17 °

max 19 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

19° / 13°

Srijeda

08.05.

18° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Murić: Mediji u predizbornim kampanjama napadali, spinovali i dezinformisali birače

Politika

Comments 0

Murić: Mediji u predizbornim kampanjama napadali, spinovali i dezinformisali birače

Autor: Antena M

  • Viber

Targetiranje javnih ličnosti, političara, spinovanje, očigledna i izražena pristrasnost medija te zastrašivanje birača kroz dezinformacije odlika su izbornih procesa u Crnoj Gori i Srbiji, pokazalo je zajedničko istraživanje Raskrinkavanja i FakeNews Tragača iz Novog Sada, saopštio je glavni i odgovorni urednik portala Raskrinkavanje.me, Darvin Murić.

Kako je naveo, istraživanje koje je podržao CFI program za razvoj medija obuhvatilo je više izbornih procesa u obje zemlje i novinari dvije faktčekerske platforme analizirali su dezinformacije i dezinformacione narative koji su se u dvije zemlje širili u toku predizbornih kampanja.

“Kada su u pitanju narativi u Crnoj Gori u izbornim ciklusima 2020. i 2021. dominiralo je podizanje tenzija i zastrašivanje birača kroz dezinformacije. Sprega domaćih portala, tabloida iz Srbije i nacionalističkih naloga na društvenim mrežama svakodnevno su objavljivali lažne vijesti o navodnim planovima za izazivanje haosa, nereda i nasilja prije, tokom i poslije izbornog dana”, rekao je Murić.

Smirivanje tenzija promijenilo je dezinformacione narative pa su tako izborne procese u 2023. godini odlikovali izražena pristrasnost medija i otvoreno favorizovanje pojedinih kandidata uz jednako otvoreno demonizovanje drugih, navodi se u saopštenju. Primjetno je bilo, kako se navodi, i ignorisanje većine izbornih lista i kandidata osim onih koje su tabloidi i domaći portali koji svakodnevno kreiraju dezinformacije podržavali ili napadali.

“Takođe, dezinformativni narativi i izražena pristrasnost bila je vidljiva i u kolumnama pojedinaca koji su davali otvorenu podršku pojedinim kandidatima, a na portalima su predstavljani kao nepristrasni kritičari”, kazao je on.

Fenomen koji je u Crnoj Gori u predizbornim kampanjama postao svakodnevnica su lažna istraživanja javnog mnjenja koja su jeftin i lak način manipulacije.

“Istraživanje je pokazalo da u Srbiji većina dezinformacija i manipulativnih objava koje su se u medijima pojavile tokom prethodne dvije predizborne kampanje potiče od političara iz vladajuće partije ili iz medija privrženih stranci na vlasti”, poručio je Murić.

Takođe, ističe, istraživanje je pokazalo da je vladajućoj partiji u Srbiji i njoj privrženim medijima znatno lakše da kontrolišu narative koji se plasiraju tokom predizbornih kampanja te da se samim tim ostvaruje i plodno tlo za širenje dezinformacija i manipulativnih sadržaja koji uglavnom ostaju nekažnjeni.

“Za predizborne kampanje u Srbiji bilo je karakteristično i da su se osim političkih protivnika na meti medija privrženih vlastima, kao i samih političara vladajuće partije, često nalazile i javne ličnosti koje se otvoreno protive potezima vlasti”, kazao je glavni i odgovorni urednik portala Raskrinkavanje.me.

Mediji u toj zemlji opoziciju su predstavljali kao nesposobnu, izdajničku i nesvjesnu interesa građana/ki, pa se o njoj uspostavljao narativ kroz koji se potenciraju navodni poroci, besposličarenje i bahatost opozicionih političkih aktera.

Cjelokupno istraživanje dostupno je ovdje.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR