22 °

max 22 ° / min 9 °

Subota

27.04.

22° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 16°

Četvrtak

02.05.

19° / 13°

Petak

03.05.

18° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Da li je Ministarstvo finansija dalo Mišljenje na (nevažeći) Kadrovski plan Ministarstva kulture i medija?

Politika

Comments 1

Da li je Ministarstvo finansija dalo Mišljenje na (nevažeći) Kadrovski plan Ministarstva kulture i medija?

Autor: Antena M

  • Viber

Prema saznanjima Antene M, Ministarstvo kulture i medija dobilo je "Mišljenje Ministarstva finansija na Kadrovski plan za 2024.godinu", a da prethodno nije donijelo Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji. U skladu sa Vladinom uredbom o organizaciji rada državne uprave, čl. 59, Ministarstvo Novice Vukovića bilo je obavezno da taj Pravilnik donese u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave. Tragom našega saznanja zatražili smo objašnjenje Ministarstvu javne uprave, Ministarstvu finansija, kao i Ministarstvu kulture i medija.

Izvor Antene M ističe da su sva ministrstva i uprave bile dužne da pripreme novi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, što u Ministarstvu kulture i medija nije urađeno. Poslije višenedjeljnog čekanja, iz MKM odgovorili su nam da nije došlo do promjena u djelokrugu poslova Ministarstva kulture i medija.

“Uredbom o organizaciji i načinu rada državne uprave ("Službeni list CG", br. 98/2023), koja je stupila na snagu 31.10.2023. godine, nije došlo do promjene djelokruga poslova Ministarstva kulture i medija, a što podrazumijeva da je stvarna nadležnost ovog Ministarstva ostala ista, tj. nije promijenjena, te je Nacrt kadrovskog plana Ministarstva kulture i medija za 2024. godinu pripremljen u skladu sa važećim Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, na koji je Ministarstvo finansija dalo pozitivno mišljenje, budući da ne postoje zakonska ograničenja da je ovaj organ mogao pripremiti Nacrt kadrovskog plana, imajući u vidu sve prednje navedeno, a u skladu sa odredbama Zakona o džavnim službenicima i namještenicima”, objašnjavaju iz MKM.

Izvor Antene M, međutim, tvrdi da je u Ministarstvu kulture i medija naimenovana v.d. sekretarka toga resora, što otvara pitanje: na osnovu kog akta je to učinjeno ako nije donesen novi Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji, što je bila obaveza u skladu sa Uredbom vlade? 

Odgovor na pitanje o mogućem kršenju procedure potražili smo i od Ministarstva finansija, koje je dalo Mišljenje na Kadrovski plan MKM za 2024. Odgovorili su nam da je iz njihovog resora dato mišljenje na osnovu važećeg Prijedloga kadrovskog plana, te da po njihovom saznanju izmjena nakon toga u pomenutom planu nije bilo?

“Ministarstvo kulture i medija obratilo se dopisom broj: 15-082/24-148/2 od 24. januara 2024. godine, kojim se zahtijeva mišljenje na Predlog kadrovskog plana za 2024. godinu. S tim u vezi, u skladu sa članom 149 Zakona o državnim službenicima i namještenicima, Ministarstvo finansija je 29. januara dalo mišljenje (broj: 02-430/24-236/2) na Predlog kadrovskog plana koji je bio usklađen sa, tada važećim Pravilnkom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, kao i sa budžetom, shodno odredbama člana 5 Uredbe o sadržaju, postupku, načinu pripreme i izmjene kadrovskog plana za organe državne uprave i službe Vlade Crne Gore. Pored navedenog, ukazujemo da Uredbom o organizaciji i načinu rada državne uprave nije došlo do promjene djelokruga poslova tog ministarstva”, saopštili su iz Ministarstva finansija.

Na isto pitanje iz Ministarstva javne uprave kažu da nijesu dobili dokumentaciju na osnovu koje bi mogli dati mišljenje Ministarstvu kulture i medija.

“Ministarstvo kulture i medija, ovom ministarstvu, nije dostavljalo na mišljenje Predlog pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, nakon stupanja na snagu predmetne Uredbe. Takođe, nije nam dostavljan ni objedinjeni Predlog kadrovskog plana za 2024. godinu, iz kog razloga ne možemo dati odgovore na postavljena pitanja”, navode iz MJU.

Ističu da mogu odgovoriti jedino, a da je u skladu sa propisima, u vezi sa kadrovskim planom koji sadrži podatke u odnosu na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji koji je na snazi.

U odgovoru Ministarstva javne uprave i Ministarstva finasija, dakle, nema jasnog objašnjenja zbog čega su tolerisali nedonošenje Pravilnika koji je i Ministarstvo kulture i medija bilo obavezno da donese u skladu sa Vladinom Uredbom o organizaciji i načinu rada javne uprave, čl. 59, stav 2. Važno je znati i da je MKM Kadrovskim planom za 2022. predvidjelo raspisivanje konkursa za sekretara Ministarstva na određeno vrijeme, a na toj poziciji je ista osoba u v.d. stanju još od 22. jula 2022. Izvor Antene M napominje da je aktuelna sekretaka Ministarstva kulture i medija nekada bila zaposlena u Ministarstvu javne uprave i da bi, shodno čl. Zakona o državnim službenicima i namještenicima, mogla da se vrati na staro mjesto jer ono još nije popunjeno.

Ispada, na koncu, da neka ministarstva nijesu dužna da poštuju pomenutu Uredbu, a ostaje nejasno da li je Ministarstvo finansija uopšte dalo Mišljenje na nevažeći Pravilnik MKM iz 2022. Duh Vesne Bratić, očito, još kruži hodnicima barem nekih od gomile resora kojima je rukovodila u vrijeme "apostolske" vlade Zdravka Krivokapića.

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Mila K

Nova uredba o orhanizaciji državne administracije obavezuje samo ministarstva koja su mijenjala strukturu da rade akt o sistematizaciji koji potom obavezuje da je svaki zatečeni direktor i ostali visoko-rukovodeći kadar u vd statusu do novog konkursa. To u MF je prekršeno za drugarice. Zašto bi se onda pazila bilo kakva principijelnost? I nisu ovo Bratić-rješenja već SrzentićOdovićNišavićKrvavac. Ali će Bilećanka platiti cijenu za ruženje zakona od 2021e.