fer izbori", objašnjava naš sagovornik.

Kako Vukčević dalje pojašnjava, crnogorsko zakonodavstvo ne poznaje mogućnost uvođenja prinudne uprave zbog nemogućnosti sprovođenja izbora, niti toliko dugo odlaganja izbora, niti u Ustavu i zakonu postoji pravni osnov za tako nešto.

"Naime, Zakon o izboru odbornika i poslanika propisuje da se izbori ponavljaju na biračkom mjestu u roku od sedam dana od njihovog poništenja. U tom smislu, nadležnost je, ali i odgovornost OIK-a da raspiše i sprovede izbore na biračkim mjestima na kojima su poništeni. Činjenica da zakon ne poznaje kaznene odredbe ukoliko članovi OIK-a ne donose odluku o ponavljanju izbora ne znači da su oni lišeni svake odgovornosti i da mogu do u beskonačnost odlagati izbore u Šavniku, kao i da Vlada može uvesti prinudnu upravu iz razloga što žava i njeni organi nisu u stanju da obezbjede održavanje izbora u jednoj opštini", zaključio je Vukčević.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR