17 °

max 19 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

19° / 13°

Srijeda

08.05.

18° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bošnjačka stranka usvojila deklaraciju kojom pozivaju na zaustavljanje nasilja u Gazi

Politika

Comments 1

Bošnjačka stranka usvojila deklaraciju kojom pozivaju na zaustavljanje nasilja u Gazi

Izvor: Antena M

Autor: Antena M

  • Viber

Glavni odbor (GO) Bošnjačke stranke (BS) usvojio je Deklaraciju o pravima Palestinaca i traženju pravednog mira, u kojoj se poziva na hitno zaustavljanje nasilja nad civilima u Gazi i drugim djelovima Palestine i postizanje trajnog i pravednog mira.

Iz BS-a su saopštili da je deklaracija donijeta na osnovu zaključka sa prethodne sjednice GO održane 26. februara. Iz te partije su kazali da je ne tekstu deklaracije radila radna grupa koja je prethodno formirana.

GO BS je, kako su rekli, deklaraciju usvojio izražavajući duboku zabrinutost zbog trajućeg nasilja u Gazi i Palestini uopšte, a polazeći od principa jednakosti, pravde i poštovanja ljudskih prava.

- Oslanjajući se na obaveznost poštovanja međunarodnih deklaracija o ljudskim pravima, posebno Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima koju je donijela Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) - dodaje se u saopštenju.

Navodi se da su deklaraciju usvojili pozivajući se na poštovanje prava palestinskog naroda na samoopredeljenje, koje uključuje pravo na uspostavljanje održive države i teritirajlnog jedinstva i integriteta okupirane palestinske teritorije uključujući i Istočni Jerusalem, potvrđeno međunarodnim pravom i brojnim rezolucijama UN.

U deklaraciji se ističe da BS potvrđuje pravo Palestinaca na samoopredeljenje, u skladu s principima međunarodnog prava, uključujući Povelju UN-a i rezolucije Generalne skupštine UN, čiji je Crna Gora punopravni član.

- Ohrabrujemo sve relevantne aktere da se angažuju u iskrenom dijalogu i podrže napore ka mirnom rješenju konflikta, uz puno poštovanje međunarodnog prava i rezolucija UN - navodi se u deklaraciji.

Dodaje se da je BS duboko zabrinut zbog humanitarne situacije u Palestini i ističe se da je potreban pristup humanitarnoj pomoći, infrastrukturnom razvoju i poboljšanju životnih uslova Palestinaca.

- Apelujemo na očuvanje kulturne baštine Palestine i podržavamo napore zaštite istorijskih i vjerskih mjesta i objekata - navodi se u deklaraciji.

Iz BS su u deklaraciji pozvali međunarodnu zajednicu da aktivno podrži napore ka pravednom miru u regionu i poštuje prava svih strana u konfliktu, da istraje u poštovanju međunarodnih konvencija, kao i da se poštuju odluke međunarodnog suda pravde.

- Naglašavamo važnost rješavanja pitanja izbjeglica i priznavanja njihovih prava u skladu s relevantnim međunarodnim normama i iskazujemo odlučnost da podržimo napore ka dugoročnom miru, stabilnosti i prosperitetu za sve stanovnike regiona - poručuje se u Deklaraciji.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Balans

Jeste li osudili i vandalski napad Hamasa na izraelske civile?