12 °

max 20 ° / min 10 °

Subota

27.04.

20° / 10°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

16° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Jakić: Skupština opštine Šavnik izglasala skraćenje mandata, odluka Dukaja nema uporište  u zakonu

Politika

Comments 4

Jakić: Skupština opštine Šavnik izglasala skraćenje mandata, odluka Dukaja nema uporište u zakonu

Autor: Antena M

  • Viber

Odbornici SO Šavnik na upravo završenoj sjednici izglasali su odluku o skraćenju mandata. U lokalnom parlamentu vladajuća Demokratska partija socijalsita ima 18 odbornika, a opozicija 12. 

Vlada Crne Gore danas je donijela odluku o uvođenju prinudne uprave u Šavniku i Andrijevici, ali ona, koliko je poznato, do ovog trenutka nije objavljena u Službenom listu.

Predsjednik Opštine Šavnik Jugoslav Jakić u izjavi za Antenu M kazao je da odluka ministra javne uprave Maraša Dukaja da uvede prinudnu upravu u toj Opštini, nema uporište u zakonu Crne Gore iznoseći pritom neistine, preuzimajući ingerencije koje mu ne pripadaju.

“Nakon svega onoga što je opština Šavnik uradila, odnosno ispunila zahtjeve prema Vladi Crne Gore koji su joj bili upućeni kako bi se izbjegla prinudna uprava, Vlada je ipak, pribjegla jednoj političkoj odluci, jednom neviđenom presedanu u Crnoj Gori, da se grubo miješa u ono što su, prava građana na samostalnost lokalne uprave. Odnosno onoga trenutka kada joj se  ne dopadaju nosioci vlasti u jednoj Opštini ili kada joj se ne dopadaju odluke koje ta lokalna samoprava donosi, Vlada poseže za mjerom prinudne uprave i na taj način najgrublje kršeći  jedno od osnovnih prava građana, to je pravo na lokalnu samopravu”.

Jakić je podsjetio na neistine koje je ministar Dukaj izrekao.

“Dukaj je rekao da Opština Šavnik nije usvojila strateški plan, što apsolutno nije tačno, usvojen je novi strateški plan, govorio je o prodruženju mandata strateškog plana što je odluka od ranije. Ministar je potencirao i danas i prethodnih dana da je ministrastvo brojim vapajima i apelima da se odradi nešto u Opštini Šavnik, da Opština na to nije odgovarala, što je apsolutna laž”.

Jakić je pozvao ministra da ako ima i jedan akt koji je njegovo ministarstvo u tom kontekstu uputilo Opštini Šavnik, da ga objavi i kako dodaje, neće više imati problema što se njih tiče, jer se više neće baviti ovim poslom.

“A tako isto očekujemo od njega, ukoliko to nije tačno što je govorio proteklih dana. Ja ću vam reći da smo provjerili sve dopise od ministarstva javne uprave, ni u jednom se ne pominje bilo kakva nepravilnost ili da treba otkloniti neku nepravilnost u lokalnoj samoupravi”.

Jakića zanima zbog čega se Dukaj za četiri godine nijednom nije obazirao na strateški plan, već, kako kaže, sada u ovom političkom trenutku.

Također je nevjerovatno da komentariše to što Državna izborna komisija nije raspisala izbore, što je izrugivanje pravu.

“Znači sve što je bilo u ingerenciji što se tiče opštinske izborne komisije je urađeno tako da apsolutno ne stoji nijedna od tih trvdnji koje je ministar iznio i zaista bi se najviše radovao kada bih mogao sve ove argumente da  ukrstim sa ministrom na nekoj od emisija u javnom prostoru i da cjelokupna crnogorska javnost vidi o kakvoj vrsti kompetencije se radi trenutno u ministarstvu javne uprave”, zaključio je Jakić.

 

 

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

DOCLEA

Jedan prepisa manastire..crkve..groblja u vlasništo..onijeh onamo za brda ona..drugi se ismijava da ce Crnogorci imati jeftinije da što...IZIJU..a trci kao Imperator Julije Cezar..odredjuje koce vrsiti vlast u kojoj oblasti...od njegovih podanika...

Tivat

Sram bilo sve Albance koji su u koaliciji sa cetnicima i rade na unistenju Crne Gore.

Zeljko K

Morace poceti sa neke strane,vrijeme je..ne treba odlagati